Μόλις με 9 ψήφους περισσότερες από αυτές που απαιτούνταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μόλις με εννέα ψήφους περισσότερες από αυτές που απαιτούνταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη την Τρίτη 16 Ιουλίου νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 383 υπέρ και 327 κατά τον διορισμό της, τον οποίο εισηγήθηκαν οι «28» μετά τη συμφωνία τους για το μοίρασμα των θέσεων στους κυριότερους θεσμούς της Ε.Ε. Επίσης, 22 ευρωβουλευτές απείχαν από τη μυστική διαδικασία και ένας «έριξε» άκυρο.

Όπως γράφουν οι Financial Times, για την «επιβίωση» της φον ντερ Λάιεν, η οριακή έγκριση ερμηνεύεται ως έκφραση εχθρότητας στην προσπάθεια της Γερμανίας να ορίσει τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος το 2014 είχε εκλεγεί με 422 υπέρ, 250 κατά και 47 αποχές.

Νωρίτερα, οι ομάδες των Φιλελευθέρων και των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) γνωστοποίησαν ότι θα στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη σημερινή ψηφοφορία.

Η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας του S&D ανακοίνωσε πως μετά από έντονη η πλειοψηφία συμφώνησε ότι οι γραπτές δεσμεύσεις της φον ντερ Λάιεν όσον αφορά την προώθηση των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που ζήτησαν και οι «περαιτέρω διευκρινίσεις» που έδωσε στη σημερινή συζήτηση της Ολομέλεια σημαίνουν ότι θα την στηρίξουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις της.

Σημαντικές διαρροές

Όμως, το αποτέλεσμα δείχνει σαφώς ότι υπήρξαν διαρροές και στα τρία μεγάλα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς αν είχε τις ψήφους του PPE, του S&D και και των φιλελεύθερων-κεντρώων του Renew Europe, θα είχε άνετη πλειοψηφία με 444 ψήφους.

Το PPE με τους 182 ευρωβουλευτές είχε δεσμευτεί ότι θα στήριζε μαζικά την φον ντερ Λάιεν. Θετική ψήφο της έδινε και το Renew Europe που εκτιμούσε ότι «λιγότεροι από 5» ευρωβουλευτές του, σε σύνολο 108, θα την καταψήφιζαν ή θα απείχαν. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό προερχόταν από τους Σοσιαλδημοκράτες, εσωκομματική πηγή των οποίων ανέφερε ότι περίπου το ένα τρίτο των μελών ήθελε να την καταψηφίσει, μεταξύ αυτών ήταν και οι Γερμανοί ευρωβουλευτές που προέρχονται από το SPD, τον εταίρο της Μέρκελ.

Οι Πράσινοι, η τέταρτη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 74 ευρωβουλευτές είχαν δηλώσει με σαφήνεια ότι θα την καταψήφιζαν.

Η πρώτη δήλωση

Όταν η νέα πρόεδρος της Κομισιόν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου για την ισχνή πλειοψηφία απάντησε πως στη δημοκρατία, η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία και πως πριν δύο εβδομάδες δεν είχα ακόμη την πλειοψηφία επειδή δεν με γνώριζαν. «Υπήρχε ακόμη πολλή δυσφορία αναφορικά με τη διαδικασία του spitzenkadidat», είπε.

«Είμαι πανευτυχής που μέσα σε 13 ημέρες» κατάφερε να συγκεντρώσει αυτήν την πλειοψηφία καθώς «είναι μια καλή βάση για να ξεκινήσουμε» ανέφερε η υποστηρίζοντας πως η ψήφος αυτή δείχνει την πίστη όλων σε μια Ευρώπη ενωμένη, από την Ανατολή έως τη Δύση και από τον Βορρά έως τον Νότο.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι αναλαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη, τόνισε ότι η δουλειά της αρχίζει από τώρα και κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να φτιάξουμε μια ενωμένη, ισχυρή Ευρώπη».

Συγχαρητήρια από Γερμανία

Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τη στενή σύμμαχό της και υπουργό Άμυνας στην κυβέρνησή της. «Χαίρομαι επειδή μια αφοσιωμένη Ευρωπαία θα γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μολονότι χάνω μια υπουργό, κερδίζω έναν νέο εταίρο στις Βρυξέλλες», έγραψε στο Twitter.

Τα συγχαρητήριά τους εξέφρασαν κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί, αλλά δεν έλειψε η κριτική από τους πολιτικούς της αντιπάλους.

«Αναλαμβάνετε το αξίωμά σας σε μια περίοδο ιδιαίτερων προκλήσεων, κατά την οποία η σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης αμφισβητείται πολλαπλώς. Ταυτόχρονα εναποτίθενται μεγάλες ελπίδες στην Γερμανία από τον ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, (SPD)ευχήθηκε καλή επιτυχία στην πρόεδρο «για τα επικείμενα υψηλά καθήκοντά της» και τόνισε ότι προσβλέπει σε μια συνεχιζόμενη καλή συνεργασία. «Τις προκλήσεις των καιρών μας μπορούμε να τις λύσουμε μόνο ως ενωμένη, κυρίαρχη και αλληλέγγυα Ευρώπη».

Για «ιστορική μέρα» για την Ευρώπη έκανε λόγο η Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σημειώνοντας ότι «θα υποστηρίξουμε δυναμικά την φιλοευρωπαϊκή της ατζέντα».

Επόμενα βήματα

H φον ντερ Λάιεν θα αναλάβει τα καθήκοντά της  1η Νοεμβρίου για τα επόμενα πέντε χρόνια και θα γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Κομισιόν και η πρώτη Γερμανίδα μετά από μισό και πλέον αιώνα.

Η φον ντερ Λάιεν τώρα θα πρέπει να στείλει επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών, ζητώντας τους να προτείνουν υποψηφίους για τη σύσταση της Επιτροπής.

Οι ακροάσεις των υποψηφίων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 30 Σεπτεμβρίου - 8 Οκτωβρίου. Το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων θα πρέπει να εκλεγεί από το Κοινοβούλιο, σε ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά τη σύνοδο Ολομέλειας του Οκτωβρίου. 



πηγή ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54