Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών o Μισέλ Πικολί

Ο Μισέλ Πικολί, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς στην ιστορία του γαλλικού σινεμά, πέθανε σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του.

Στην διάρκεια της ανεπανάληπτης καριέρας του έπαιξε σε 230 ταινίες και πρωταγωνίστησε σε φιλμ μεγάλων σκηνοθετών όπως οι Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Λουίς Μπουνιουέλ, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Αλέν Ρενέ, Μάρκο Φερέρι, Κλοντ Λελούς, Νάνι Μορέτι, Ζακ Ριβέτ και οι δικοί μας Θόδωρος Αγγελόπουλος και Κώστας Γαβράς.

Ο Πικολί γεννήθηκε στο Παρίσι το 1925. Ο πατέρας του ήταν βιολιστής ελβετικής καταγωγής και η μητέρα του Γαλλίδα. Ο ίδιος σπούδασε ηθοποιός και υποδύθηκε τον πρώτο μεγάλο ρόλο του στο μεγάλη οθόνη στο κοινωνικό δράμα του Λούι Ντακέν με τίτλο «The Mark of the Day».

Πέρασε την επόμενη δεκαετία παίζοντας δεύτερους ρόλους, πριν παραστήσει τον θεατρικό συγγραφέα και σεναριογράφο, σύζυγο της Μπριζίτ Μπαρντό, στην «Περιφρόνηση» (1963) του Γκοντάρ και τον ιερέα στους «Πέντε φυγάδες» (1956) του Λουίς Μπουνιουέλ.

Με τον κορυφαίο Ισπανό κινηματογραφιστή είχε συνεργαστεί επίσης στις ταινίες «Η Ωραία της Ημέρας» (1967) στο πλευρό της Κατρίν Ντενέβ και «Το ημερολόγιο μιας καμαριέρας» (1964) μαζί με την Ζαν Μορό, για να ακολουθήσουν ακόμα ακόμα τρεις: «Γαλαξίας» (1969), «Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας» (1972) και «Το Φάντασμα της Ελευθερίας» (1974).

«Με δίδαξε να είμαι σεμνός και να έχω αίσθηση του χιούμορ», είχε πει ο Πικολί για τον Μπουνιουέλ. «Όταν παίζετε, πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω από τον εαυτό σας», είχε πει σε μία άλλη συνέντευξή του, μία από τις τελευταίες, στο γαλλικό περιοδικό Telerama το 2011.

Ο αγαπημένος ηθοποιός έχει κερδίσει το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ των Καννών (1980) και την Αργυρή Άρκτο καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου από κοινού με τον Στέλαν Σκάρσγκαρντ (1982).

Ο τελευταίος πρωταγωνιστικός του ρόλος στον κινηματογράφο ήταν στο «Έχουμε Πάπα!» του Νάνι Μορέτι το 2011. Η αυτογραφία του Πικολί κυκλοφορεί υπό τον τίλο «I Lived in My Dreams».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54