ΕΚΡΗΞΗ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΝΓΚΑ / Αντιμέτωποι με την έλλειψη τροφής και νερού οι κάτοικοι μετά την πρωτόγνωρη καταστροφή (ΦΩΤΟ)

 
 

Αντιμέτωποι με την έλλειψη τροφής, αλλά και νερού είναι οι κάτοικοι στα νησιά Τόνγκα, τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη ηφαιστείου και το τσουνάμι που προκάλεσε.

Σήμερα, συνεχίζεται η μάχη ενάντια στον χρόνο προκειμένου να απομακρυνθεί η ηφαιστειακή τέφρα που καλύπτει τον διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης του κεντρικού αεροδρομίου της χώρας ώστε να μπορέσουν να φτάσουν αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Τόνγκα, έχει επηρεαστεί από την ηφαιστειακή τέφρα και το τσουνάμι, επισήμανε η Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) επικαλούμενη τον Ερυθρό Σταυρό της χώρας.

 «Πρωτόγνωρη καταστροφή»

«Μια πρωτόγνωρη καταστροφή έπληξε την Τόνγκα», τόνισε η κυβέρνηση της χώρας στην πρώτη δημόσια ανακοίνωση μετά την ηφαιστειακή έκρηξη, κάνοντας λόγο για τρεις νεκρούς και «έναν αριθμό» τραυματιών.

Το αρχιπέλαγος έχει καταστραφεί, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν χθες Τρίτη. Επίσης είναι αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο καθώς έχει σπάσει το καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει την Τόνγκα με το διαδίκτυο. Η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιακής καλωδίωσης ανέφερε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες προκειμένου η σύνδεση των Τόνγκα να αποκατασταθεί.

Κάποιες λίγες επικοινωνίες είναι εφικτές χάρη σε δορυφορικά τηλέφωνα, τα οποία διαθέτουν κυρίως ξένες πρεσβείες στην πρωτεύουσα Νουκουαλόφα.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν έτοιμα στρατιωτικά αεροσκάφη C-130 με ανθρωπιστική βοήθεια για την Τόνγκα τα οποία θα αναχωρήσουν μόλις καθαρίσει το αεροδρόμιο από την τέφρα.

 
Πηγή: Associated Press

Όμως ένα στρώμα 5 με 10 εκατοστών τέφρας καλύπτει την πίστα του αεροδρομίου στο κεντρικό νησί Τονγκατάπου, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Το πλοίο «HMAS Adelaide», του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού, ετοιμάζεται να αναχωρήσει για την Τόνγκα με είδη πρώτης ανάγκης. Αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του σε πέντε ημέρες.

Δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας, το «HMNZS Wellington» και «le HMNZS Aotearoa», αναμένεται να φτάσουν στην Τόνγκα σε τρεις ημέρες. Αυτά μεταφέρουν δύτες, πόσιμο νερό καθώς και μια μονάδα αφαλάτωσης που μπορεί να παρέχει 70.000 λίτρα νερό ημερησίως.

Κίνδυνος μόλυνσης του νερού

 
Πηγή: Associated Press

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ανησυχεί «για το ενδεχόμενο μόλυνσης των αποθεμάτων νερού και τροφής» από τα ηφαιστειακά υπολείμματα.

Η κυβέρνηση της Τόνγκα έχει συστήσει στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, να χρησιμοποιούν μάσκες όταν βγαίνουν έξω και να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)