Σίγησε η τηλεόραση του Κιέβου

Με βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media και φωτογραφίες από κινητά τηλέφωνα οι κάτοικοι του μεταδίδουν εικόνες από τον βομβαρδισμό του πύργου τηλεπικοινωνιών, την ώρα που -σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde- οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν πως θα χτυπήσουν άμεσα όλες τις υποδομές των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας. Πέντε νεκροί και τραυματίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές.

 

BREAKING: The 385 m Kyiv TV tower has been targeted by a Russian strike. pic.twitter.com/3GfVGcK27W

— Conflict News (@Conflicts) March 1, 2022

Ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν πως πέντε άτομα σκοτώθηκαν στη ρωσική επίθεση στον τηλεοπτικό πύργο του Κιέβου. Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα πως ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο, προκαλώντας τη διακοπή της εκπομπής καναλιών.

 

There is a strong likelihood that the Russians will try to knock out communications infrastructure imminently. They are already rochet attacking the main TV tower outside of Kyiv. #Kyivunderattack#UkraineInvasion #RusdiaUkraineWar pic.twitter.com/xQOvDX7rsM

— KyivPost (@KyivPost) March 1, 2022

 

The broadcasting hardware related to the TV tower was hit, the Ukrainian Interior Ministry said in a statement on Facebook. “Channels will be off air temporarily [...] The enemy may try to spreads misinformation and destabilize the situation.” https://t.co/gYZtlznAX0 pic.twitter.com/d0k06tTkEm

— Christiaan Triebert (@trbrtc) March 1, 2022

 

#Ukraine 2 Russian rockets hit the area of TV tower in #Syrets #Kyiv #Kiev . At least 1 is now reported killed in the attack. pic.twitter.com/2kcwg5SkRy

— ᕕ( ᐛ )ᕗ (@DesiPepe) March 1, 2022

 

#Ukraine #Kyiv #Kiev #Syrets pic.twitter.com/WJnDIsX1XF

— ᕕ( ᐛ )ᕗ (@DesiPepe) March 1, 2022

 

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε τη Ρωσία «βάρβαρη» για την επίθεση στον πύργο που βρίσκεται κοντά σε μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ, τόπος μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές Εβραίων κατά τη διάρκεια του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

«Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στον πύργο της τηλεόρασης, κοντά στο μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ ανέφερε στο Twitter. Οι Ρώσοι εγκληματίες δεν σταματούν σε τίποτα, συνεχίζοντας τη βαρβαρότητά τους. Ρωσία = βάρβαροι».

Oι ουκρανικές Αρχές, ωστόσο, διαβεβαίωσαν ότι είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν εφεδρικά συστήματα ώστε να αποκαταστήσουν την αναμετάδοση του τηλεοπτικού σήματος της ουκρανικής τηλεόρασης.

 

 

❗❗❗Наслідки ❗❗❗
??????ВБИВЦІ?????? https://t.co/q22NxgDAdw pic.twitter.com/VWcMiZ1n6p

— ВОЇНИ УКРАЇНИ?? (@ArmedForcesUkr) March 1, 2022

 

Εν τω μεταξύ, το Γενικό Επτελείο της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι οι Ρώσοι εξαπέλυσαν 113 τακτικούς πυραύλους κατά στόχων σε πόλεις και κοινότητες στη χώρα από την πρώτη ημέρα των επιθέσεων, στις 25 Φεβρουαρίου. Στη Ρωσία, η σοπράνο Anna Netrebko ανακοίνωσε πως αποσύρεται από τη σκηνή και όλες τις άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες μέχρι νεωτέρας.

Ο ρωσικός στρατός θα βομβαρδίσει υποδομές των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας στο Κίεβο, προειδοποίησε την Τρίτη το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και κάλεσε τους αμάχους που ζουν κοντά να φύγουν από αυτές τις τοποθεσίες.

 

One more video from #Kyiv pic.twitter.com/nxci2DaCy9

— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022

 

«Για τον τερματισμό των κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ρωσίας, θα πραγματοποιηθούν πλήγματα με όπλα υψηλής ακρίβειας κατά τεχνολογικών υποδομών της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας) και του κύριου κέντρου της Μονάδας Ψυχολογικών Επιχειρήσεων στο Κίεβο. Καλούμε τους κατοίκους του Κιέβου που ζουν κοντά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κανασένκοφ.

Βίντεο δείχνουν πολίτες έντρομους που προσπαθούν να φύγουν από την ουκρανική πρωτεύουσα:

 

Chaotic, desperate scenes at Kyiv Central Railway as people scramble for limited space on trains going west. Can’t believe what I’m seeing. A mother was just briefly separated from her child on the platform and her scream was something I’m not sure I can find words to describe. pic.twitter.com/RKNFifZj2n

— Christopher Miller (@ChristopherJM) March 1, 2022

 

Όπως μετέδωσε το BBC, σε δήλωση που εξέδωσαν το απόγευμα της Τρίτης, Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι δυνάμεις τους ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν «πλήγματα υψηλής ακρίβειας» εναντίον «τεχνολογικών κέντρων της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και του 72ου κύριου κέντρου PsyOps στο Κίεβο».

«Προτρέπουμε τους Ουκρανούς πολίτες που χρησιμοποιούνται από εθνικιστές για να προβούν σε προκλήσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και τους κατοίκους του Κιέβου που διαμένουν κοντά σε σταθμούς αναμετάδοσης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι τα χτυπήματα πραγματοποιούνται για να «αποτρέψουν επιθέσεις πληροφοριών εναντίον της Ρωσίας».

Ρωσική η Αζοφική Θάλασσα

Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει πλέον πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται το πρακτορείο TASS.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, υποστήριξε ότι τα ρωσικά στρατεύματα και οι φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας.

Νωρίτερα, ο Εντουαρντ Μπασούριν, διοικητής των αυτονομιστικών δυνάμεων στο φιλορωσικό έδαφος του Ντονιέτσκ, δήλωσε ότι στόχος του είναι να περικυκλώσει «πλήρως» τη Μαριούπολη, μια πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, όπου ζουν μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA, ανακοίνωσε επίσης ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, έφτασαν στα σύνορα της περιοχής και ενώθηκαν με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

 

Ο χάρτης με τη στρατιωτική κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία τώρα. Η Μαριούπολη και η Χερσώνα στο νότο είναι πλήρως περικυκλωμένες. Με βαθύ κόκκινο η Κριμαία που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία. Με έντονο ροζ οι ρωσόφωνες περιοχές. Με μωβ οι περιοχές που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό. Με μωβ ριγέ η πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων.
Ο χάρτης με τη στρατιωτική κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία τώρα. Η Μαριούπολη και η Χερσώνα στο νότο είναι πλήρως περικυκλωμένες. Με βαθύ κόκκινο η Κριμαία που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία. Με έντονο ροζ οι ρωσόφωνες περιοχές. Με μωβ οι περιοχές που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό. Με μωβ ριγέ η πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων.

 

Capital controls στη Ρωσία

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, ανακοίνωσε μέτρα ελέγχου κεφαλαίων για να σταματήσει η έξοδος των ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, μετέδωσαν την Τρίτη τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA.

Τα capital controls που ανακοίνωσε η Ρωσία, μετά τις αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, έχει σκοπό να περιορίσει τη μαζική φυγή κεφαλαίων και επιχειρήσεων από τη χώρα.

Ο Μισούστιν δήλωσε πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία κάνουν τους ξένους επενδυτές να αποφασίζουν όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά λόγω «πολιτικής πίεσης».

«Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει προετοιμαστεί σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε, εξηγώντας: «Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

«Είμαι βέβαιος ότι η πίεση των κυρώσεων θα υποχωρήσει τελικά και όσοι δεν θα περιορίσουν τα έργα τους στη χώρα μας, υποκύπτοντας στα συνθήματα των ξένων πολιτικών, θα κερδίσουν», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Ο Μισούστιν δήλωσε ότι θα υπάρχουν καθημερινές συναντήσεις για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων.

«Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την τρέχουσα κατάσταση σε πραγματικό χρόνο και να επεξεργαζόμαστε αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε.

Τη Δευτέρα το ρούβλι κατέρρευσε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, η ρωσική κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίασε τα επιτόκια στο 20% και το χρηματιστήριο της Μόσχας έκλεισε για όλη την ημέρα. Θα παραμείνει κλειστό και την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Η ευρωπαϊκή θυγατρική της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης σύμφωνα με όσα αναφέρει το CNN, καθώς οι αποταμιευτές έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 5%.