Η Κομισιόν έκανε το πρώτο βήμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα σύσταση προς το Συμβούλιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό τη σύναψη μιας νέας εταιρικής σχέσης.

«Η σύσταση βασίζεται στις υπάρχουσες κατευθυντήριες γραμμές και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στην πολιτική δήλωση που συμφωνήθηκε από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο του 2019», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

We have issued a recommendation to the Council to open negotiations on a new partnership with the United Kingdom.
It is based on existing European Council guidelines as well as on the EU-UK Political Declaration from October 2019.#NewBeginnings ????

- European Commission ?? (@EU_Commission) February 3, 2020

Η σύσταση περιλαμβάνει ολοκληρωμένη πρόταση με τις οδηγίες διαπραγμάτευσης, όπου καθορίζονται τα πεδία εφαρμογής και οι όροι της μελλοντικής εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως την οραματίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εν λόγω οδηγίες καλύπτουν όλους τους τομείς ενδιαφέροντος, όπως «την εμπορική και οικονομική συνεργασία, την επιβολή του νόμου και τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και άμυνα», τη συμμετοχή σε προγράμματα της Ένωσης και άλλους θεματικούς τομείς συνεργασίας. Σε ειδικό κεφάλαιο για τη διακυβέρνηση καθορίζεται «ένα συνολικό πλαίσιο διακυβέρνησης που καλύπτει όλους τους τομείς της συνεργασίας σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας».

«Είναι καιρός να στρωθούμε στη δουλειά. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Θα διαπραγματευτούμε με δίκαιο και διαφανή τρόπο, αλλά θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα συμφέροντα της ΕΕ και τα συμφέροντα των πολιτών μας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ προσέθεσε ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο», τονίζοντας ότι είναι «καθήκον μας να υπερασπιστούμε και να προαγάγουμε τα συμφέροντα των πολιτών και της Ένωσής μας, αναζητώντας παράλληλα λύσεις που να σέβονται τις επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου».

 
Η Βρετανία δεν αποδέχεται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να καταλήξει σε συνολική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το μπλοκ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσθέτοντας ότι η βρετανική επιλογή βρίσκεται ανάμεσα στα δύο μοντέλα συμφωνίας, είτε με τον Καναδά, είτε με την Αυστραλία.
 
«Δεν υπάρχει ανάγκη μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου να βασίζεται στην αποδοχή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί της πολιτικής για τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή οτιδήποτε παρόμοιο, όπως ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον, θέτοντας τους όρους του Λονδίνου στην διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την μελλοντική εμπορική σχέση.
 
«Θα επιμείνουμε η Ευρωπαϊκή Ενωση να κάνει οτιδήποτε κάνουμε εμείς ως τίμημα για το ελεύθερο εμπόριο. Θα το κάνουμε; Φυσικά και όχι», είπε ο Τζόνσον.
 
«Θέλουμε μία συνολική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου παρόμοια με του Καναδά, αλλά στην απίθανη υπόθεση που δεν θα το καταφέρουμε, τότε το εμπόριό μας θα πρέπει να βασισθεί στην υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ», προειδοποίησε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Ας είμαστε ξεκάθαροι, η επιλογή δεν βρίσκεται ανάμεσα στην συμφωνία και την μη συμφωνία. Έχουμε συμφωνία», είπε.





ΑΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54