Moderna: Το εμβόλιο για τη γρίπη χρειάζεται περισσότερη μελέτη

Σε πτώση των μετοχών της Moderna οδήγησε η ανακοίνωση της εταιρείας ότι το εμβόλιο που ετοιμάζει για τη γρίπη, χρειάζεται περισσότερη μελέτη στην κλινική δοκιμή τελευταίου σταδίου. Η εταιρεία, που εξασφάλισε τεράστια κέρδη από το mRNA εμβόλιό της για την ασθένεια Covid-19, είπε ότι ανεξάρτητο συμβούλιο παρακολούθησης δεδομένων και ασφάλειας διαπίστωσε ότι το εμβόλιο για τη γρίπη «δεν πληρούσε το στατιστικό όριο που απαιτείται για να δηλώσει έγκαιρη επιτυχία» στη μελέτη.

Για τον λόγο αυτό, το συμβούλιο συνέστησε να συνεχιστούν οι δοκιμές του εμβολίου.

Οι μετοχές της Moderna Inc., με έδρα το Cambridge της Μασαχουσέτης, υποχώρησαν σχεδόν 5% στα 152,50 δολάρια πριν ανοίξουν οι αγορές την Τρίτη. Η μετοχή είχε ήδη διολισθήσει περίπου 11% μέχρι στιγμής μέσα στο 2023 ενώ ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έχει σημειώσει μικρή άνοδο.

Η Moderna αναπτύσσει εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA, το οποίο θα προστατεύει από την εποχική γρίπη και είναι σε εξέλιξη δύο δοκιμές τελικού σταδίου στο νότιο και το βόρειο ημισφαίριο.

Η Moderna δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει να κυκλοφορήσει έξι εμβόλια τα επόμενα χρόνια.

Το εμβόλιο για την Covid-19, Spikevax, ήταν μέχρι στιγμής ο κύριος παράγοντας εσόδων της Moderna, που το 2022 απέφερε πωλήσεις άνω των 18 δισ. δολαρίων. Παράλληλα αναπτύσσει εμβόλια για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ή RSV, και τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας που προκαλεί το AIDS.