Μαζικά και ειρηνικά διαδηλώνουν στις ΗΠΑ, αποχαιρετώντας τον Τζορτζ Φλόιντ

Ειρηνικές ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας και της φυλετικής αδικίας, απ’ άκρη σ’ άκρη στις ΗΠΑ, με πολλές πόλεις (Ουάσινγκτον, Λος Άντζελες, Σιάτλ) να ανακαλούν την απαγόρευση κυκλοφορίας, προκειμένου οι μαζικές κινητοποιήσεις να γίνονται σε πιο ήρεμο κλίμα. Αν και ξημερώματα, σε πολλές μεγάλες πόλεις, μικρά πλήθη παραμένουν στους δρόμους.

Συλλήψεις στη διαδήλωση της Νέας Υόρκης

AP Photo/Wong Maye-E

Στη Νέα Υόρκη, η αστυνομία συνέλαβε αρκετούς διαδηλωτές στο Midtown του Μανχάταν, για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Στο Λος Άντζελες και στην Ουάσινγκτον, η απαγόρευση κυκλοφορίας ήρθη, μετά τις τελευταίες ειρηνικές διαμαρτυρίες. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά, ωστόσο δεν υπήρξαν συγκρούσεις.

Διαδηλωτές κοντά στον Λευκό Οίκο

AP Photo/Alex Brandon

Έξω από τον Λευκό Οίκο διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία καθώς οι δυνάμεις της τάξης ενίσχυσαν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στη γειτονική πλατεία Λαφαγέτ, από την οποία ο Τραμπ είχε διώξει με τη χρήση βίας τους διαδηλωτες την Τετάρτη.

Η οργάνωση ACLU για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφύγει νομικά εναντίον του Αμερικανού προέδρου και άλλων αξιωματούχων για το περιστατικό στην πλατεία Λαφαγέτ, το οποίο χαρακτήρισε «εγκληματική επίθεση εναντίον διαδηλωτών».

Ο Τραμπ δέχεται κατηγορίες και από τους Δημοκρατικούς, ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά απειλώντας να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να σταματήσει τις διαδηλώσεις, ενώ προτρέπουν τους πολίτες να εκφράσουν τον θυμό και την απογοήτευσή τους στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δέχεται τα πυρά και σημαντικών στρατιωτικών προσωπικοτήτων. Ο στρατηγός John Allen, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο πρώην υπουργός Άμυνας James Mattis, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοί, πρώην στρατιωτικοί, καταδίκασαν τους χειρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ στις διαδηλώσεις.

Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να αλλάζει στάση. Τα ξημερώματα της Πέμπτης έγραψε στο Twitter: «ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ!», ένα από τα βασικά συνθήματα της προεκλογικής του εκστρατείας.

Σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικοί - Τραυμάτισαν ηλικιωμένο

Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε αναστολή με στέρηση αποδοχών, αφού έριξαν έναν άνδρα 75 ετών στο έδαφος κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας. Ο άτυχος ηλικιωμένος νοσηλεύεται σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση, δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής.

Βίντεο που τράβηξε δημοσιογράφος του τοπικού δημόσιου ραδιοσταθμού WBFO και το ανήρτησε στον ιστότοπό του και στον λογαριασμό του στο Twitter, δείχνει έναν άνδρα με λευκά μαλλιά να πλησιάζει γραμμή αστυνομικών με εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ταραχών. Ένας από αυτούς τον σπρώχνει με ένα γκλομπ και ένας δεύτερος με το χέρι του. Τότε ακούγεται ο ήχος σπασίματος και αίμα τρέχει από το κεφάλι του 75χρονου. Ο άνδρας αυτός, ο οποίος είναι λευκός, δεν κατονομάζεται.

«Ταράχτηκα πολύ από το βίντεο», δήλωσε ο δήμαρχος του Μπάφαλο Μπάιρον Μπράουν. «Έπειτα από μέρες ειρηνικών διαδηλώσεων και ορισμένες συναντήσεις μεταξύ εμού, της ηγεσίας της αστυνομίας και μελών της κοινότητας, το αποψινό γεγονός είναι αποκαρδιωτικό», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

Το βίντεο από το Μπάφαλο δείχνει τους περισσότερους από τους αστυνομικούς να προσπερνούν τον άνδρα που έπεσε, μολονότι ο αστυνομικός που τον έσπρωξε με το γκλομπ αρχίζει να σκύβει πάνω του, προτού τον απομακρύνει ένας άλλος αστυνομικός. Κάποιος ακούγεται να καλεί ιατρική βοήθεια.

Ο ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι δύο μέλη συνεργείου πρώτων βοηθειών έσπευσαν και βοήθησαν τον 75χρονο να μπει σε ασθενοφόρο. Η αστυνομία ανακοίνωσε αργότερα ότι ένας άνδρας τραυματίστηκε, αφού σκόνταψε και έπεσε, επισημαίνει ο ραδιοσταθμός.

Αφού είδε το βίντεο, ο διοικητής της αστυνομίας του Μπάφαλο Μπάιρον Λόκγουντ έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας και έθεσε σε διαθεσιμότητα τους δύο αστυνομικούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μπράουν.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε στο Twitter ότι μίλησε με τον δήμαρχο του Μπάφαλο και συμφώνησαν ότι οι αστυνομικοί που εμπλέκονται θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα, εν αναμονή επίσημης έρευνας.

«Τζορτζ Φλόιντ, άλλαξες τον κόσμο»

Στη Μινεάπολις, συγκινητική ήταν η τελετή στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ. Δίπλα στην οικογένειά του στάθηκαν δεκάδες διάσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο ηγέτης του μαύρου κινήματος, αιδεσιμότατος Jesse Jackson, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Μινεσότα, Ilhan Omar, ο μεγάλος γιος και συνονόματός του Martin Luther King III,  ο κωμικός ηθοποιός Kevin Hart, ο δήμαρχος της Μινεάπολις, ο κυβερνήτης της Μινεσότα, οι γερουσιαστές Έιμι Κλοπουσάρ και Τίνα Σμιθ.

Στη διάρκεια της τελετής στη Μινεάπολις, ο  γνωστός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των μαύρων, αιδεσιμότατος Al Sharpton ανακοίνωσε ότι διοργανώνει πορεία στην Ουάσινγκτον στις 28 Αυγούστου για την 57η επέτειο μιας ιστορικής διαδήλωσης για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών. «Άλλαξες τον κόσμο, Τζορτζ», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον.

Η τελετή ξεκίνησε με μια συγκινητική ερμηνεία του “Amazing Grace” προτού ο λευκός δήμαρχος της Μινεάπολις γονατίσει δίπλα στο φέρετρο του Φλόιντ.

Ο δήμαρχος της Μινεάπολις γονατίζει και ξεσπά μπροστά στο φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ

AP Photo/Bebeto Matthews

Εξάλλου τηρήθηκε σιωπή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν είχε το γόνατό του πάνω στον λαιμό του Φλόιντ, παρά τις εκκλήσεις του.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για να δουν τον αδελφό μου. Είναι φοβερό που άγγιξε τις καρδιές τόσων ανθρώπων», δήλωσε ο αδερφός του Φιλονίζ. «Όλοι θέλουν δικαιοσύνη, θέλουμε δικαιοσύνη για τον Τζορτζ και θα την λάβει», πρόσθεσε, ενώ υπό τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων κατήγγειλε «την πανδημία του ρατσισμού και των διακρίσεων».

Στο δικαστικό μέρος της υπόθεσης ανθρωποκτονίας του 47χρονου αφροαμερικανού, δικαστής όρισε εγγύηση για τους τρεις πρώην αστυνομικούς της Μινεάπολις που κατηγορούνται επίσης για τον θάνατο του Φλόιντ, σε 1 εκατομμύριο δολάρια για τον καθένα ή 750.000 δολάρια, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Στο 1 εκατομμύριο ορίστηκε η εγγύηση και για τον φυσικό αυτουργό του εγκλήματος, την Τετάρτη, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.

►Η οργή για τον φόνο του Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς έχει ξεπεράσει τα σύνορα των ΗΠΑ. Στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση το βράδυ της Πέμπτης, με τη συμμετοχή περίπου 50.000 ανθρώπων, σύμφωνα με την αστυνομία, μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αυστριακή πρωτεύουσα.


πηγή ΕΦΣΥΝ

 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54