Επεισοδιακή αντιδιαδήλωση σε συγκέντρωση ακροδεξιών στη Σουηδία

Νέα επεισόδια ξέσπασαν στην Σουηδία, κατά τη διάρκεια αντιδιαδήλωσης σε νέα, προγραμματισμένη, συγκέντρωση ακροδεξιών, που είχε πάρει άδεια από την αστυνομία.

Σύμφωνα με το Reuters, διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν στην πόλη Όρεμπρο με ομάδες πολιτών να πετούν πέτρες και να ρίχνουν οδοφράγματα, που είχαν στήσει οι αρχές.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τέσσερα αυτοκίνητά της πυρπολήθηκαν και τουλάχιστον εννέα αστυνομικοί κι ένας πολίτης τραυματίστηκαν

Η κινητοποίηση, που διοργανώθηκε από το ακροδεξιό κόμμα «Hard Line» του Δανού πολιτικού, Ράσμους Παλουντάν, διαλύθηκε από αστυνομικούς προκείμενου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Είχαν προηγηθεί αντιδιαδηλώσεις κατά συγκεντρώσεων του Παλουντάν, μερικές από τις οποίες ακυρώθηκαν, σε διάφορες πόλεις της χώρας, στις οποίες επίσης έγιναν επεισόδια μέσα στην εβδομάδα, όπως στο Λινσέπινγκ.

Εκεί εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε προχθές «η διάθεση ήταν επιθετική και υπήρξαν επιθέσεις κατά της αστυνομίας», όπως επίσης ότι τα πράγματα ηρέμησαν αφού η αστυνομία έκανε πίσω.

Το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT μετέδωσε ότι βιαιότητες ξέσπασαν και στο προάστιο Ρίνκεμπι της Στοκχόλμης αφού ο Παλούνταν έβαλε φωτιά σε αντίγραφο του Κορανίου, την Παρασκευή.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν νεαρούς άνδρες να σπάνε τα τζάμια περιπολικών και να φωνάζουν «Αλλάχου Άκμπαρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).