Μια εικόνα, 334 λέξεις

Γιάννης Κουκουλάς
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Age το σκίτσο εμμέσως στρεφόταν ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και παραλλήλιζε μια απειλητική σύριγγα με την κάννη του τανκ.

Και φτάσαμε στο σημείο που, αντί να θεωρείται απαράδεκτη στον 21ο αιώνα ακόμα και η σκέψη περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, χάνουν τη δουλειά τους αυτοί που τον καταγγέλλουν.

Δεν μπορώ καν να φανταστώ τι εννοούν οι υποστηρικτές του. Να συλλαμβάνονται και να εμβολιάζονται δεμένοι και αιχμάλωτοι όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν; Με ξύλο; Με υποχρεωτική αναισθησία; Ποιο είναι το έγκλημά τους;

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αυστραλός γελοιογράφος Michael Leunig που σχεδόν έχασε τη θέση του στην εφημερίδα The Age όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο έδωσε προς δημοσίευση ένα σκίτσο το οποίο εμμέσως στρεφόταν ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και παραλλήλιζε μια απειλητική σύριγγα με την κάννη του τανκ από τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν στην Κίνα το 1989.

Μέσα στο σκίτσο του, μάλιστα, για να μην υπάρξει καμιά παρερμηνεία, ενέθεσε και την εμβληματική φωτογραφία με το κινεζικό τανκ να είναι έτοιμο να παρασύρει έναν άοπλο διαδηλωτή που του έκλεινε τον δρόμο.

Το σκίτσο δεν δημοσιεύτηκε ποτέ καθώς η εφημερίδα θεώρησε ότι δεν συνάδει με τις πεποιθήσεις των αναγνωστών της και ειδοποίησε τον 76χρονο Leunig ότι θα περιοριστούν δραστικά οι δημοσιεύσεις των σκίτσων του γιατί «έχει χάσει την επαφή με το κοινό του».

«Μα είναι ανιστόρητη και άστοχη η σύγκριση», είπαν αρκετοί. Ακόμα κι αν ισχύει κάτι τέτοιο, πολλές φορές η γελοιογραφία καταφεύγει στην υπερβολή και τη μεταφορική χρήση των εικόνων και του λόγου για να πετύχει τον στόχο της. Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί αιτία αποκλεισμού των έργων ενός γελοιογράφου, ιδιαίτερα όταν αυτός έχει μια καριέρα πέντε δεκαετιών και αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους Αυστραλούς δημιουργούς.

Ολες οι δικαιολογίες είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Η ουσία της ουσιαστικής απόλυσης ήταν το θέμα του σκίτσου και μόνο αυτό. Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυρίαρχης γραμμής για άνευ όρων εμβολιασμούς που σιγά σιγά θα γίνουν μηνιαίοι και ισόβιοι και θα επεκταθούν ακόμη και σε βρέφη πατάσσεται με βιαιότητα.

Προς παραδειγματισμό των υπολοίπων. Είναι επικίνδυνο αυτό το μονοπάτι του αυταρχισμού, των απειλών, των αποκλεισμών, της εκδικητικότητας και των αστυνομικών μέτρων ενάντια στους σκεπτικιστές του συγκεκριμένου εμβολίου. Και δυστυχώς αριστεροί και δεξιοί το διαβαίνουν χέρι χέρι.

Πηγή: efsyn.gr