Καταδίκη Ιμάμογλου με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων πριν τις εκλογές Ιουνίου

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών, καθώς και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κρίνοντάς τον ένοχο για προσβολή των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου.

Η είδηση της καταδίκης του έγινε γνωστή από το γραφείο του ίδιου του Ιμάμογλου, του πλέον δημοφιλούς πολιτικού αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η υπόθεση αφορούσε δηλώσεις που έκανε το 2019, στις οποίες χαρακτήρισε «ηλίθιους» εκείνους που ακύρωσαν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει ο Ιμάμογλου.

Η ποινή αυτή, έξι μήνες πριν από τις εκλογές, μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνση του 52χρονου προερχόμενου από το αντιπολιτευόμενου Ρεπουμμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) πολιτικού από το αξίωμα του δημάρχου και να του στερήσει ενδεχόμενη κάθοδο στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, για τις οποίες θεωρείτο πιθανός υποψήφιος, με την αντιπολίτευση να μην έχει επιλέξει ακόμη τον υποψήφιό της στις εκλογές αυτές. 

Ο συνήγορος ωστόσο του Ιμάμογλου, Κεμάλ Πολάτ, είπε ότι θα ασκήσει έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την ποινή, με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, να έχει πάντως τη δυνατότητα να τον καθαιρέσει πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της έφεσης.

Κάτι τέτοιο βέβαια θα σπρώξει κόσμο στην αντιπολίτευση, όπως έγινε και με τις δεύτερες δημοτικές εκλογές που ο Ιμάμογλου βγήκε με μεγάλη διαφορά. Επίσης αυτό μπορεί να τον οδηγήσει να προταθεί ως υποψήφιος, αλλά αυτό πρέπει να το αποφασίσουν τα μέλη της συμμαχίας της Αντιπολίτευσης.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023 θεωρείται ότι θα κριθεί από την ικανότητα του CHP και των άλλων κομμάτων να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο απέναντι στον Ερντογάν και το AKP, που κυβερνούν την Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που βρισκόταν στο Βερολίνο για επίσκεψη, μόλις έμαθε την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισε να επιστρέψει με ειδική πτήση στην Κωνσταντινούπολη κι έστειλε μήνυμα ότι η εντολή για την τιμωρία του Ιμάμογλου προήλθε απευθείας από το «Παλάτι», ενώ ο Ιμάμογλου, ο οποίος βρίσκεται στο γραφείο του στη Δημαρχία, είπε ότι «ο αγώνας αρχίζει τώρα».