Διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη ανακοίνωσε ο Βάρχελι – Τα μάζεψε η ΕΕ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλιβερ Βάρχελι ανακοίνωσε ότι «παγώνει» κάθε βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους εξαιτίας της δράσης της Χαμάς, δήλωση η οποία προκάλεσε δυσαρέσκεια στην ΕΕ με τον Ζοζέπ Μπορέλ να ξεκαθαρίζει ότι η αναστολή κάθε πληρωμής θα τιμωρούσε τον παλαιστινιακό λαό βλάπτοντας τα συμφέροντα της ΕΕ».

 

Μπάχαλο επικράτησε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες μετά την ανακοίνωση του Επιτρόπου Όλιβερ Βάρχελι, που ανέφερε ότι «παγώνει» κάθε βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, ελέω της δράσης της Χαμάς.

Ο Βάρχελι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κόβεται κάθε είδους βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής, με τις αντιδράσεις να μην αργούν. Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, τοποθετήθηκε μέσω Twitter σημειώνοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η προστασία των αμάχων και ο σεβασμός του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί».

Το θολό τοπίο ξεδιάλυνε η ανάρτηση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος δήλωσε ότι «η αναστολή κάθε πληρωμής θα τιμωρούσε τον παλαιστινιακό λαό, βλάπτοντας παράλληλα τα συμφέροντα της ΕΕ στην περιοχή και ενθαρρύνοντας περισσότερο την τρομοκρατία».

Νωρίτερα, η Κομισιόν είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση: «Η επανεξέταση δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας», ενώ αναμένεται η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. (10/10) ώστε να φανεί εάν θα εξαχθούν νέα συμπεράσματα και αποφάσεις σχετικά με τους Παλαιστίνιους.

Παράλληλα, διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν ότι η παρέμβαση του Βάρχελι έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια εντός της Ε.Ε.