Πώς θα μπορούσαν να είναι τα ταξίδια στον κόσμο μέχρι να βρεθεί εμβόλιο για τον Covid-19

Ξαπλώστρες χωρισμένες με πλεξιγκλάς, τεστ αίματος και αντισηπτικά πριν από κάθε πτήση. Μπορεί να ακούγονται κάπως τραβηγμένα, αλλά πρόκειται για σχέδια που κάνουν κάποιοι στη βιομηχανία των ταξιδιών προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ασφάλειας και άνεσης στους ταξιδιώτες στην εποχή του Covid-19.

Όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμα το BBC, είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πότε θα ξεκινήσουν οι διεθνείς πτήσεις κι ενώ το καλοκαίρι πλησιάζει.

Η Αργεντινή για παράδειγμα έχει ήδη παρατείνει την απαγόρευση πτήσεων έως τον Σεπτέμβριο, ενώ Βρετανός υπουργός δηλώνει πως δεν θα έκλεινε άμεσα τις καλοκαιρινές του διακοπές. Συστάσεις για διακοπές εντός των συνόρων έχει κάνει και η Γερμανία.

Ιδού μια ιδέα του πώς θα μπορούσαν να είναι τα ταξίδια στο εξωτερικό, όταν θα επιτραπούν και πάλι κι ενώ ακόμα δεν θα υπάρχει κάποιο εμβόλιο.

Τα αεροδρόμια

AP Photo/Eugene Hoshiko

Πολλά αεροδρόμια, μεταξύ άλλων στο Λονδίνο, έχουν ήδη εισάγει μέτρα όπως η τήρηση απόστασης ενός και δύο μέτρων, τα αντισηπτικά χεριών και οι προσπάθειες για πιο ομοιόμορφη κατανομή των επιβατών στους τερματικούς σταθμούς.

Στις ΗΠΑ η υπηρεσία ασφάλειας μεταφορών καλεί τους επιβάτες να πλένουν τα χέρια τους για 20 δευτερόλεπτα σε συμφωνία με τις επίσημες οδηγίες πριν και μετά τον έλεγχο ασφαλείας.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ γίνονται κάνουν απολύμανση στους επιβάτες για 40 δευτερόλεπρα με τη χρήση σπρέι που μπορούν να σκοτώσουν βακτήρια και ιούς στο δέρμα και στα ρούχα

Στο ίδιο αεροδρόμιο δοκιμάζουν επίσης τη χρήση ρομπότ που σκοτώνουν μικρόβια με υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα αεροδρόμια με stand για ηλεκτρονικό check-in  ενθαρρύνουν τους επιβάτες να τα χρησιμοποιούν όσο περισσότερο γίνεται για να αποφεύγουν τις επαφές, ενώ στα περισσότερα θα υπάρχουν αφίσες και πίνακες με οδηγίες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο έλεγχος στα αεροδρόμια αναμένεται να είναι πιο χρονοβόρος καθώς θα είναι πιο αυστηρός, σύμφωνα με τον James Thornton, επικεφαλής του ταξιδιωτικού ομίλου Intrepid.  Ο ίδιος θεωρεί πιθανό «να δούμε την εισαγωγή ενός διαβατηρίου ανοσίας».

Αρκετά αεροδρόμια εδώ και μήνες έχουν εισάγει τη μέθοδο της θερμομέτρησης, που όμως διχάζει τους ειδικούς για την αποτελεσματικότητά της καθώς κάποιοι άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί αλλά μεταδότες του ιού.

Κάποιοι το έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα, όπως η αεροπορική Emirates που προσφέρει στους επιβάτες τα γρήγορα τεστ αίματος για Covid-19 πριν από την επιβίβασή τους στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι. 

Αλλά και στο αεροδρόμιο της Βιέννης θα υπάρχει από αύριο, η δυνατότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ επί τόπου, ώστε οι επιβάτες που εισέρχονται στην Αυστρία να αποφεύγουν την καραντίνα των 14 ημερών.

Οι επιβάτες που φτάνουν στο αεροδρόμιο υποχρεούνται να έχουν ένα πιστοποιητικό υγείας, το οποίο πιστοποιεί ότι είναι αρνητικοί στον κορονοϊό, παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα ενός διαγνωστικού τεστ, που δεν πρέπει να είναι προγενέστερο των τεσσάρων ημερών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση εισέρχονται σε καραντίνα.

Στο αεροπλάνο

Η χρήση μάσκας μέσα στο αεροπλάνο θα πρέπει μάλλον να θεωρείται δεδομένη, τόσο για αεροσυνοδούς όσο και για τους επιβάτες.

Η Korean Air μάλιστα θα υποχρεώνει τους αεροσυνοδούς να φορούν πλήρη ατομικό εξοπλισμό προστασίας, στολή, γάντια και προστασία για τα μάτια.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα καθίσματα, αν θα υπάρχουν άδεια καθίσματα και αν θα γίνουν αναπροσαρμογές μέσα στα αεροσκάφη είτε στη διάταξη των θέσεων είτε με την τοποθέτηση προστατευτικών χωρισμάτων.

«Το να χάνεις το 1/3 των θέσεων σημαίνει πως είτε οι αεροπορικές θα πετούν με απώλειες είτε θα επιστρέψουμε στις παλιές καλές ημέρες που ένα ταξίδι από Παρίσι προς Νίκαια κόστιζε πάνω από 1.000 ευρώ σε σημερινή αξία χρημάτων», δηλώνει στο BBC πιλότος του ομίλου Tui.

Στον προορισμό

AP Photo/Lynne Sladky, File

Στην Ιταλία κάνουν σκέψεις για τοποθέτηση ψηλών πλεξιγκλάς ανάμεσα στις ξαπλώστρες, λέει ο Ulf Sonntag  του Ινστιτούτου Για Έρευνα στον Τουρισμό στη Βόρεια Ευρώπη.

Ο ίδιος επισημαίνει πως κάποιοι ευρωπαϊκοί προορισμοί εξετάζουν διάφορους τρόπους για τη λειτουργία των ξενοδοχείων. Μεταξύ άλλων υπάρχει η σκέψη για ένα κλειστό δωμάτιο ανάμεσα σε δύο που θα λειτουργούν.

Το ρεπορτάζ επικαλείται και τον καθηγητή Ιατρικής Νικόλαο Σύψα, που έχει αναφέρει ότι ενέχουν κίνδυνο οι μπουφέδες, οι πισίνες, τα μπαρ και οι παραλίες. 

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν για «τουριστικούς διαδρόμους» ώστε να συνδέουν περιοχές και κράτη - μέλη που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία. Η Κροατία για παράδειγμα ήδη συζητά μια τέτοια προοπρική σε την Τσεχία και τη Σλοβακία.

Ο κ. Sonntag εκτιμά πως ίσως αλλάξουν και οι συνήθειες του κόσμου. «Τα εγχώρια ταξίδια ίσως κάνουν τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πως δεν χρειάζεται πάντα να ταξιδεύεις τόσο μακριά» λέει.

Μια πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 60% των ερωτηθέντων θα μπορούσαν να περιμένουν δύο μήνες προτού κλείσουν πτήση μετά τον περιορισμό του κορονοϊού, ενώ το 40% δηλώνει πως θα περίμενε για τουλάχιστον έξι μήνες.




ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54