Αυτοδιαλύεται η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ

 Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα την αυτοδιάλυσή της καθώς και τη διάλυση όλων των θεσμών της από την 1η Ιανουαρίου 2024, μια εβδομάδα μετά την επιτυχημένη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και έπειτα από 30 χρόνια συγκρούσεων.

Σε διάταγμα του ηγέτη αυτού του θύλακα, του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, ανακοινώνεται η διάλυση «όλων των κυβερνητικών θεσμών και των οργανώσεων (...) την 1η Ιανουαρίου 2024» και αναφέρεται πως, κατά συνέπεια, «η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) παύει να υφίσταται».

Οι αρμένιοι αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέστησαν την περασμένη εβδομάδα και μέσα σε 24 ώρες, μια στρατιωτική ήττα που τους ανάγκασε να συνθηκολογήσουν έναντι του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας από την οποία είχαν αποσχισθεί όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ, πάνω από 30 χρόνια πίσω.

Η Αρμενία, η οποία υποστήριζε αυτές τις δεκαετίες το έδαφος αυτό, δεν επενέβη στρατιωτικά αυτή τη φορά, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανένταξη της περιφέρειας αυτής στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο αρμενικός πληθυσμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει αρχίσει μια έξοδο: περίπου 65.000 άνθρωποι, δηλαδή οι μισοί από τους περίπου 120.000 κατοίκους του θυλάκου, έχουν διαφύγει μέσα σε μερικές ημέρες, φοβούμενοι ότι θα αποτελέσουν στόχο καταστολής από το Αζερμπαϊτζάν, παρά τις υποσχέσεις του Μπακού ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματά τους.

Στο διάταγμα για τη διάλυση της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, ο αυτονομιστής ηγέτης υπογραμμίζει πως, μόλις γίνουν γνωστοί οι όροι της επιστροφής της περιφέρειας υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, οι κάτοικοι και οι πρόσφυγες θα μπορέσουν «να λάβουν ατομικά την απόφαση να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σήμερα πάντως, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για «εθνική αποκάθαρση» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και δήλωσε πως όλοι οι Αρμένιοι αυτού του θύλακα θα τον έχουν εγκαταλείψει μέσα «στις επόμενες ημέρες».

«Η έξοδος των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ συνεχίζεται. Η ανάλυσή μας δείχνει πως μέσα στις επόμενες ημέρες δεν θα υπάρχουν πια Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Είναι μια πράξη εθνικής αποκάθαρσης εναντίον της οποίας είχαμε προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Νικόλ Πασινιάν ενώπιον των μελών της κυβέρνησής του.

«Αν οι καταδίκες (από τη διεθνή κοινότητα) δεν ακολουθηθούν από τις κατάλληλες πολιτικές και νομικές απόφάσεις, τότε οι καταδίκες αυτές θα γίνουν πράξεις συναίνεσης σε αυτό που συμβαίνει», κατήγγειλε ο Πασινιάν.

«Αυτή είναι μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της αρμενικής ιστορίας», λέει ο πατέρας Νταβίντ, ένας 33χρονος αρμένιος ιερέας που έφθασε στα σύνορα για να προσφέρει πνευματική στήριξη σ' αυτούς που διαφεύγουν. «Ολόκληρη η αρμενική ιστορία είναι γεμάτη δεινά».

Σε μία άλλη παράλληλη εξέλιξη πάντως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι αζέρικες αρχές συνέλαβαν χθες τον πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης του θυλάκου και άσκησαν σε βάρος του ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι πέρασε παράνομα τα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ο Ρουμπέν Βαρντανιάν, τραπεζίτης και φιλάνθρωπος, ο οποίος ηγήθηκε της αυτονομιστικής κυβέρνησης του Καραμπάχ από τον Νοέμβριο 2022 ως τον Φεβρουάριο 2023, ήδη προφυλακίστηκε.