Υπέρ του Τζόκοβιτς ο Πατριάρχης Σερβίας - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Βελιγράδι και Μελβούρνη

Στο πλευρό του κορυφαίου τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς στέκεται με ανάρτησή του στο Instagram ο Πατριάρχης Σερβίας, σχετικά με όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες και αφορούν τη συμμετοχή του στο Australian Open και το γεγονός πως είναι ανεμβολίαστος.

Το μήνυμα του Πατριάρχη Σερβίας: «Αγαπητέ Νόλε, από τα προβλήματα και τους πειρασμούς που περνάς ανήμερα των Χριστουγέννων (σ.σ. για τους παλαιοημερολογίτες), μία ημέρα χαράς, μόνο μία μικρή σκιά θα μείνει αύριο. Ο Θεός είναι μεγάλος και το ξέρεις γιατί μεγάλωσες υπό τους ήχους των καμπανών του κληροδοτήματος των Νέμανιτς. Εκατομμύρια Ορθόδοξοι Σέρβοι προσεύχονται για σένα, όπως και εμείς. Είθε η άφθαρτη ζεστασιά και αγάπη του σπηλαίου της Βηθλεέμ να ζεστάνει και να δυναμώσει την καρδιά και την ψυχή σου. Καλά Χριστούγεννα!».

Διαδηλώσεις σε Βελιγράδι και Μελβούρνη

Τη στιγμή που ο Τζόκοβιτς περιμένει την εκδίκαση της έφεσης του σχετικά με την ακύρωση της βίζας του, χιλιάδες θαυμαστές του κινητοποιήθηκαν στο Βελιγράδι για να υπερασπιστούν το είδωλό τους.

Εκατοντάδες Σέρβοι εισάκουσαν την προτροπή του πατέρα του Νόβακ Τζόκοβιτς, Σέρτζαν, και ξεχύθηκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου για να διαδηλώσουν υπέρ του κορυφαίου τενίστα και συμπατριώτη τους, ο οποίος βρίσκεται περιορισμένος σε μια δομή στη Μελβούρνη και θα απουσιάσει από το αυστραλιανό Όπεν λόγω προβλήματος με τη βίζα του.
Οι Σέρβοι φώναζαν συνθήματα, μεταξύ άλλων το «δεν υπάρχουν σύνορα που δεν μπορείς να περάσεις», κρατούσαν σημαίες, ρακέτες και ζητούσαν ο συμπατριώτης τους να αγωνιστεί κανονικά στο grand slam. Ανάμεσά τους βρισκόταν και η υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης, Κοινωνικών Θεμάτων και Θεμάτων Βετεράνων της Σερβίας, Ντάρια Κίσιτς Τεπάβτσεβιτς.
Το κοινό, με πρωτοστάτη τον πατέρα του Τζόκοβιτς, έδωσε ραντεβού σε νέα συγκέντρωση στο ίδιο μέρος και την ίδια ώρα την Παρασκευή, ημέρα Χριστουγέννων για τους παλαιοημερολογίτες Σέρβους, αλλά και σε επαναλαμβανόμενες συγκεντρώσεις, μέχρι να δικαιωθεί ο γιος του.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και στη Μελβούρνη από οπαδούς του Σέρβου τενίστα, έξω από το ξενοδοχείο Park Hotel, που τον φιλοξενεί έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο της υπόθεσης.

«Δεν κρατείται αιχμάλωτος, είναι ελεύθερος να φύγει πάσα στιγμή»

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας Κάρεν Άντριους απάντησε στις αιτιάσεις των υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας του Τζόκοβιτς, ότι «κρατούνταν αιχμάλωτος», τονίζοντας ότι ο τενίστας είναι ελεύθερος να εγκαταλείψει τη χώρα ανά πάσα στιγμή.

«Ο κ. Τζόκοβιτς δεν κρατείται αιχμάλωτος στην Αυστραλία, είναι ελεύθερος να φύγει όποτε το επιλέξει και η συνοριακή δύναμη θα το διευκολύνει πραγματικά», είπε στους δημοσιογράφους.