Μαζική φυγή Ουκρανών ολιγαρχών με ιδιωτικές πτήσεις από το Κίεβο

 Τουλάχιστον 20 πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών απογειώθηκαν την Κυριακή από το αεροδρόμιο του Κιέβου, μεταφέροντας Ουκρανούς ολιγάρχες μακριά από ενδεχόμενη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης ρωσικής εφημερίδας Moscow Times.

Οι πλουσιότεροι Ουκρανοί, Ρινάτ Αχμέτοφ και Βίκτορ Πιντσκούκ, πέταξαν την Κυριακή, όπως έκανε και ο εφοπλιστής Αντρέι Στάβνιτσερ και ο μεγιστάνας Βαντίμ Νεστερένκο. Ο δισεκατομμυριούχος Ιγκόρ Αμπράμοβιτς, βουλευτής φιλορωσικού κόμματος, νοίκιασε αεροσκάφος για μέλη του κόμματος και τις οικογένειές τους με προορισμό τη Βιέννη. Ορισμένοι από τους «δραπέτες» μεγιστάνες αρνούνται ότι εγκατέλειψαν την Ουκρανία. Ο Στάβνιτσερ, για παράδειγμα, δήλωσε ότι μετέβη στην Ευρώπη για προγραμματισμένο από καιρό επαγγελματικό ταξίδι και ότι σχεδιάζει να επιστρέψει εντός της εβδομάδας στο Κίεβο. Ο επιχειρηματίας και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπόρις Κολέσνικοφ, το αεροσκάφος του οποίου απογειώθηκε από το Κίεβο την Κυριακή, είπε ότι το αεροσκάφος ταξίδεψε χωρίς αυτόν στην Πράγα για επισκευές και ότι ο ίδιος παραμένει στην ουκρανική πρωτεύουσα. «Η κακόβουλη δημοσίευση είναι ψευδής. Είμαι στο Κίεβο και δεν πάω πουθενά», είπε ο Κολέσνικοφ. Την ίδια στιγμή, οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Καναδά ζήτησαν από τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν το ουκρανικό έδαφος προειδοποιώντας για επικείμενη ρωσική στρατιωτική επίθεση.

Αναστολή από KLM

Η κυβέρνηση του Κιέβου προτίθεται να καλύψει τις αυξημένες ασφαλιστικές δαπάνες των αεροπορικών εταιρειών για να κρατήσει το αεροδρόμιο σε λειτουργία.

Το Σάββατο, ο ολλανδικός εθνικός αερομεταφορέας KLM ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεών του προς την Ουκρανία. «Οι πτήσεις μας στην Ουκρανία θα ανασταλούν μέχρι νεωτέρας. Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από επανεξέταση της κατάστασης ασφαλείας», ανέφερε η ανακοίνωση της ολλανδικής αεροπορικής εταιρείας. Μέχρι στιγμής, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία είναι οι χώρες της Ε.Ε. που απηύθυναν έκκληση στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το ουκρανικό έδαφος.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ουκρανίας δεσμεύθηκε να διατηρήσει ανοικτό τον εναέριο χώρο, αναλαμβάνοντας κάθε οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει από τυχόν μεταβολές των κανονισμών ασφάλειας πτήσεων πάνω από τη χώρα. Η απόφαση της KLM προήλθε από την κατακόρυφη αύξηση των ασφαλίστρων για αεροσκάφη που πετούν σε εμπόλεμες ζώνες, όπως θεωρείται πλέον η Ουκρανία από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το υπουργείο Μεταφορών του Κιέβου ανακοίνωσε χθες ότι δέσμευσε πάνω από 500 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση ασφαλιστών, αντασφαλιστών, επιχειρήσεων χρονομίσθωσης αεροσκαφών και αεροπορικών εταιρειών.

Πηγή: Reuters