Διάλογο εν μέσω ασαφειών για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ζητά ο Πουτζδεμόν από τη Μαδρίτη

Χωρίς ξεκάθαρη τοποθέτηση για το αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αλλά και με αίτημα για έναρξη διαλόγου, απαντά ο πρόεδρός της, Κάρλες Πουτζδεμόν, στο σχετικό ερώτημα που του έθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

Ο Πουτζδεμόν ανακοίνωσε σήμερα, με επιστολή που απηύθυνε προς την κυβέρνηση της Ισπανίας, την επιθυμία του να «αναστείλει» για δύο μήνες την εντολή η οποία του ανετέθη από τους Καταλανούς για να κατευθυνθεί προς την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας, ώστε να ξεκινήσει διάλογο με τη Μαδρίτη.

«Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών μηνών, κύριος στόχος μας είναι να προσέλθουμε σε διάλογο», γράφει προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, αφού έχει προηγουμένως αναφερθεί στην«αναστολή της εντολής» που του ανέθεσαν οι Καταλανοί, οι οποίοι κατά την άποψή του ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Την περασμένη Τρίτη ο Καταλανός Πρόεδρος ανακήρυξε την ανεξαρτησία, αλλά μετά την ανακάλεσε για να γίνει διάλογος και στη συνέχεια υπέγραψε μαζί με 72 βουλευτές μια «συμβολική» -όπως διευκρινίστηκε- διακήρυξη, που«ιδρύει την Καταλονία ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος δικαίου».

Ο Ραχόι είχε δώσει διορία μέχρι σήμερα, προκειμένου ο ηγέτης της Καταλονίας να ξεκαθαρίσει τη θέση του και στη συνέχεια μέχρι την Πέμπτη για να αλλάξει γνώμη, αν επιμείνει στην απόσχιση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», 902.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54