Κέρδισε ο Μακρόν με 58%

Επιβλητική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν τα επίσημα exit polls, που δημοσιοποιήθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών στις 21:00 (ώρα Ελλάδος).

Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν, με ποσοστό 58% έναντι 42% της Λεπέν, επανεκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα επόμενα πέντε χρόνια στη Γαλλία, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η τηλεόραση TF1 και ως αποτέλεσμα, γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που εκλέγεται για δεύτερη φορά μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002

BFM TV δίνει 57,6% στον Μακρόν και 42,6 στη Λεπέν. Η δημόσια τηλεόραση Α2 αναφέρει πως ο Μακρόν επικράτησε με 58,2%.

Η συμμετοχή των Γάλλων πολιτών ανήλθε στο 71,8%.

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στο επιτελείο του Μακρόν αλλά και στην περιοχή γύρω από τον πύργο του Άϊφελ όπου έχουν συγκεντρωθεί οι υποστηρικτές του Μακρόν για να πανηγυρίσουν.

Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή η ευρεία διαφορά των 16 μονάδων, αν αποτυπωθεί και στο τελικό αποτέλεσμα, δεν είχε διαφανεί στις δημοσκοπήσεις μετά τον πρώτο γύρο

Οι κάλπες έχουν πλέον κλείσει στα εκλογικά τμήματα της Γαλλίας και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων έχει αρχίσει. Με το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης μεταδόθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα.

O Εμανουέλ Μακρόν μετέβη αρχικά στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων όπου παρακολούθησε τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Πεδίο του Άρεως κάτω από τον Πύργο του Άιφελ όπου θα απευθυνθεί προς τους φίλους του παρουσία 1.300 δημοσιογράφων που έχουν λάβει διαπίστευση.

Λεπέν: Μεγάλη επιτυχία το 41,8%

Η Μαρίν Λεπέν, σε δηλώσεις της που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο του Παρισιού παρουσία 500 διαπιστευμένων δημοσιογράφων, έπειτα από τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα για την ίδια πολύ μεγάλη επιτυχία. Παραδέχθηκε ότι σήμερα δόθηκε πολύ μεγάλη εξουσία στον Μακρόν, αλλά και ότι η ίδια έχει μεγάλη δύναμη να ασκήσει αντιπολίτευση. «Από σήμερα ξεκινά η μεγάλη μας μάχη για τις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θα είμαστε η αντιπολίτευση, καταρχάς για τα θέματα των συντάξεων, της ολιγωρίας της δικαιοσύνης των μεταναστευτικών κυμάτων. Δεν έχει κάνει τίποτα για να εξαφανιστεί επιτέλους αυτή η ψαλίδα που χωρίζει το έθνος μας», είπε.

«Μετά από αυτές τις εκλογές θα γίνουν πολλές πολιτικές ανακατατάξεις. Υπάρχει ένα κόμμα που ήρθε πρώτο, το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει, γιατί σε λίγες εβδομάδες έχουμε τις βουλευτικές εκλογές, με ένα εκλογικό σύστημα που ξέρουμε ότι υπονομεύει την αντιπροσωπευτικότητα και ο Μακρόν θα θελήσει να κερδίσει τις εκλογές αυτές σε όλα τα επίπεδα. Το σχέδιο του για τη Γαλλία είναι όμως καταστροφικό», είπε, καλώντας όσους θέλουν να είναι αντιπολίτευση στον Μακρόν, να συνταχθούν με το κόμμα της.

«Έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών και θα ξεκινήσω τη μάχη με όλους εκείνους που θέλησαν να αντιταχθούν στον Μακρόν στον δεύτερο γύρο», κατέληξε.

Ο πολιτικός κόσμος συγχαίρει τον Εμανουέλ Μακρόν

«Καλά νέα για την Ευρώπη και για τη συνέχιση της γερμανογαλλικής φιλίας», χαρακτήρισε η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Μπέρμπελ Μπας, τη διαφαινόμενη επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας.

«Θερμά συγχαρητήρια», έγραψε πριν από λίγο στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter.

Τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε και ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος σημείωσε ότι «σήμερα κέρδισε και η Ευρώπη». «Τώρα είναι απαραίτητη και εφικτή μια νέα προσπάθεια γερμανογαλλικής συνεργασίας», πρόσθεσε ο κ. Μερτς.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ε. Μακρόν μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη

«Μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη», ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο tweet που ανάρτησε συγχαίροντας τον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του.

«Αγαπητέ Εμανουέλ Μακρόν, τα συγχαρητήριά μου για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας. Μαζί, θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη», σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.