”Ζούμε σε πολιτικά έσχατους καιρούς.” Αυτή τη φορά η εσχατολογία είναι ως και πολιτική! To Meta ως μετονομασία του fb .....

”Ζούμε σε πολιτικά έσχατους καιρούς.” Αυτή τη φορά η εσχατολογία είναι ως και πολιτική και προέρχεται από ένα χώρο που χαρακτηρίζεται προοδευτικός. Η εσχατολογία είναι μόνο πολιτική;;Κι αν η πολιτική είναι πλέον εσχατολογική γιατί η μεταφυσική να μην είναι;; Άλλωστε το μετά-είναι η πρώτη ορολογία Μεταφυσικής ως Μετα-φυσική στην Αριστοτέλεια εννοιολογία. Και συνεχίζει η μπροσούρα ”Η ύστερη νεωτερικότητα πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Γνωρίζουμε ότι μια εποχή φτάνει στο τέλος της – ή, μάλλον, ότι έχει ήδη φτάσει στο τέλος της. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι τι θα ακολουθήσει.” Εκτός ελέγχου η κατάσταση…

”Η πρωτοκαθεδρία χρεωκοπημένων οντοτήτων (πτωχοτραπεζοκρατία), τα όρια της χρηματοπιστωτικοποίησης, η ανάδυση εξ ολοκλήρου νέων τύπων αυτοματισμού, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η ριζική ψηφιοποίηση των πάντων: όλα αυτά τα απλώς ενδεικτικά στοιχεία περιγράφουν ένα σύστημα που δεν μπορεί να ονομαστεί πλέον καπιταλισμός. Ήδη διαβλέπουμε τα πρώτα στάδια μιας αναδυόμενης εποχής που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως προς το τι διαδέχεται: ζούμε σε μετακαπιταλιστικούς καιρούς. Και μπορεί τελικά να αποδειχθούν ουτοπικοί — ή δυστοπικοί. Ή οτιδήποτε ανάμεσά τους. Ο Ακαδημαϊκός τομέας του mέta πασχίζει να κατανοήσει αυτό το μέλλον, μελετώντας το παρελθόν και διαγιγνώσκοντας με ακρίβεια το παρόν.” Μια πολιτική και ανθρωπολογική δυστοπία είναι το στίγμα των ημερών είναι το Στίγμα με τη διττή έννοια του μεταπολιτισμού μας.

Image
η νέα αναπηρία

Έχει σημειωθεί ότι είναι ευκολότερο να φανταστεί κανείς το τέλος του κόσμου παρά το τέλος του καπιταλισμού — παρατήρηση που συνιστά επίκληση στην ανάγκη για σοβαρό αναστοχασμό γύρω από το τέλος της υπάρχουσας τάξης και τη μετάβαση σε έναν μετακαπιταλιστικό τρόπο ζωής. Όμως το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί μία μόνο από τις πτυχές του μετακαπιταλισμού. Εν τέλει, μπορεί ο ίδιος ο καπιταλισμός να είναι εκ πρώτης όψεως ένα οικονομικό σύστημα, αλλά έχει εξελιχθεί σε μία ολιστική πολιτική, πολιτισμική, ανθρωπολογική και διεθνή τάξη. Ο μετακαπιταλισμός, με όποιον τρόπο κι αν εξελιχθεί, δεν είναι απλώς μια τροποποίηση ενός οικονομικού συστήματος, αλλά εκ των πραγμάτων ένα νέο πολιτικό, πολιτισμικό, ανθρωπολογικό, πολιτισμικό παράδειγμα — μια νέα εποχή. Δυστοπική, ουτοπική, ή οτιδήποτε ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Και οι αναταράξεις στη σταδιακή μετάβαση είναι ήδη μπροστά στα μάτια όλων. Η ολιγαρχική παρακμή της φιλελεύθερης δημοκρατίας γεννά αναρίθμητες παραλλαγές αυταρχικών τάσεων∙ η αλυσίδα τροφοδοσίας θυσιών στον παγκόσμιο Μινώταυρο αντιμετωπίζει όλο και νεώτερα εμπόδια∙….Μεταμορφώσεις γιγαντιαίων διαστάσεων ανασχηματίζουν ριζικά τον κόσμο μπροστά στα μάτια μας..

Εντούτοις, τώρα που η ύστερη νεωτερικότητα φτάνει στο τελικό της κατώφλι, πραγματικότητες που περιγράφονται με το πρόθεμα μετα– ή post- φαίνεται ότι φτάνουν σε σημείο σύγκλισης. Μετα-καπιταλισμός, μετα-εκκοσμίκευση, μετα-αποικιοκρατία, μετα-νεωτερικότητα, και ο κατάλογος δεν τελειώνει: φτάνουμε, έχουμε φτάσει σε ένα κοινό κατώφλι. Το πρόθεμα μετα– δηλώνει μια ξεκάθαρη συνειδητοποίηση πως κάτι έχει τελειώσει, αλλά και μια έλλειψη ξεκάθαρης γνώσης ως προς το τι ακριβώς αρχίζει.  

Τι έρχεται στην εκπνοή μιας εποχής, ενός «αιώνα»; Τι είδους κρίση υπαγορεύει αυτή η «ημέρα της κρίσης»; Αυτά τα ερωτήματα περιγράφουν το πεδίο της αναζήτησής μας.”  Βρίσκω εκτός των άλλων θεολογικότατο αυτό το απόσπασμα από την μπροσούρα του metacpc.org γι αυτό και το επισυνάπτω. Σήμερα ερανίσματα της αλήθειας είναι διασκορπισμένα παντού αφότου επήλθε ο τυφώνας της μετάβασης..

Αυτά προέκυψαν από την επίθεση κατά του ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με αφορμή τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν και τη μετονομασία της εταιρείας Facebook, σε Meta.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ανάρτησή του στο Twitter, καταγγέλλει ότι υπάρχει ήδη ιστοσελίδα με την ονομασία meta και συγκεκριμένα metacpc.org, η οποία ανήκει στο Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού. Αναφέρει: «Κοντά τα χέρια κ. Zuckerberg από το όνομα του mέta, του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (https://metacpc.org). Εσείς μπορεί, πράγματι, να δουλεύετε για να γίνει πραγματικότητα ο δυστοπικός μετακαπιταλισμός. Τον Πολιτισμό όμως δεν θα τον αναγνωρίζατε ούτε στο ένα μέτρο». Σωστές και οι παρατηρήσεις..

Τώρα αν εμπνεύστηκε ή όχι ο Ζούκερμπεργκ το mέta από τ’ ομώνυμο Κέντρο του ΜέΡΑ25 αυτό είναι προς εξακρίβωση ένα είναι σίγουρο πως το ΜΕΤΑ του Zuckerberg οριοθετεί μια Νέα εποχή αλλά ταυτιζόμενο με το After η Επόμενη Μέρα ( καμιά σχέση με το ΜέΡΑ25) είναι όντως καταστροφική. Το ΜΕΤΑ αυτό είναι αναφορά στον μετανθρωπισμό είναι αναφορά στη Νέα Εποχή που διαδέχεται το μ.Χ σε ένα νέο ΜΕΤΑ στο μετά μετά Χριστόν μ.μ.Χ; Πάντως σημειολογικά αυτό το απρόσωπο ΜΕΤΑ εκθρονίζει κι ακυρώνει το Πρόσωπο που ως FACE είχε τα πρωτεία και την απόλυτη προβολή στην πρώτη ονομασία του κοινωνικού δικτύου ως FACEBOOK. Σηματοδοτεί αυτή την εξέλιξη από το Πρόσωπο στο Ψηφίο στο απρόσωπο Νούμερο ως διάσταση της ψηφιακής εποχής;; H απόκρυψη του Προσώπου από το facebook κατά την μετονομασία του συμπίπτει από την εξαφάνιση του προσώπου από τη δημόσια σφαίρα και τον εξοστρακισμό του δια της μάσκας..

Eπίσημα ”Η αλλαγή ονομασίας του fb ανακοινώθηκε δια στόματος Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατά τη διάρκεια συνεδρίου εικονικής πραγματικότητας. Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, η αλλαγή αντανακλά τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της εταιρείας για δραστηριοποίηση πέρα ​​από τον τομέα των social media, στο metaverse, έναν νέο διαδικτυακό κόσμο, ο οποίος θα επιτρέπει στους χρήστες να συνυπάρχουν και να αλληλεπιδρούν σε εικονικούς χώρους μέσω της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας.”

Πάμε σε μια μεταπραγματικότητα, στην εικονική πραγματικότητα σ ένα μετα-υπάρχειν και ένα μετανήκειν σε μια επίπλαστη σφαίρα σε μια τεχνολογική Γη της Επαγγελίας. Πραγματοποιείται μια Έξοδος κι ένα πέρασμα….H μέθεξη ως μετοχή θα είναι πλέον επιτρεπτή μόνο στην αποστειρωμένο Γυάλινο Κόσμο του Πανοπτικού της Πανεπιτήρησης από τον Παντεπόπτη Μέγα Χειριστή του πληροφορικού Συστήματος. Μια μετάβαση σε μια νέα Γη σε ένα νέο κόσμο αντικατοπτρισμό Μάγια του υπαρκτού που θα είναι πλέον μια ανάμνηση. Τα lockdown βοήθησαν πολύ σε αυτή τη νέα οπτική βίωμα.

”Το meta σημαίνει ” επέκεινα” στα αρχαία ελληνικά κι αυτό το νέο όνομα δηλώνει τις φιλοδοξίες του fb που είναι πέραν του απλού στάτους ενός κοινωνικού μέσου.Πιο συγκεκριμένα αυτό είναι το όνομα της εταιρίας fb που θα εγκολπώνει όλες τις υπηρεσίες που ήταν προτεινόμενες ως τώρα από τη φίρμα: fb,whatsApp, instagram κι σε αυτό έγκειται κυρίως η αλλαγή ονόματος: μια νέα οντότητα επιφορτισμένη να χτίσει αυτό που ο καλεί το μέλλον του ίντερνετ το metaverse, ένας εικονικός κόσμος που αντιπαρατίθεται στον πραγματικό μας κόσμο και στον οποίο θα μπορούσαμε να ζήσουμε σχεδόν μια παράλληλη ζωή χάρη κυρίως σε κάσκες εικονικής πραγματικότητας ”

Η εικονική πραγματικότητα είναι η νέα μετα-φυσική/métaphysique.

ΥΓ. Υπάρχει μια αντινομία αν και η ανάλυση του MEΡΑ24 για τον δυστοπικό μετακαπιταλισμό είναι άρτια ωστόσο η στάση του έναντι των αυτοαποκαλούμενων εμβολίων mRNA πειραματικών υποχρεωτικών ιατρικών πράξεων-ωμός ναζισμός- (για κορυφαίους Λοιμωξιολόγους όπως ο Κριστιάν Περρόν γενετικούς τροποποιητές δεν ήταν η αναμενόμενη) . Η Αναθεώρηση είναι το πνευμόνι της Αριστεράς..

Πηγή: dimpenews.com