"Κίτρινα Γιλέκα": 18ο κατά σειρά Σαββατοκύριακο μεγάλων κινητοποιήσεων - Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο Παρίσι

Για 18ο σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις από τα "κίτρινα γιλέκα" που διαδηλώνουν εδώ και τέσσερις μήνες κατά της δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι όπου η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας είναι ισχυρή, ενώ, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, διαδηλωτές προσπάθησαν να επιτεθούν σε ένα φορτηγό της χωροφυλακής και άλλοι έστησαν οδοφράγματα στη λεωφόρο.

Βίαια επεισόδια ίδιας έντασης με αυτά του περασμένου Δεκεμβρίου σημειώθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της 18ης κινητοποίησης των «Κίτρινων Γιλέκων», που εδώ και 4 μήνες διαμαρτύρονται για την κοινωνική και δημοσιονομική πολιτική του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψαν βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.
Η βιαιότητα των επεισοδίων συγκρίνεται με εκείνη της 8ης Δεκεμβρίου.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε πολλά περίπτερα εφημερίδων και καταστήματα.

Απ' την οργή των διαδηλωτών δεν ξέφυγαν αρκετά καταστήματα στη λεωφόρο Σανζ Ελιζέ αλλά και μια τράπεζα που πυρπολήθηκε.

AP Photo/Christophe Ena

Σύμφωνα με πληροφορίες του AFP απ' την Πυροσβεστική 11 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο πυροσβέστες, φέρουν ελαφρά τραύματα απ' την πυρκαγιά στο τραπεζικό υποκατάστημα.

Η φωτιά επεκτάθηκε με αποτέλεσμα να χρειαστεί η εκκένωση του κτηρίου στο οποίο στεγάζονται και διαμερίσματα. Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους ήταν και μια μητέρα με το εννέα μηνών μωρό της.

AP Photo/Christophe Ena

Σχολιάζοντας τα επεισόδια, μέσω Twitter, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, έκανε λόγο για «δολοφόνους» αναφερόμενος σε όσους έβαλαν φωτιές, τονίζοντας πως δεν πρόκειται «ούτε για διαδηλωτές ούτε για ταραχοποιούς».

«Υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που ήρθαν απλά για να τα σπάσουν» σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι περίπου 1.500 «εξαιρετικά βίαιοι» ακτιβιστές είχαν διεισδύσει στο πλήθος.

Απ' την πλευρά της η αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων και κανονιών εκτόξευσης νερού προκειμένου να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Αψίδα του Θριάμβου.

Σε σχέση με τις προηγούμενες φορές η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ενισχυμένη, με αρκετές χιλιάδες άνδρες και τεθωρακισμένα οχήματα.


Στο κέντρο του Παρισιού έγινε άλλη μια ξεχωριστή πορεία κατά της κλιματικής αλλαγής, 
στην οποία συμμετείχαν έως 30.000 άνθρωποι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών.

AP Photo/Milos Krivokapic

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54