Παγκόσμιος συναγερμός για τον Covid-19 / Αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο / Βουλιάζουν οι αγορές


Αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο. Τέταρτο κρούσμα στην Ελλάδα. Στο χάρτη των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για πρώτη φορά η Λευκορωσία, η Νέα Ζηλανδία, η Λιθουανία και η Νιγηρία.

Γεγονός είναι το τέταρτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία. Είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο «Αττικόν».

Η Ιταλία παραμένει η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη, με 17 νεκρούς και 655 κρούσματα, κυρίως στη βόρεια Λομβαρδία και το Βένετο, ενώ στο Ιράν καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από τον ιό εκτός της Κίνας, καθώς ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 26 και των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί σε 270.

Όπως επισημαίνει ο «Economist», πολλές κυβερνήσεις προσπαθούν ακόμη να σταματήσουν τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος ιός SARS-CoV-2, αλλά αντίθετα θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζουν τους πολίτες τους για την εξάπλωση του ιού.

  • Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 44 νέους θανάτους και 327 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας
  • Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό έφθασε τους 2.022 στη Νότια Κορέα.
  • Τα 60 έχουν φθάσει τα κρούσματα του Covid-19 που έχουν επιβεβαιωθεί στη Γερμανία, ενώ περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Ακυρώνεται το σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης

AP Photo/Vadim Ghirda

Ένα από τα μεγαλύτερα event στον κόσμο έπεσε «θύμα» του κορονοϊού. Το σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης, ακυρώθηκε λόγω του φόβου που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του ιού.

Η διοργάνωση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 2 Μαρτίου και περισσότεροι από 660.000 άνθρωποι επρόκειτο να το παρακολουθήσουντις δύο εβδομάδες που θα διαρκούσε. Σχεδόν οι μισοί από ατους επισκέπτες αναμενόταν να ταξιδέψουν στη Γενεύη από άλλες χώρες.

Ανακοινώσεις για τη διεξαγωγή των αθλητικών συναντήσεων

EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Με αφορμή την διεξαγωγή των προγραμματισμένων αθλητικών δραστηριοτήτων τα προσεχή 24ωρα στην χώρα μας, το υφυπουργείο Αθλητισμού, προχώρησε στις ακόλουθες ανακοινώσεις:

  • Το πλαίσιο των καθημερινών εξελίξεων και τη συντεταγμένη αντιμετώπιση από την Πολιτεία, που αφορά στα κρούσματα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, τα εκτιμά και εισηγείται αναλόγως η «Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» του Υπουργείου Υγείας, η οποία επιτροπή αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες, καθηγητές επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους.
  • Για το Υφυπουργείο Αθλητισμού, το δημόσιο συμφέρον έχει απόλυτη προτεραιότητα στη λήψη αποφάσεων που ξεπερνούν την αθλητική κοινότητα, ιδιαίτερα όταν άπτεται θεμάτων υγείας.
  • Ο κ. Αυγενάκης παραμένει σε συνεχή επικοινωνία από χτες το μεσημέρι με τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας.
  • Η εισήγηση των ειδικών, υπό τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ήταν καθησυχαστική. Μας ενημέρωσαν ότι δεν συντρέχει λόγος, με τις παρούσες συνθήκες, οποιασδήποτε παρέμβασης και εκτάκτου μέτρου στη διεξαγωγή των αθλητικών συναντήσεων για τις επόμενες ημέρες.
  • Σε κάθε περίπτωση, η εισήγηση αυτή μπορεί να αλλάξει, εάν τα δεδομένα, που καταφθάνουν στους αρμοδίους, επιβάλλουν διαφορετικούς χειρισμούς.
  • Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με ηρεμία, υπευθυνότητα και προσοχή, σε συνεργασία με τους επικεφαλής των αθλητικών φορέων της χώρας μας.

Βλέπουν «Corona» και… στρίβουν

© Denismart | Dreamstime.com

Σοβαρές απώλειες εσόδων στην Κίνα καταγράφει η εταιρεία που κατέχει την μπύρα Corona, αντιμετωπίζοντας το χειρότερο τρίμηνο εδώ και μια δεκαετία μετά την έκρηξη του κορονοϊού.

Η εταιρεία έχει υποστεί απώλεια εσόδων 170 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεύτερο κρούσμα στην Ολλανδία

Νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα του covid-19 εντοπίστηκε στην Ολλανδία, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, αυτή τη φορά στο Άμστερνταμ.

Το προηγούμενο κρούσμα ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη το βράδυ και αφορούσε έναν ασθενή στην πόλη Τίλμπουργκ της νότιας Ολλανδίας. Και τα δύο κρούσματα αφορούν ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία, οι οποίοι πλέον νοσηλεύονται σε απομόνωση.

Αρνητικά άλλα 111 δείγματα

ID 171081916 © Dgmate | Dreamstime.com

Αρνητικά είναι εκατόν έντεκα δείγματα που ελέγχθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τις δύο τελευταίες μέρες για τον νέο κορονοϊο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Οργανισμό ογδόντα ελέγχθηκαν στην Θεσσαλονίκη από το εργαστήριο του ΑΠΘ και 31 στην Αθήνα από το ΕΚΠΑ και το Παστέρ.

Ένατος θάνατος στην Ιαπωνία

Ένας άντρας ηλικίας 70 ετών που είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό πέθανε χθες στην Ιαπωνία μετά από 22 ημέρες στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Ο ασθενής πέθανε στο ιαπωνικό νησί Honshū, νότια της Οσάκα. Σε μια ακόμα δραστική κίνηση, το βόρειο νησί του Χοκάιντο, που έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στην Ιαπωνία, κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Επιστρέφουν από το Λονδίνο οι μαθητές του Κολεγίου Αθηνών

Οι μαθητές του Κολεγίου Αθηνών, που βρίσκονταν σε εκδρομή στο Λονδίνο με την κόρη της 40χρονης, η οποία βρέθηκε θετική στον κορονoϊό και νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο «Αττικόν», επιστρέφουν στην Ελλάδα, με ναυλωμένη πτήση από το Κολέγιο Αθηνών, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Υγείας.

Κορονοϊός: Σκέψεις για τριψήφιο που θα εξυπηρετεί πολίτες

DREAMSTIME

Tο ενδεχόμενο δημιουργίας τριψήφιου τηλεφωνικού αριθμού στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται κυρίως οι ηλικιωμένοι που παρουσιάζουν συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοροναϊού, άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης με αφορμή σχετική πρόταση του Α ´ Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος επισήμανε ότι οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι είναι δύσκολο να συγκρατήσουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας που έχει δώσει το Υπουργείο.

Ανησυχητικό κρούσμα σε σκύλο

Ο σκύλος μίας ασθενούς από τον κορονοϊό στο Χονγκ Κονγκ τέθηκε σε καραντίνα σήμερα αφού βρέθηκε θετικός στον ιό, ανακοίνωσαν οι αρχές, αν και προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί η ασθένεια μεταδίδεται από τα ζώα συντροφιάς στους ανθρώπους.

Ο σκύλος δεν παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας, υπογράμμισε το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Χονγκ Κονγκ.

Όμως «τα δείγματα που ελήφθησαν από τη μύτη και το στόμα του σκύλου βρέθηκαν να περιέχουν μικρά ποσοστά του ιού Covid-19», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ώθησε τις αρχές να διενεργήσουν τεστ στο ζώο.

Αρνητικά δείγματα

Αρνητικά είναι τα δείγματα που ελήφθησαν από εφτά συμπολίτες μας που ζουν στη Θεσσαλονίκη και είχαν ταξιδέψει πρόσφατα σε πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

 

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις του διεθνούς προβλήματος του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Παρουσιάστηκαν από το οικονομικό επιτελείο εναλλακτικά σενάρια και κατατέθηκαν προτεινόμενα μέτρα για κάθε σενάριο, για την αγορά εργασίας και για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους εταίρους μας της Ε.Ε. προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης αναλαμβάνει το συντονισμό των επαφών με τους εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση της νόσου προκειμένου να αναληφθούν οι κατάλληλες δράσεις.

Καθηγήτρια το 4ο κρούσμα – Οκτώ σχολεία έκλεισαν σήμερα

Καθηγήτρια είναι σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΟΔΥ το τέταρτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό μετά από απόφαση υπουργείων Υγείας και Παιδείας,παραμένουν κλειστά σήμερα και εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μελών των σχολικών κοινοτήτων με προσβληθέντες από κορονοϊό τα εξής εκπαιδευτικά ιδρύματα:

  • 4ο ΓΕΛ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ
  • 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ
  • 11ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • 1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
  • 1ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
  • 19ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 

Βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλιάζουν οι ελληνικές μετοχές. Βαρύ το κλίμα στις αγορές της Ευρώπης.

Ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. αυτήν την ώρα μετρά απώλειες που ξεπερνούν το 6% προσγειώνοντας τον δείκτη κάτω από τις 720 μονάδες. Πτώση 3,5% παρουσιάζει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ενώ στον ίδιο βαθμό υποχωρεί και ο γαλλικός CAC 40. Απώλειες άνω του 3% για τον γερμανικό DAX.

 

Εντολή του Ναυτικού των ΗΠΑ προς όλα τα πλοία που έχουν επισκεφθεί χώρες της περιοχής του Ειρηνικού -που έχουν σημειωθεί κρούσματα του ιού- να παραμείνουν στη θάλασσα για 14 ημέρες. Οι ναυτικοί θα παρακολουθούνται για τυχόν συμπτώματα.

Ακυρώθηκε στρατιωτική άσκηση με τη Νότια Κορέα ενώ παράλληλα περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες οι μετακινήσεις στη Νότια Κορέα.

Στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ιταλία, η πρόσβαση στα σχολεία, στις εγκαταστάσεις παιδικής φροντίδας, στα γυμναστήρια και σε άλλα δημόσια κτίρια έχει σταματήσει προσωρινά.

Βουλιάζουν οι αγορές

AP Photo/Kin Cheung

Η ιστορική η πτώση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χθες επηρρέασε στη συνέχεια και τις αγορές Ασίας-Ειρηνικού.

Πτώση μεγαλύτερη του 3% κατέγραψαν οι δείκτες στο Τόκιο και το Σίδνεϊ. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε απώλειες 2,49% ενώ στην Σκαγκάη  η πτώση ήταν 3,7%

Είχε προηγηθεί η απώλεια 1.191 μονάδων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης- η χειρότερη ημερήσια επίδοση στην ιστορία του Dow Jones.

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι οι τιμές των μετοχών θα καταγράψουν την χειρότερη εβδομάδα από την κρίση του 2008.

Η Hyundai «παγώνει» την παραγωγή της σε εργοστάσιο στην Ουλσάν

Η διοίκηση της νοτιοκορεάτικης αυτοκινητοβιομηχανίας Hyundai Motor ανέστειλε σήμερα την παραγωγή της σε εργοστάσιο στην Ουλσάν, καθώς εργαζόμενος σε αυτό αποκαλύφθηκε ότι μολύνθηκε από τον νέο κοροναϊό, δήλωσε συνδικαλιστής.

Οι χώρες που κατέγραψαν τα πρώτα κρούσματα

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι κατέγραψε το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα, έναν Ιρανό φοιτητή που έφτασε στη χώρα μέσω Αζερμπαϊτζάν την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν επίσης το πρώτο κρούσμα σε ένα άτομο που επέστρεψε πρόσφατα από το Ιράν μέσω του Μπαλί. Ανάλογες ανακοινώσεις είχαμε από τις υγειονομικές αρχές της Λιθουανίας και της Νιγηρίας.

Ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Συνεδριάζει στις 12:30 στο υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Θα ακολουθήσει η ενημέρωση των δημοσιογράφων Υγείας για τις εξελίξεις αναφορικά με το νέο κορονοϊό, από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

 

Ο πρόεδρος της Μογγολίας Μπατούλγκα Χαλτμάα και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τέθηκαν σε καραντίνα 14 ημερών μετά την επιστροφή τους στη χώρα τους έπειτα από επίσκεψή τους στην Κίνα, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Montsame.

Ο κορονοϊός σε αριθμούς

© Kondou | Dreamstime.com

Συνολικά 83.392 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, 2.858 θανάτους και 36.604 θεραπευμένους ασθενείς καταγράφει σήμερα το πρωί η δυναμική πλατφόρμα που παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα του Covid-19 του πανεπιστημίου Johns Hopkins. Μετά την Κίνα με 78.824 ασθενείς, ακολουθεί η Νότια Κορέα με 2.022, η Ιταλία με 655 και το Ιράν με 270 κρούσματα. Οσον αφορά τους θανάτους η Κίνα είναι πρώτη στην λίστα με 2.682, δεύτερο το Ιραν με 26, η Ιταλία με 17 και η Νότια Κορέα με 13 θανάτους.

«Η επιδημία από τον νέο κορονοϊό (Covid-19)  βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη παγκοσμίως», επισημαίνει ο Θάνος Δημόπουλος, Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και προσθέτει ότι «προς το παρόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει κηρύξει πανδημία αλλά αυτό αξιολογείται διαρκώς».

Πρόσφατο άρθρο-παρέμβαση στο περιοδικό New England Journal of Medicine, ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργικών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για την έκβαση της επιδημίας του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο και την παρομοιάζουν με το «κουτί της Πανδώρας» της ελληνικής μυθολογίας. Πώς μπορεί η ανθρωπότητα να θωρακιστεί; «Η ελπίδα βρίσκεται στην επένδυση στην έρευνα», επισημαίνει ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών και σημειώνει: «Οι απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ιού όπως ο ακριβής χρόνος επώασης, το δυναμικό μεταδοτικότητας και το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων που μεταδίδουν τον ιό θα μας επιτρέψουν να βελτιστοποιήσουμε τα προληπτικά μέτρα και τη στρατηγική αποτροπής γενικευμένης μετάδοσης του ιού».

Θεραπεία

Παράλληλα, υπογραμμίζει ο Θ. Δημόπουλος «οι θεραπευτικές εξελίξεις θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα και να αποτρέψουμε την εμφάνιση επιπλοκών». Αντιρετροικοί παράγοντες όπως η λοπιναβίρη και η ριτοναβίρη, ο αντι-ιικός παράγοντας ρεμντεσιβίρη, που είχε σχεδιαστεί αρχικά εναντίον του ιού Ebola αλλά δεν είχε την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα, και το ανθελονοσιακό φάρμακο χλωροκίνη έχουν δείξει ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα. Επιπλέον, χθεσινή δημοσίευση στο περιοδικό The Lancet – Infectious Diseases σημειώνει την ανάγκη θεραπειών που διαθέτουν ταυτόχρονα αντι-ιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ώστε να αποτραπεί η σοβαρή πνευμονική βλάβη. Οι τρεις παράγοντες με αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι ισχυρά υποψήφιοι για αξιολόγηση σε κλινικές μελέτες είναι η βαρισιτινίμπη, η φεντρατινίμπη και η ρουξολιτινίμπη. Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ρευματολογικών παθήσεων και της μυελοίνωσης και έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς αναστέλλουν το ενδοκυττάριο σηματοδοτικό μονοπάτι των πρωτεινών JAK-STAT. Επιπλέον, έχει δειχθεί ότι έχουν αντι-ιική δράση καθώς αναστέλλουν την ενδοκύττωση, δηλαδή την είσοδο του ιού στα κύτταρα του προσβεβλημένου ξενιστή. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης ότι τα φάρμακα αυτά, κυρίως η βαρισιτινίμπη, δεν εμφανίζουν μείζονες αλληλεπιδράσεις με αντι-ιικούς παράγοντες όπως η λοπιναβίρη, η ριτοναβίρη και η ρεμντεσιβίρη. Επομένως, μπορεί να εκτιμηθεί η συνδυαστική αποτελεσματικότητά τους έναντι του κορονοϊού.


ΠΗΓΗ / ΕΦ.ΣΥΝ/ Ντάνι Βέργου /

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54