Iran Human Rights: «Ξεπερνούν τους 200 οι νεκροί διαδηλωτές στο Ιράν»

Τουλάχιστον 201 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πανεθνικές διαδηλώσεις στο Ιράν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Iran Human Rights».

 

H οργάνωση, που έχει έδρα τη Νορβηγία, αναφέρει ότι μεταξύ των θυμάτων 23 ήταν κάτω των 18 ετών, σημειώνοντας ότι «δεν έχουν επαληθευτεί όλοι μέσω αποδεικτικών εγγράφων» και «εργάζονται για να επαληθεύσουν την επιβεβαιώσουν την ηλικία τους».

Ακόμα αναφέρει ότι «η έρευνα για την έκταση της καταστολής και τον πιθανό αριθμό θανάτων στο Κουρδιστάν τις τελευταίες τρεις ημέρες εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη», ενώ «το διαδίκτυο της πόλης έχει διακοπεί σοβαρά».

Το Iran Human Rights προειδοποιεί για την «επικείμενη αιματηρή καταστολή διαδηλωτών και κατοίκων στο Κουρδιστάν, ιδιαίτερα στο Σαναντάι, και απαιτεί επείγουσα δράση από τη διεθνή κοινότητα».

Ο διευθυντής Mahmood Amiry-Moghaddam δήλωσε: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποτρέψει περαιτέρω δολοφονίες στο Κουρδιστάν εκδίδοντας άμεση απάντηση».

Η οργάνωση αναφέρει πως «κατάφερε να επιβεβαιώσει πέντε θανάτους στο Κουρδιστάν τις τελευταίες ημέρες», προσθέτοντας πως «η πόλη Sanandaj στην επαρχία Κουρδιστάν έγινε μάρτυρας εκτεταμένων διαδηλώσεων και αιματηρών καταστολών τις τελευταίες τρεις ημέρες». «Ο σημερινός αριθμός επιβεβαιωμένων θανάτων δεν περιλαμβάνει αυτούς που σκοτώθηκαν στο Σαναντάι τις τελευταίες τρεις ημέρες» αναφέρει η οργάνωση.

Το Iran Human Rights αναφέρει ακόμα ότι «πανεπιστήμια και σχολεία σε όλη τη χώρα συμμετείχαν επίσης στις διαδηλώσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθιστώντας την καταστολή τους προτεραιότητα για το κράτος», αφού «οι δυνάμεις ασφαλείας επισκέφθηκαν πολλά σχολεία όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και συνέλαβαν τους μαθητές τους».