Covid -19: Αύξηση κρουσμάτων σε Τουρκία και Βαλκάνια μετά τη χαλάρωση των μέτρων

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Τουρκία και σε πολλές περιοχές στα Βαλκάνια καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, εντείνοντας την ανησυχία των υγειονομικών αρχών.  

Ο φόβος για δεύτερο κύμα πανδημίας προκαλεί αγωνία για την τουριστική οικονομία σε ευρωπαϊκές χώρες. 


Στην Τουρκία, τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000 το τελευταίο 24ωρο, μετά τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την επαναλειτουργία των δημόσιων χώρων και εγκαταστάσεων στην αρχή της περασμένης εβδομάδας. Παράλληλα, καταγράφηκαν και 15 νέοι θάνατοι.

Με τα 1.195 νέα κρούσματα, ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 175.218. Να σημειωθεί ότι την περασμένη Τρίτη είχαν καταγραφεί 786 κρούσματα.


Σε Βοσνία – Ερζεγοβίνη καταγράφηκαν 61 νέα κρούσματα και 2 θάνατοι, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί ήταν μόλις 12. Πρόκειται για εκρηκτική άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων κατά 400%.


Η Αλβανία μετρά 31 νέα κρούσματα και έναν θάνατο όταν μία εβδομάδα πριν είχαν καταγραφεί 15 κρούσματα σε ένα 24ωρο. Η αύξηση είναι της τάξης του 100%.


Στη Βόρεια Μακεδονία, τα νέα κρούσματα πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με τα τέλη Μαΐου. Καταγράφηκαν 163 νέα κρούσματα και 2 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, όταν στις 30 Μαΐου τα κρούσματα ήταν 35 και οι θάνατοι 5.

Η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, φαίνεται να συνδέεται με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ιταλία: Εξηγήσεις Τζ. Κόντε για την αντίδραση στην πανδημία

Επί 3 ώρες κατέθετε σε εισαγγελείς από το Μπέργκαμο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε για την αντίδραση στην πανδημία.

Δεκάδες συγγενείς θυμάτων καταγγέλλουν την ιταλική κυβέρνηση, ότι καθυστέρησε να πάρει μέτρα και να απομονώσει τις περιοχές του Βορά, όταν ξέσπασε η νόσος, με αποτέλεσμα, το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές να είναι βαρύ. Εκτός από τον Ιταλό πρωθυπουργό, στις δικαστικές αρχές κατέθεσαν οι επικεφαλής των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.


Κλυδωνισμοί στα χρηματιστήρια – Αγωνία για τον τουρισμό στην Ευρώπη

Υπό τον φόβο δεύτερου κύματος πανδημίας, καθώς σε αρκετές χώρες η χαλάρωση συνοδεύτηκε από αύξηση των κρουσμάτων, οι αγορές χρήματος δέχονται ισχυρούς κλυδωνισμούς.

Σημάδια ανάκαμψης παρουσίασε η Γουόλ Στριτ μετά τη χθεσινή βουτιά στους δείκτες της που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε και το 6%. Μικρότερη πτώση παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να έχει η Βρετανία, καθώς η οικονομία της κατέγραψε  ύφεση 20,3% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο.

Ο φόβος ενός δεύτερου κύματος επηρεάζει και την τουριστική οικονομία, παρά τη σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Φέτος το καλοκαίρι, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προωθούν τον εσωτερικό τουρισμό. Χαρακτηριστικά, στη Γαλλία, οι κρατήσεις εξωτερικού έπεσαν στο 20% από 66% το 2019.


Στην Ισπανία, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, οι 11.000 Γερμανοί τουρίστες που θα τους επιτραπεί να επισκεφτούν από τις 15 Ιουνίου τις Βαλεαρίδες νήσους δε φτάνουν για να αναζωογονήσουν τη χαμένη τουριστική περίοδο.

Αμφίβολη είναι και η επιστροφή και της αεροπλοΐας στην κανονικότητα.


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, British Airways, RyanAir και Easy Jet, προσέφυγαν από κοινού στα δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση της υποχρεωτικής 14ήμερης καραντίνας σε όλους τους εισερχόμενους επισκέπτες. Οι τρεις εταιρείες θεωρούν ότι η καραντίνα θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στον τουρισμό της χώρας και τα δικά τους έσοδα.



Πηγές: ΕΡΤ, Reuters

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54