Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο μνημείο της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οκτώ νεκροί τουλάχιστον από την επίθεση στο Μανχάταν

Όχημα χτύπησε ποδηλάτες και στη συνέχεια σχολικό λεωφορείο ενώ ο οδηγός του φέρεται ότι άνοιξε πυρ. Για τρομοκρατική επίθεση μιλούν το FBI και η Αστυνομία της Νέας Υόρκης που ανακοίνωσε ότι ο άνδρας δέχθηκε πυρά αστυνομικών και νοσηλεύεται σε κοντινό νοσοκομείο. Οκτώ νεκροί και 15 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής.
Φόβοι εκφράζονται από την αστυνομία για αρκετούς μαθητές τραυματίες.

Αρχές και μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζουν την επίθεση τρομοκρατική προσδίδοντάς της τον χαρακτήρα της πρώτης φονικής επίθεσης η οποία διαπράχθηκε στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Από τους οκτώ ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, οι πέντε ήταν πολίτες της Αργεντινής και μία υπήκοος Βελγίου, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών στο Μπουένος Άιρες και στις Βρυξέλλες.

Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα 21:00 ώρα Ελλάδας, της Τρίτης 31 Οκτωβρίου κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, κοντά στο σημείο που βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι όπου υπήρχε πλήθος ανθρώπων, αρκετοί από τους οποίους φορούσαν ήδη μεταμφιέσεις για να γιορτάσουν το Χάλογουιν.

Η πυροσβεστική υπηρεσία έκανε λόγο για 11 τραυματίες μετά την επίθεση, σε «σοβαρή», αλλά όχι κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγονται τρεις Βέλγοι, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.

Οι πέντε Αργεντινοί οι οποίοι σκοτώθηκαν κατάγονταν από το Ροσάριο (κεντρική Αργεντινή) και είχαν πάει στη Νέα Υόρκη προκειμένου «να γιορτάσουν την 30ή επέτειο από το τέλος των σπουδών τους», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής.

Η Βελγίδα, από την Ρουλέρς της Φλάνδρας, επισκεπτόταν τη Νέα Υόρκη μαζί με την αδελφή και τη μητέρα της, ανέφερε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

 Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι ο δράστης είναι 29 ετών, ενώ διευκρίνισε πως δεν αναζητεί κανέναν άλλον ύποπτο.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο άνδρας που οδηγούσε το φορτηγάκι, είναι  Ουζμπέκος που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 2010, ενώ κραύγασε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» όταν βγήκε από το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επρόκειτο για τον Σαϊφούλο Σαΐποφ, κάτοικο του Νιού Τζέρσεϊ, όπου είχε νοικιαστεί το φορτηγάκι.

Διέθετε άδεια μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ, τη λεγόμενη «πράσινη κάρτα», και δούλευε ως οδηγός για την Uber, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η οποία διευκρίνισε πως ο άνδρας βρισκόταν ήδη «στο ραντάρ» της αστυνομίας.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι ο άνδρας τραυματίστηκε από σφαίρες ανδρών της στην κοιλιακή χώρα και εισήχθη σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ, χειρουργήθηκε το βράδυ και η πρόγνωση είναι ότι θα επιζήσει.





πηγές ΑΠΕ, AFP, 902, bcnd
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01/11/2017 - 10:09