Τραγωδία στην Ιταλία με δεκάδες μετανάστες νεκρούς

Φόβοι ότι οι νεκροί από το ναυάγιο ανοιχτά της Ιταλίας θα ξεπεράσει τους 100. Φρικτές εικόνες στις ακτές, άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων.

Σε εφιάλτη μετατράπηκε το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από ασιατικές χώρες, την ώρα που το νέο ναυάγιο στα νερά της Μεσογείου προκαλεί δυστυχία.

Ο προσωρινός απολογισμός της τραγωδίας στα ανοιχτά των ιταλικών ακτών της Καλαβρίας είναι 45 νεκροί και ογδόντα διασωθέντες, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν αδιευκρίνιστο αριθμό αγνοούμενων. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεράσει τα 100.

Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων το πλεούμενο (μήκους είκοσι μέτρων) προσέκρουσε σε βράχια και αμέσως μετά κόπηκε στα δυο, ενώ οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι στη βάρκα ήταν στοιβαγμένοι περισσότεροι από 150 άνθρωποι, από το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν. Η βάρκα είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη πριν από τέσσερις ημέρες.

Οι εικόνες που έρχονται από την Κροτόνε είναι σοκαριστικές με δεκάδες πτώματα να έχουν ξεβραστεί στις ακτές και πολλά ακόμη θύματα να επιπλέουν. 

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τουλάχιστον δύο παιδιά, το ένα δύο ετών και το άλλο βρέφος μερικών μηνών, ενώ από τους 22 τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία τουλάχιστον ένας είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση. 

Οι γιατροί που παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, δήλωσαν ότι μέρος των διασωθέντων φέρει εγκαύματα σε πολλά σημεία του σώματος.

 

Μελόνι: Ζητάμε συνεργασία με τις χώρες 

Δήλωση για την τραγωδία έκανε και η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, σημειώνοντας ότι είναι «συντετριμμένη» και συμπληρώνοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση και να μην επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες.

Η ακροδεξιά πολιτικός δεν έμεινε εκεί και άφησε αιχμές, απαιτώντας συνεργασία με τις χώρες καταγωγής, αλλά και τις χώρες από τις οποίες αναχωρούν τα πλοιάρια. « Η δράση όσων κάνουν εικασίες για αυτούς τους νεκρούς σήμερα, αφού εξύψωσαν την ψευδαίσθηση μιας μετανάστευσης χωρίς κανόνες, είναι αυτονόητη».

Μήνυμα Πάπα

«Σήμερα το πρωί έμαθα με πόνο ψυχής για το ναυάγιο που συνέβη κοντά στην Κροτόνε. Προσεύχομαι για τους νεκρούς, τους αγνοούμενους και τους διασωθέντες. Ευχαριστώ όσους προσέφεραν βοήθεια» δήλωσε από την πλευρά του ο Πάπας Φραγκίσκος.