Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες μέχρι τώρα στα καραβάνια για την Ευρώπη

Το προσφυγικό δράμα των ανθρώπων της Ουκρανίας είναι συνυφασμένο πλέον με τη συνέχιση του αιματηρού πολέμου. Καθημερινά επιβεβαιώνονται ολοένα οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ για τους εκατομμύρια πρόσφυγες που θα αφήσει πίσω ο πόλεμος.

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την πρώτη μέρα της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ΟΗΕ.

Οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ για προσφυγικό κύμα που θα αγγίξει μεγέθη έως και 4 εκατομμυρίων ατόμων φαίνεται να γίνονται όλο και πιο πραγματικά μέρα με τη μέρα, με τις εικόνες χιλιάδων ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους να στήνονται σε ουρές εκατοντάδων μέτρων στα ουκρανικά σύνορα προκειμένου να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και τρένα.

Όπως αναφέρει η Προσφυγική Υπηρεσία του ΟΗΕ, μόνο το τελευταίο 24ωρο πέριπου 200.000 πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία με προορισμό ευρωπαϊκές και δυτικές χώρες, αριθμός που είναι πολύ πιθανό να τροποποιηθεί προς τα πάνω μέχρι το τέλος της μέρας, λένε αξιωματούχοι του Οργανισμού.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και εθελοντικής ομάδες παροχής βοήθειας που έχουν βρεθεί στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα προσπαθούν να συνδράμουν με κάθε τρόπο τους ανθρώπους αυτούς, παρέχοντας στέγη με φαγητό και θέρμανση για χιλιάδες εκτοπισμένους τη στιγμή που επικρατούν πολικές θερμοκρασίες. Καθημερινά καταφθάνουν στις ουκρανικές πόλεις και σύνορα φορτηγά που μεταφέρουν κουβέρτες και στρώματα, αναφέρει η Προσφυγική Υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα, σχεδόν δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας από την αρχή του πολέμου.