Επιθεώρηση τουρκικών στρατευμάτων από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στα σύνορα με τη Συρία Turkish Defence Ministry via AP, Pool

Ρωσικά ΜΜΕ κατηγορούν την Τουρκία για συνεργασία με τζιχαντιστές στη Συρία

Εντείνεται η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας για το Συριακό καθώς μετά τις συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων στρατιωτών και δυνάμεων της Ρωσίας και της Συρίας στην Ιντλίμπ, τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Τουρκία παρέχει στήριξη σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, οι οποίες συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία RIA Novosti και TASS, η Τουρκία συνέβαλε στην ίδρυση της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ Αλ-Σαμ (HTS), ομάδα που έχει εντάξει στις δυνάμεις της μαχητές τους δικτύου Νούσρα, το οποίο έχει δηλώσει πίστη στην Αλ Κάιντα. Το ρεπορτάζ των ρωσικών ΜΜΕ αναφέρει ότι άνδρες του HTS που αιχμαλωτίστηκαν από δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης υποστήριξαν ότι η Τουρκία έχει παίξει ρόλο στη δημιουργία της ομάδας, υποχρεώνοντας Σύρους να ενταχθούν στις τάξεις της και να της παράσχουν προμήθειες.

Ένας εκ των συλληφθέντων φέρεται να έχει δηλώσει ότι μέλη της οικογένειάς του κρατούνται όμηροι από Τούρκους αξιωματούχους και ότι τον υποχρέωσαν να πολεμήσει μαζί με τζιχαντιστές με αντάλλαγμα την ασφάλειά τους.

Παρά τη συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας για να προληφθεί επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στης Συρίας στην Ιντλίμπ, Ο συριακός στρατός και οι Ρώσοι σύμμαχοί του έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον των τζιχαντιστικών δυνάμεων HTS και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν στην περιοχή με στόχο να αποκτήσει η Δαμασκός τον πλήρη έλεγχο της περιοχής. 

Ρωσία και Συρία κατηγορούν την Τουρκία ότι δεν κατόρθωσε να «καθαρίσει» την περιοχή από τους τζιχαντιστές και στο πλαίσιο επίθεσης τη Δευτέρα σκότωσαν πέντε Τούρκους στρατιώτες. Σε αντίποινα η Τουρκία έκανε επίθεση με όλμους στην Ιντλίμπ και ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 30 Σύρους στρατιώτες.
 




πηγή :// ΕΦ.ΣΥΝ. //

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54