Ζάεφ:Παραιτούμαι αν δεν εγκριθεί η συμφωνία στο δημοψήφισμα-Όχι Ιβανώφ

Ο πρόεδρος της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνήθηκε την Τρίτη να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος αυτής της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το σύνταγμα. Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA ο Ιβάνοφ αναφέρει πως «δεν έχει εντολή να υπογράψει τη συμφωνία».Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας δεν εγκριθεί στο δημοψήφισμα που δρομολογείται για το φθινόπωρο, γνωστοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ,  ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί στο δημοψήφισμα στη χώρα του με μεγάλη πλειοψηφία.
«Είμαι σίγουρος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί στο δημοψήφισμα με ποσοστό 75% με 85%, όσο είναι και το ποσοστό αυτών που τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αυτό λέει η λογική» σημείωσε ο  Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.

Ακόμη, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι οι νομικές υπηρεσίες του κράτους εργάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπογράψει ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ  την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή της ΠΓΔΜ.

Τέλος, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου τα Σκόπια , στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή, να λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.








πηγή ΕΡΤ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54