Δημοψήφισμα στη Ρουμανία για απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου

Στις κάλπες προσέρχονται αυτό το Σαββατοκύριακο οι Ρουμάνοι για να ψηφίσουν αν θα περιλάβουν στο Σύνταγμα την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Οι υποστηρικτές του «Όχι» μποϋκοτάρουν τη διαδικασία, ώστε να μη συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό 30%, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για αντιπερισπασμό του κυβερνώντος κόμματος που είναι βουτηγμένο στα σκάνδαλα.


Οι 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι της χώρας μπορούν από το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 μέχρι σήμερα το βράδυ να  εγκρίνουν μια αλλαγή στον ορισμό του γάμου ώστε μόνον «ένας άνδρας και μια γυναίκα» να μπορούν να ενώνονται με τα δεσμά του και όχι πλέον οι «σύζυγοι», όπως προβλέπει σήμερα ο θεμελιώδης νόμος.

Η σοσιαλδημοκρατική πλειοψηφία (PSD) αποφάσισε να αφήσει τα εκλογικά τμήματα ανοικτά δύο ημέρες για την ψηφοφορία, ελπίζοντας να γεμίσουν ψηφοφόρους: η συμμετοχή πρέπει να φθάσει το όριο του 30% των εγγεγραμμένων για να επικυρωθεί το δημοψήφισμα. 

Καθώς οι αντίπαλοι της ψηφοφορίας έχουν στοιχηματίσει στο μποϊκοτάζ, η νίκη του «ναι» είναι εξασφαλισμένη, με επίδοση που μπορεί να φθάσει και το 90% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CURS που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή.

Οι πολέμιοι του δημοψηφίσματος το μποϋκοτάρουν για να μη φτάσει η συμμετοχή το απαιτούμενο 30%. Προειδοποιούν ότι όχι μόνο θα αυξηθεί η ομοφοβία στη Ρουμανία, αλλά ότι θα χάσουν τη συνταγματική προστασία οι μονογονεϊκές οικογένειες και ζευγάρια που μεγαλώνουν παιδιά εκτός γάμου.

Στις δημοκρατίες του 21ού αιώνα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων δεν μπορούν να μπαίνουν σε δημοψήφισμα, δηλώνουν ακτιβιστές.




πηγές ΑΠΕ, ΕΡΤ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54