Η ισπανική κυβέρνηση καταργεί τον ΦΠΑ σε βασικά είδη, παγώνει τα ενοίκια

H ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε άλλα 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν περικοπές στον ΦΠΑ και εφάπαξ πληρωμή 200 ευρώ για εκατομμύρια νοικοκυριά με λιγότερα από 27.000 ευρώ ετησίως. Είναι η τρίτη δέσμη μέτρων βοήθειας της Ισπανίας και φέρνει τη συνολική στήριξη σε 45 δισ. ευρώ.
Η Ισπανία κατάφερε να μειώσει τον πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες στο 6,8%, το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το χαμηλότερο ποσοστό από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Όμως ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων είναι πολύ υψηλότερος.

Αποκαλούμενο ως πακέτο «κατά της κρίσης» για τον μετριασμό των αυξανόμενων τιμών και την τόνωση της ανάπτυξης το επόμενο έτος, τα τελευταία σχέδια επεκτείνουν για επιπλέον έξι μήνες τις περικοπές στους φόρους στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια που εισήγαγε η αριστερή κυβέρνηση.

Η εφάπαξ πληρωμή για τα νοικοκυριά θα ωφελήσει περίπου 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά – προηγουμένως περιοριζόταν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 14.000 ευρώ.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα συνεχίσουν επίσης να επιδοτούνται – με έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας να παρατείνεται έως το πρώτο εξάμηνο του 2023 – αλλά η έκπτωση 20 σεντς ανά λίτρο καυσίμων για τους καταναλωτές θα περιοριστεί σε ορισμένους τομείς εργασίας.

Ο Sánchez δεσμεύτηκε επίσης να καταργήσει τον φόρο επί των πωλήσεων για έξι μήνες σε βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα αυγά, τα φρούτα και τα λαχανικά – και να μειώσει τους φόρους στα ζυμαρικά και το μαγειρικό λάδι, από 10% σε 5%. Μέχρι το τέλος του 2023 θα διαρκέσει η απαγόρευση διακοπής φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στα νοικοκυριά.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν ενεργήσει όλες για να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την αύξηση των τιμών, με τη Γερμανία να ανακοινώνει ένα πακέτο «αμυντικής ασπίδας» τον Οκτώβριο αξίας 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς είπε ότι ήταν η απάντηση του Βερολίνου στον «ενεργειακό πόλεμο» της Ρωσίας.

Το λεγόμενο φρένο τιμών της Γερμανίας περιορίζει το κόστος των μονάδων αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Νωρίτερα αυτό το μήνα , οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, εάν υπερβούν τα 180 ευρώ.

Η Γαλλία , όπως και η Ισπανία, ανακοίνωσε μια εφάπαξ πληρωμή σε ευάλωτες οικογένειες που λαμβάνουν ενεργειακά κουπόνια ως μέρος ενός πακέτου 45 δισ. ευρώ.

Υποχρέωσε επίσης τον πάροχο ενέργειας Électricité de France (EDF) να περιορίσει τις αυξήσεις τιμών στο 4% για ένα χρόνο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο , η κυβέρνηση έβαλε ανώτατο όριο στην τιμή μιας μονάδας ενέργειας μέχρι τον Απρίλιο του 2023, που θα σημαίνει ότι ο τυπικός οικιακός λογαριασμός για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια θα είναι 2.500 £ ετησίως.