Ξεχειλίζει από... αλληλεγγύη η Ευρώπη

Με την Λαμπεντούζα να «βουλιάζει» εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών ροών Γαλλία και Γερμανία δεν δείχνουν διατεθειμένες να βοηθήσουν, με το Παρίσι να δηλώνει πως δεν είναι διαθέσιμο να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο και το Βερολίνο να τάσσεται υπέρ αυστηρότερων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο.

Η Γαλλία δεν είναι διαθέσιμη για να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο που έφθασαν τις τελευταίες ημέρες στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

«Όχι, η Γαλλία δεν θα το κάνει» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, αρνούμενος να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο. «Η Γαλλία θέλει να βοηθήσει την Ιταλία να ελέγξει τα σύνορά της για να εμποδίσει ανθρώπους να έρθουν», πρόσθεσε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Europe 1 ενόψει της επίσκεψής του στη Ρώμη.

«Θα ήταν λάθος (…) να κατανέμονται σε όλη την Ευρώπη και τη Γαλλία, η οποία κάνει ήδη αυτό που της αναλογεί», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Νταρμανέν είχε ανακοινώσει πως θα επισκεφθεί το απόγευμα τη Ρώμη έπειτα από αίτημα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσει την ευρωπαϊκή συνεργασία αναφορικά με τους μετανάστες που φθάνουν στη Λαμπεντούζα.

«Αυτό που θέλουμε να πούμε στους ιταλούς φίλους μας, οι οποίοι πιστεύω πως συμφωνούν απολύτως, είναι ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και, πάνω απ' όλα, να εξετάζουμε αμέσως τα αιτήματα για άσυλο», δήλωσε ο Νταρμανέν.

«Όταν δεν δικαιούνται άσυλο, οι άνθρωποι θα πρέπει να στέλνονται πίσω στη χώρα τους», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, τάχθηκε υπέρ αυστηρότερων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο, με αφορμή και την άφιξη χιλιάδων μεταναστών στην Λαμπεντούζα.

«Πρέπει να αυστηροποιηθεί ο έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στη Μεσόγειο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στη δημόσια τηλεόραση ARD η Φέζερ, στηρίζοντας και τη χθεσινή τοποθέτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Λαμπεντούζα. Η υπουργός Εσωτερικών απέρριψε ωστόσο την πρόταση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ για επιβολή ανώτατου ορίου στην είσοδο μεταναστών στη Γερμανία, αντιτείνοντας ότι «μόνιμος έλεγχος της μετανάστευσης είναι εφικτός μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ο κ. Ζέντερ, τρεις εβδομάδες πριν από τις κρατιδιακές εκλογές στη Βαυαρία, ζήτησε να τεθεί πλαφόν στην είσοδο μεταναστών, στις 200.000 ετησίως.

Την πρόταση του βαυαρού πρωθυπουργού στηρίζουν πολλοί γερμανικοί δήμοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι αυτή τη στιγμή είναι πρακτικά αδύνατο να ενσωματωθούν οι μετανάστες που έφθασαν τους τελευταίους μήνες και ζητούν περιορισμό του αριθμού, αύξηση των κονδυλίων και νέες θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας και σχολεία.

Πηγή: efsyn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20/09/2023 - 18:30