Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβιντ-Μαρία Σασόλι

Ο Νταβίντ-Μαρία Σασόλι είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Σοσιαλδημοκράτης Νταβίντ-Μαρία Σασόλι είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εξελέγη στη δεύτερη ψηφοφορία με 345 ψήφους επί των παρόντων ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με την απόφαση της συνόδου κορυφής, ο Σασόλι θα ασκήσει τα καθήκοντα του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου για 2,5 χρόνια, ενώ στο δεύτερο μέρος της θητείας της Ευρωβουλής θα πρέπει να εκλεγεί υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την ενοποίηση της Ε.Ε.»

Ο Νταβίντ-Μαρία Σασόλι θα ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

Στο σύντομο διάγγελμά του προς την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αμέσως μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές της 9ης νομοθετικής περιόδου για την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του και υπογράμμισε τις προτεραιότητες που το Κοινοβούλιο θα πρέπει να επιδιώξει τα προσεχή χρόνια.

«Βρισκόμαστε εν μέσω μνημειωδών μεταβολών: η απασχόληση των νέων, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, οι ψηφιακές εξελίξεις και νέες ισορροπίες στην παγκόσμια σκηνή, για να αναφέρω μόνο μερικές από αυτές, χρειάζονται νέες ιδέες και θάρρος» δήλωσε.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενοποίησης της Ε.Ε. τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία της ενοποίησης, αλλάζοντας την Ε.Ε. ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε σθεναρά στις ανάγκες των πολιτών και να προσφέρουμε πραγματικές απαντήσεις στις ανησυχίες τους, στην ολοένα αυξανόμενη αίσθηση απώλειας».

Ο Νταβίντ-Μαρία Σασόλι, 63 ετών, είναι πρώην δημοσιογράφος από τη Φλωρεντία και εκλέγεται ευρωβουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα από το 2009.

Οι ψηφοφορίες

Υποψήφιοι για την προεδρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους, η Σίρα Ρέγκο από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, ο Νταβίντ-Μαρία Σασόλι από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και ο Γιαν Ζαχραντίλ, από την Ομάδα των Συντηρητικών και Ρεφορμιστών.

Στη δεύτερη ψηφοφορία, με παρόντες 704 βουλευτές (απόλυτη πλειοψηφία 334) έλαβαν:

Σκα Κέλερ: 119

Σίρα Ρέγκο: 43

Νταβίντ-Μαρία Σασόλι: 345

Γιαν Ζαχραντίλ: 160

Έγκυρα: 667

Λευκά/Άκυρα: 73

Στην πρώτη ψηφοφορία με παρόντες 735 βουλευτές (απόλυτη πλειοψηφία 332) έλαβαν:

Σκα Κέλερ: 133

Σίρα Ρέγκο: 42

Νταβίντ-Μαρία Σασόλι: 325

Γιαν Ζαχραντίλ: 162

Έγκυρα: 662

Λευκά/Άκυρα: 73

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54