Η Βρετανία φλερτάρει με την ύφεση, οι πολίτες «κόβουν» από τα τρόφιμα

O πληθωρισμός στη Βρετανία παραμένει υψηλότερος από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη ζώνη του ευρώ • Eκατομμύρια οικογένειες με χαμηλό εισόδημα δεν έχουν πλέον τα μέσα για να τρέφονται ή να ζεσταίνονται αξιοπρεπώς

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η βρετανική οικονομία εξαιτίας του πληθωρισμού που τρέχει με 10,1% (έναντι 11,1% τον Δεκέμβριο) αναδεικνύει η μηνιαία έκθεση της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) για τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Βρετανοί σε ποσοστό 44% περιορίζουν τις αγορές τροφίμων, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια. Ο όγκος αγορών τροφίμων από τα καταστήματα μειώθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο, έπειτα από μείωση 0,7% που είχε παρατηρηθεί τον Δεκέμβριο, παρά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ONS, «οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα εξαιτίας της κρίσης του κόστους ζωής και των τιμών των τροφίμων».

Στο σύνολό του ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε ελαφρά κατά 0,5% τον Ιανουάριο, κυρίως χάρη στις προωθητικές ενέργειες μετά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ωστόσο, τα προωθητικά προγράμματα δεν ήταν αρκετά για να αντισταθμιστεί η μείωση κατά 1,2% που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο, περίοδος συνήθως ευνοϊκή για τους εμπόρους, καθώς οι καταναλωτές προβαίνουν σε περισσότερες αγορές λόγω των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, συνολικά ο όγκος πωλήσεων παραμένει ξεκάθαρα μικρότερος σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η ONS εξήγησε ότι οι τιμές υπηρεσιών όπως μεταφορές και φιλοξενία βοήθησαν στη μείωση του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα, καθώς αυξήθηκαν κατά 6% έναντι 6,8% τον Δεκέμβριο. 

Παρά την πτώση, ο πληθωρισμός στη Βρετανία παραμένει υψηλότερος από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη ζώνη του ευρώ, και πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα παραμείνει υψηλότερος ως αποτέλεσμα των έντονων ελλείψεων εργατικού δυναμικού της Βρετανίας και άλλων περιορισμών στην οικονομία, όπως αυτές που συνδέονται με το Brexit.

Επίσης, οι εκτιμήσεις της ONS για τον πληθωρισμό ανά εισοδηματική ομάδα έδειξαν ότι οι φτωχότεροι υπέστησαν επιβάρυνση άνω του 15% στα τέλη του 2022.

«Με τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων να παραμένουν πεισματικά υψηλές, τα φτωχότερα νοικοκυριά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κόστος διαβίωσης από τις πλουσιότερες οικογένειες», δήλωσε ο Τζέιμς Σμιθ, διευθυντής ερευνών στο think-tank του Ιδρύματος Resolution.

Η ύφεση μπροστά τους

Η Βρετανία απέφυγε οριακά την ύφεση το 2022, ωστόσο οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι αυτό δεν θα συμβεί και το 2023.

Εν μέσω πληθωρισμού και κύματος ακραίας ακρίβειας, αρκετοί Βρετανοί βλέπουν τον προϋπολογισμό τους να δέχεται πίεση και εκατομμύρια οικογένειες με χαμηλό εισόδημα δεν έχουν πλέον τα μέσα για να τρέφονται ή να ζεσταίνονται αξιοπρεπώς, καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τη Σάρα Κόουλς, οικονομολόγος στο Hargreaves Lansdown, οι Βρετανοί συνεχίζουν «να σφίγγουν το ζωνάρι» και να περιορίζουν τις αγορές από το σουπερμάρκετ.

«Διάφορα στοιχεία της ONS δείχνουν ότι οι μισοί (από τους κατοίκους της Βρετανίας) αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα και μη απαραίτητα προϊόντα (44%)» λόγω των τιμών των τροφίμων που έχουν αυξηθεί περισσότερο από τον πληθωρισμό, κατά 16% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, επισήμανε.