Denis Martin Donaldson – Ένας σύγχρονος Ιρλανδός Ιούδας

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //
Αναδημοσίευση από ://atexnos.gr/


–Η αφήγηση αυτής της σχετικά άγνωστης ιστορίας έχει να κάνει με ένα σύγχρονο Ιούδα που ακόμη δεν γνωρίζουμε τα ακριβή του κίνητρα .
Βρέθηκε σε μια στιγμή «ευαισθησίας» κατά μία εκδοχή. Έκανε την ίδια ζημιά με όλους τους άλλους προδότες ανεξαρτήτως τιμήματος και κινήτρου.
Αυτός όμως δεν κρεμάστηκε. Εκτελέστηκε!

Διπλός πράκτορας βρέθηκε δολοφονημένος μας λέει η εφημερίδαΔιπλός πράκτορας βρέθηκε δολοφονημένος μας λέει η εφημερίδα



Από όλες τις ιστορίες του Πάσχα η προδοσία του Ιούδα ειναι αυτή που συγκλονίζει διαχρονικά μια και το όνομά του είναι συνώνυμο της προδοσίας όπως και του ξεπουλήματος. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ή χρησιμοποιήσει την έκφραση « είναι Ιούδας» η «Ισκαριώτης» ή ότι πουλήθηκε για «τριάντα αργύρια». Προδότες και Εφιάλτες έβγαλε δυστυχώς πολλούς η ιστορία. Σαν τον Ιούδα κανέναν κιας είναι κατά πολλούς μυθικό πρόσωπο κιας ήταν προδιαγραμμένη και προαποφασισμένη η προδοσία του. Αλλιώς δεν θα έβγαινε κι ο υπόλοιπος μύθος.

Ο Denis Martin Donaldson (1950 – 4 Απριλίου 2006) ήταν ένας «στρατιώτης» του προσωρινού ιρλανδικού δημοκρατικού στρατού (IRA) και μέλος του Sinn Féin που δολοφονήθηκε μετά από την αποκάλυψη, τον Δεκέμβριο του 2005, ότι είναι πληροφοριοδότης της αγγλικής υπηρεσίας κατασκοπίας, της διαβόητης MI5 και των αστυνομικών υπηρεσιών της Βόρειας Ιρλανδίας. Αρχικά πίστευαν ότι ο προσωρινός IRA ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία του, αλλά ο κανονικός IRA ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία-εκτέλεση σχεδόν τρία χρόνια αργότερα.

Ο φίλος του γάλλος συγγραφέας και δημοσιογράφος Sorj Chalandon εμπνεύστηκε από την υπόθεση του και έγραψε δύο μυθιστορήματα «Ο προδότης μου» (δημοσιεύθηκε το 2007) και «Η επιστροφή στο Killybegs» (δημοσιεύθηκε το 2011).

n.irlandΜια συνηθισμένη εικόνα της Αγγλικής κατοχής την δεκαετία του 70



Η δράση του και η εμπιστοσύνη που τον περιέβαλε

-Μπήκε στον IRA στα μέσα της δεκαετίας του 60 και ήταν κάτι σαν τοπικός ήρωας μετά την συμμετοχή του σε ένοπλη μάχη στο παρεκκλήσι του Αγίου Ματθαίου το 1970.

-Φυλακίστηκε μαζί με τον Bobby Sands που πέθανε κάνοντας ηρωική απεργία πείνας σε φυλακή ασφαλείας, κατηγορούμενος ότι συμμετείχε στην διαβόητη τοποθέτηση φονικής βόμβας στο εστιατόριο La Mon.

-Συνελήφθει το 81 στο Παρίσι με πλαστό διαβατήριο όταν με άλλους επέστρεφε από στρατιωτική εκπαίδευση στον Λίβανο.

-Ήταν υποψήφιος με το Sinn Féin το 1983.

-Στα τέλη του 80 ταξίδεψε πάλι στον Λίβανο για συνομιλίες με την Χεσμπολάχ, την Αμάλ και σιιτικές οργανώσεις για να πετύχει την απελευθέρωση του Brian Keenan.

-Ήταν απεσταλμένος του Sinn Fein στην Αμερική για να ιδρύσει οργάνωση που θα στήριζε την «ειρηνευτική διαδικασία» και για να απομονώσει τους σκληροπυρηνικούς ακτιβιστές. Εκεί δημιουργήθηκαν οι πρώτες υποψίες εναντίον του και προειδοποιήθηκε η ηγεσία.

-Στις αρχές του 2000, ο Donaldson διορίστηκε διοικητικός υπάλληλος της ομάδας του Sinn Féin στο Κοινοβούλιο.

-Τον Οκτώβριο του 2002, συνελήφθη σε μια επιδρομή της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας στα γραφεία Sinn Féin στα πλαίσια έρευνας για την συμμετοχή του σε μια υποτιθέμενη κατασκοπία.

Σύνθημα στον τοίχο: Να φύγουν τα αγγλικά στρατεύματα.Σύνθημα στον τοίχο: Να φύγουν τα (αγγλικά) στρατεύματα τώρα.



Η αποκάλυψη

-Τον Δεκέμβριο του 2005, η Εισαγγελία της Βόρειας Ιρλανδία έβαλε την υπόθεση κατασκοπίας στο αρχείο για λόγους «δημόσιου συμφέροντος».

-Στις 16 Δεκεμβρίου 2005, ο Πρόεδρος του Sinn Féin, Gerry Adams ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου στο Δουβλίνο ότι ο Donaldson ήταν πράκτορας της βρετανικής κατασκοπίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Donaldson σε δήλωση που διάβασε στην ιρλανδική τηλεόραση, λίγο αργότερα.

-Σύμφωνα με τον βρετανικό πράκτορα γνωστό ως «Martin», ο IRA τον κατηγόρησε γιά τοποθέτηση «κοριών» στα γραφεία του κόμματος.

Ο Donaldson  απολογήθηκε ότι είχε στρατολογηθεί κατά τη διάρκεια μια ευάλωτης περιόδου στη ζωή του, αλλά δεν διευκρίνισε γιατί ήταν ευάλωτη ή γιατί αυτός  ρίσκαρε τη ζωή του σαν πράκτορας κατασκοπίας για τη βρετανική κυβέρνηση σε μια περιοχή όπως το δυτικό Μπέλφαστ.

Η εκτέλεση

Στις 19 Μαρτίου 2006, ένας δημοσιογράφος τον εντοπίζει σε ένα απομονωμένο εξοχικό σπίτι χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν δέχεται να δώσει συνέντευξη.

Στις 4 Απριλίου 2006, Donaldson βρέθηκε νεκρός μέσα στο εξοχικό , όπου ζούσε για αρκετούς μήνες μόνος και που ήταν ιδιοκτησία ενός συγγενή του. Η αστυνομία της περιοχής τον είχε προειδοποιήσει για πιθανό κίνδυνο για την ζωή του, ωστόσο αυτός δεν ζήτησε ειδική προστασία.

Το πτώμα του είχε δεχθεί πυροβολισμούς από κυνηγητικό όπλο στο στήθος και στο χέρι.

d74565cb-2343-4c51-bc19-304feafcfb1c

Ανάληψη ευθυνών

Ο προσωρινός IRA εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν είχε «καμία απολύτως ανάμιξη» στην δολοφονία.

Η δολοφονία καταδικάστηκε επίσης από αρχηγό του Sinn Féin, Gerry Adams.

Στις 8 Απριλίου 2006 η σωρός του Donaldson θάφτηκε στο νεκροταφείο του Μπέλφαστ, και όχι στο Milltown, τον πιο κοινό τόπο ταφής για τους “δημοκράτες”.

Τον Φεβρουάριο του 2009, ανακοινώθηκε από την αστυνομία της Β.Ιρλανδίας πως η έρευνα για τον θανατό του είχε πάρει μια νέα τροπή.

Στις 12 Απριλίου 2009, ο κανονικός IRA ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατό του.

Ο προσωρινός IRA και ο πρόεδρος Gerry Adams αποποιήθηκε οποιασδήποτε ευθύνη.

Τον Αύγουστο του 2016 συνελήφθη ένας 74χρονος άνδρας σαν ύποπτος για την εκτέλεση του Donaldson και περιμένει την δίκη του.

Η ιστορία αγώνα της Β.Ιρλανδίας για ανεξαρτησία από την Αγγλία είναι γεμάτη με ηρωικές στιγμές και ωμή κατασταλτική βία και καταπίεση αλλά και ακατανόητες ενέργειες, τρομοκρατικές επιθέσεις, περίεργες συμμαχίες, προδοσίες, σκευωρίες των αστυνομικών ασφαλίτικων μηχανισμών, διαβρωτικές ενέργειες με κατάληξη σε ένα συμβιβασμό χωρίς ορατό αποτέλεσμα.

Η αφήγηση, αυτής της σχετικά άγνωστης ιστορίας, έχει να κάνει με ένα σύγχρονο Ιούδα που ακόμη δεν γνωρίζουμε τα ακριβή του κίνητρα . Βρέθηκε σε μιά στιγμή «ευαισθησίας» κατά μία εκδοχή. Έκανε την ίδια ζημιά με όλους τους άλλους προδότες ανεξαρτήτως τιμήματος και κινήτρου. Αυτός όμως δεν κρεμάστηκε. Εκτελέστηκε!

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54