Αίτημα Μέι για νέα παράταση για το Βrexit έως 30/6 - Ευέλικτη παράταση 12 μηνών προτείνει ο Τουσκ

Νέα παράταση, αυτή τη φορά μέχρι τις 30 Ιουνίου, για το Βrexit ζήτησε επίσημα η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την πρόθεση να δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μια παράταση για 12 μήνες, υπό τον όρο ότι το Λονδίνο θα πραγματοποιήσει Ευρωεκλογές και δεν θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Πρόωρες οι συζητήσεις για νέα παράταση, σημειώνει το Παρίσι.

Επίσημη παράταση ζητά η Μέι

Με σημερινή επιστολή της στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ζήτησε να παραταθεί το Brexit έως τις 30 Ιουνίου ώστε να επιτραπεί στους Βρετανούς βουλευτές που είναι διχασμένοι στο θέμα αυτό να καταλήξουν σε μια συμφωνία αποχώρησης.

Στην επιστολή της η Μέι ενημερώνει ότι η Βρετανία ζητεί παράταση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά την αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την ΕΕ, και προτείνει η παράταση αυτή να «τελειώσει στις 30 Ιουνίου 2019».

Η Μέι διευκρίνισε ότι αν μια συμφωνία επιτευχθεί πριν από την ημερομηνία αυτή, τότε η Βρετανία προτείνει η παράταση να τερματιστεί νωρίτερα.

«Η κυβέρνηση θα θελήσει να συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για την επικύρωση που θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ πριν από τις 23 Μαΐου και συνεπώς να ακυρώσει τις ευρωεκλογές, αλλά θα συνεχίσει τις προετοιμασίες με υπευθυνότητα για να διεξαγάγει τις εκλογές, αν αυτό δεν αποδειχθεί εφικτό», αναφέρει η Μέι στην επιστολή.

Από την πλευρά του, ο Τουσκ πρότεινε μια «ευέλικτη» παράταση διάρκειας έως 12 μηνών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Οι Εργατικοί καλούν τη Μέι να προτείνει «πραγματικές αλλαγές» στη Συμφωνία Αποχώρησης

Το Εργατικό Κόμμα κάλεσε σήμερα την Ντάουνινγκ Στριτ να παρουσιάσει μια «πραγματική αλλαγή» στη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμασε απογοητευμένοι που η κυβέρνηση δεν έχει προσφέρει μια πραγματική αλλαγή ή έναν συμβιβασμό», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του κόμματος σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Καλούμε την πρωθυπουργό να παρουσιάσει αυθεντικές αλλαγές στη Συμφωνία της, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια εναλλακτική λύση η οποία θα μπορούσε να υποστηριχθεί στο κοινοβούλιο και να ενώσει τη χώρα», πρόσθεσε.

Αντιδρά η Γαλλία

Πρόωρες θεωρεί η Γαλλία τις συζητήσεις για τη χορήγηση στη Βρετανία μίας ακόμη παράτασης της περιόδου των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δήλωσε πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η γαλλική διπλωματική πηγή επέκρινε ως «άστοχα» τα σχόλια ευρωπαίου αξιωματούχου που μίλησε για μια «ευέλικτη παράταση» έως ένα έτος της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Φήμες που αφορούν την παράταση αυτή αποτελούν μια άστοχη δοκιμασία, οι διαφορετικές επιλογές θα συζητηθούν στις 10 Απριλίου και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί», ανέφερε επίσης.

«Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε ένα σαφές σχέδιο από το Λονδίνο έως την Τρίτη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως το αίτημα της Βρετανίας για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου πρέπει να «διασαφηνιστεί» πριν ή κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη εβδομάδα προτού η ΕΕ μπορέσει να δώσει μια αναβολή.

«Και σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να δούμε αν μπορούμε να έχουμε αυτή τη σαφήνεια το βράδυ της Τετάρτης μιλώντας στην Μέι, γνωρίζοντας πως μια παράταση έχει νόημα μόνο αν καταλαβαίνουμε τον λόγο γι΄αυτήν», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε στο περιθώριο μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7), στην Ντινάρ, στη βορειοδυτική Γαλλία πως το Λονδίνο πρέπει να «διασαφηνίσει» ακόμη πολλά σημεία.

Οι ηγέτες των 27 «θα διαμορφώσουν στη συνέχεια μια άποψη για το θέμα της παράτασης και τη διάρκειά της» κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, πρόσθεσε.

«Οι ευρωεκλογές είναι ένα σημαντικό σημείο (…) Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να απειληθεί η νομιμότητά τους», υπογράμμισε ο Χάικο Μάας.

 «Eυέλικτη» παράταση 12 μηνών για Brexit πρότεινε ο Τουσκ

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σκοπεύει να προτείνει στη Βρετανία μια «ευέλικτη» παράταση 12 μηνών στην ημερομηνία του Brexit, σύμφωνα με ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το BBC. Βάσει του σχεδίου του Τουσκ, η Βρετανία θα μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ νωρίτερα από τους 12 μήνες, αν το κοινοβούλιο επικυρώσει μια συμφωνία, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει δεκτό και από τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι συναντώνται στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν το θέμα του Brexit.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να συμβιβαστεί η πρόταση του Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το Brexit την ερχόμενη Τετάρτη Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «Η ευέλικτη παράταση επιτρέπει και την αποχώρηση από την ΕΕ την 1η Ιουλίου. Απλώς θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει μέχρι τότε την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης», δήλωσε στο Ρόιτερ αξιωματούχος.

Μέχρι τη Δευτέρα ψηφοφορίες στη βρετανική Βουλή

Το νομοσχέδιο για την αποφυγή εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, με αίτημα την παράταση του άρθρου 50 θα παραμείνει τελικά προς συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων μέχρι τη Δευτέρα, καθώς συμφωνήθηκε να υπάρξει καθυστέρηση στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης.

Αρχικά, τα μέλη της Βουλής των Λόρδων του Εργατικού Κόμματος επεδίωξαν να ολοκληρώσουν την διαδικασία σήμερα, αλλά μετά από περίπου εφτά ώρες συζητήσεων και τουλάχιστον 12 ψηφοφορίες για το εάν θα υπάρξει επίσπευση της διαδικασίας ή όχι, υποχώρησαν σε πρόταση των μελών του Συντηρητικού Κόμματος να υπάρξει λεπτομερέστερη εξέταση του νομοσχεδίου.

Έτσι συμφωνήθηκε η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου να πραγματοποιηθεί αύριο, ενώ τα υπόλοιπα στάδια τη Δευτέρα. Η καθυστέρηση αυτή θεωρείται ως νίκη της κυβέρνησης, γιατί η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί όταν μάλλον θα είναι αργά για να έχει κάποιες συνέπειες.

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, την επόμενη μέρα της έγκρισής του, η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει σε ψηφοφορία την αναζήτηση μίας επιπλέον καθυστέρησης στο Brexit, και σύμφωνα με το χρονικό περιθώριο που έχει απομείνει, κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμβεί πριν από την Τετάρτη – ημέρα διεξαγωγής της έκτακτης Συνόδου της ΕΕ, στην οποία θα παρευρίσκεται η Τερέζα Μέι.


Πηγές
: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54