Καταψηφίστηκε η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι - Νέος πρωθυπουργός στην Ισπανία ο Πέδρο Σάντσεθ

Ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ έγινε σήμερα πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά του απερχόμενου ηγέτη Μαριάνο Ραχόι η οποία προκλήθηκε έπειτα από μια μακρά δίκη για διαφθορά στην οποία εμπλέκονταν στελέχη του κεντροδεξιού κόμματός του.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σάντσεθ γίνεται ο έβδομος πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά την επιστροφή της στη δημοκρατία στη δεκαετία του 1970 έπειτα από τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 180 βουλευτές, 169 ψήφισαν κατά ενώ σημειώθηκε και μία αποχή.

Χθες ο Σάντσεθ άφησε να εννοηθεί πως θα προσπαθήσει να κυβερνήσει μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας στα μέσα του 2020. Όμως είναι αβέβαιο πόσο μπορεί να διαρκέσει η διακυβέρνησή του καθώς οι Σοσιαλιστές διαθέτουν μόλις 84 έδρες στο κοινοβούλιο επί συνόλου 350.

Σε κάθε περίπτωση, λένε πολλοί παρατηρητές, ο Σάντσεθ δεν θεωρείται πιθανό να προκαλέσει εκλογές μέχρι τη διεξαγωγή ευρωπαϊκών, τοπικών και περιφερειακών εκλογών τον Μάιο του 2020.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί τη Δευτέρα και να διορίσει το υπουργικό του συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, υποσχέθηκε να ξεκινήσει συνομιλίες με τους Καταλανούς αλλά είπε πως δεν πρόκειται να τους δώσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.



ΑΠΕ





ΑΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54