Live οι εξελίξεις σε Ισραήλ και Γάζα: Έκκληση στην Αίγυπτο για τους χιλιάδες τραυματίες

Εκατοντάδες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα ενώ δεκάδες ήταν τα θύματα από τις αεροπορικές διαδρομές του Ισραήλ τα ξημερώματα στη Ράφα και το Khan Younis στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Δύο ακόμα γυναίκες απελευθέρωσε η Χαμάς, η οποία για να απελευθερώσει άλλους 50 ζήτησε ως αντάλλαγμα να εισέλθουν καύσιμα στη Γάζα. Το Ισραήλ αρνήθηκε την πρόταση κατηγορώντας τη Χαμάς για την έλλειψη καυσίμων.

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Δ. Όχθη ενώ σημάδια κλιμάκωσης εμφανίζονται και στα σύνορα με τον Λίβανο.

Δεν είναι η ώρα για κατάπαυση του πυρός λένε οι ΗΠΑ οι οποίες συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερες δυνάμεις στην περιοχή.

Δείτε live εικόνα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

Μακρόν: Δεν θα μείνετε μόνοι σας σε αυτόν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

Ο πρόεδρος Μακρόν λέει στον Herzog, μιλώντας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ότι «αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι και επειδή ήθελαν να ζήσουν ειρηνικά».

Λέει επίσης ότι επιδιώκει να εκφράσει την «αλληλεγγύη της Γαλλίας σήμερα και αύριο» και ότι συμμερίζεται την άποψη του Herzog «ότι πρέπει να υπάρξει άμεση απελευθέρωση των ομήρων χωρίς καμία διάκριση», προσθέτοντας ότι «θέλω να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνετε μόνοι σας σε αυτόν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Η συνάντηση Μακρόν – Χέρτζογκ στο Τελ Αβίβ

10:31 Χέρτζογκ σε Μακρόν: Δεν ψάχνουμε για σύγκρουση στα βόρεια σύνορά μας

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ έχει ο Εμανουέλ Μακρόν στο Τελ Αβίβ. Ο Ισαάκ Χέρτζογκ ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν ψάχνει για συγκρούσεις στα βόρεια σύνορα αλλά τόνισε ότι η Χεζμπολάχ παίζει με τη φωτιά.

Η χώρα είναι προσηλωμένη «στην καταστροφή των εχθρών», είπε σημειώνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά περίπλοκη και εύθραυστη».

«Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτών μας», δήλωσε ακόμα ο ισραηλινός πρόεδρος.

10:22 Η αστυνομία του Ισραήλ συνέλαβε γνωστή ηθοποιό για ανάρτησή της στα social media

Η αστυνομία του Ισραήλ συνέλαβε γνωστή ηθοποιό για αναρτήσεις στα social media που θεωρήθηκαν υποστηρικτικές στην τρομοκρατία.

Η Maisa Abd Elhadi

Πρόκειται για την ηθοποιό Maisa Abd Elhadi, κάτοικο Ναζαρέτ, η οποία είχε γράψει σε ανάρτησή της τη φράση «Ας το κάνουμε με στυλ Βερολίνου» που συνόδευσε με φωτογραφία από τον παραβιασμένο φράχτη της Λωρίδας της Γάζας .

 

10:11 Κατάρ: Η Διεθνής Κοινότητα φέρεται σαν οι ζωές των παιδιών της Παλαιστίνης να μην αξίζουν

Παραπάνω σημεία από την ομιλία του εμίρη του Κατάρ:

Ο εμίρης του Κατάρ αφού καταδίκασε τη βία κατά αμάχων και από τις δύο πλευρές, κατηγόρησε επίσης τη διεθνή κοινότητα ότι «ενεργεί σαν τα παιδιά των Παλαιστινίων να είναι μην έχουν καμία αξία, σαν να είναι απρόσωπα και ανώνυμα».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η κλιμάκωση της βίας του Ισραήλ στην Παλαιστίνη είναι ανησυχητική και αντιβαίνει σε όλους τους διεθνείς νόμους, τα θρησκευτικά και κοινωνικά ήθη.

10:04 Κόρη της αιχμαλώτου που αφέθηκε ελεύθερη μιλά στο BBC: Δεν ξέρουμε πού είναι ο πατέρας μου – Τους επισκέφθηκε γιατρός

Η Sharone Lifschitz λέει ότι η οικογένειά της δεν έχει ακόμη νέα για τον πατέρα της, ο οποίος επίσης αιχμαλωτίστηκε από τη Χαμάς.

«Δεν ήταν μαζί με τη μαμά μου, οπότε η μαμά μου δεν ξέρει πού βρίσκεται», λέει στο BBC.

«Ο πατέρας μου γινόταν όλο και πιο αδύναμος. Και οι δύο τους είναι πολύ αγαπητοί άνθρωποι, οικογενειάρχες. Τους άρεσε πολύ να φιλοξενούν την οικογένεια και ο πατέρας μου συμμετείχε πολύ στα πολιτικά πράγματα στο κιμπούτς.

«Ασχολούνταν με τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και την προσπάθεια για ειρήνη με τους γείτονές μας».

Η ίδια σημειώνει ότι ήταν αφοσιωμένος στην πεποίθηση ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ζήσουμε μαζί, ένιωθε ότι ήταν πολύ εύκολο να βρούμε έναν τρόπο και ήταν πολύ απογοητευμένος και αγωνίστηκε πολύ σκληρά ενάντια σε αυτή την ιδέα της κατοχής, την ιδέα του αέναου πολέμου».

«Και ελπίζω να είναι εκεί και να τον φροντίζουν και να έχει την ευκαιρία να μιλήσει.

«Μιλάει καλά αραβικά και έτσι μπορεί να επικοινωνήσει πολύ καλά με τους ανθρώπους εκεί. Γνωρίζει πολλούς ανθρώπους στη Γάζα. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι καλά.

«Ξέρω από τη μητέρα μου ότι τους φρόντισαν και ότι υπήρχε γιατρός εκεί, οπότε αυτό φέρνει μεγάλη ανακούφιση σε όλους ότι υπάρχει κάποια θεραπεία».

09:56 Γιατί κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των 50 ομήρων

Μετά από αρκετές μέρες βομβαρδισμών από την πλευρά του Ισραήλ, η Χαμάς δήλωσε στους διαπραγματευτές ότι θα συμφωνούσε να απελευθερώσει έως και 50 ομήρους, μεταξύ των οποίων πιθανότατα και ξένους υπηκόους, εάν το Ισραήλ επέτρεπε να μπουν καύσιμα στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

09:45 Αγρυπνία στο Λονδίνο έξω από το Κοινβούλιο για τα νεκρά παιδιά της Γάζας

Η οργάνωση Medical Aid for Palestinians (MAP) οργανώνει την αγρυπνία έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο όπου θα ζητηθεί επίσης η άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 5.000 ανθρώπων στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

«Οι παρευρισκόμενοι θα γράψουν το όνομα ενός παιδιού στην παλάμη του χεριού τους. Κάθε ένα είναι το όνομα ενός παιδιού της Παλαιστίνης που σκοτώθηκε στους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το MAP.

«Τα παιδιά στη Γάζα είχαν αρχίσει να γράφουν τα δικά τους ονόματα στα χέρια τους, φοβούμενα ότι αν σκοτώνονταν στους βομβαρδισμούς, τα σώματά τους δεν θα αναγνωρίζονταν ή δεν θα θάβονταν μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

09:33 Ομπάμα: Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα

Η σπάνια παρέμβαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έχει προκαλέσει ερωτήματα για το εάν έγινε σε συνεννόηση με τον Τζο Μπάιντεν η αν ο Μπάρακ Ομπάμα αποφάσισε να πάρει δημόσια θέση για τα όσα συμβαίνουν.

Χωρίς να παρεκκλίνει από τη γραμμή των ΗΠΑ περί καταδίκης της Χαμάς και νόμιμου δικαιώματος του Ισραήλ για αυτοάμυνα ο Ομπάμα σε άρθρο του στον ιστότοπο Medium ανέφερε ότι η επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ καθώς ενδέχεται να σκληρύνει τη στάση των Παλαιστινίων για γενιές.

«Καθώς στηρίζουμε το Ισραήλ, θα πρέπει επίσης να είμαστε ξεκάθαροι ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγει τη μάχη του εναντίον της Χαμάς έχει σημασία», υπογράμμισε ο Ομπάμα. «Ήδη χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον βομβαρδισμό της Γάζας, πολλοί από τους οποίους παιδιά», ανέφερε ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «είναι δυνατό για τους ανθρώπους με καλή θέληση να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων χωρίς να σημαίνει ότι είναι αντισημίτες».

Ακόμα τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους και επέκρινε την πολιτική εποικισμού στη Δ. Όχθη. Επί προεδρίας του είχε ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα και προσπάθησε να προωθήσει ειρηνευτική διαδικασία η οποία απέτυχε.

09:24 Οι κάτοικοι της Γάζας ελπίζουν ότι η απελευθέρωση αιχμαλώτων θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς το Ισραήλ

Οι κάτοικοι της Γάζας ελπίζουν ότι η απελευθέρωση των δύο ηλικιωμένων γυναικών από τη Χαμάς θα οδηγήσει το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα, αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera στο Khan Younis. Ελπίζουν ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει επίσης σε κατάπαυση του πυρός.

«Οι άνθρωποι εδώ επιθυμούν απεγνωσμένα να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί», αναφέρει.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας ακόμη και μετά την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, σκοτώνοντας 140 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Βομβαρδισμένο βενζινάδικο στο Khan Younis

09:22 Κατάρ: Δεν πρέπει να δοθεί το πράσινο φως στο Ισραήλ για δολοφονίες άνευ όρων

Ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι δήλωσε: «Λέμε φτάνει, δεν πρέπει να δοθεί στο Ισραήλ πράσινο φως για δολοφονίες χωρίς όρους».

«Η επικίνδυνη κλιμάκωση απειλεί την περιοχή και τον κόσμο», πρόσθεσε.

09:17 Τουλάχιστον 10 Βρετανοί έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

Τουλάχιστον 10 Βρετανοί υπήκοοι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και άλλοι έξι εξακολουθούν να αγνοούνται, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Βικτόρια Άτκινς στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio.

09:10 Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο του ΟΗΕ για τη Γάζα – Δύο αλλαγές

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στη Νέα Υόρκη το προσχέδιο του ψηφίσματος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή περιλαμβάνει δύο νέα σημεία.

Το πρώτο αφορά τη μετακίνηση ανθρώπων και αναφέρει ότι οποιαδήποτε τέτοια μετακίνηση πρέπει να είναι εθελοντική, ασφαλής και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι σημαντικό, αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, γιατί ουσιαστικά οι ΗΠΑ φαίνεται να συμφωνούν ότι οποιαδήποτε μετακίνηση ανθρώπων δεν πρέπει να είναι αναγκαστική.

Το σχέδιο απαιτεί επίσης όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός, για να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι ΗΠΑ δεν είχαν συμφωνήσει σε αυτό προηγουμένως. Είναι κάτι που πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήθελαν να προστεθεί και οι ΗΠΑ έχουν σαφώς υποχωρήσει σε αυτό, σύμφωνα με την εκτίμηση του δημοσιογράφου.

09:01 Τα παιδιά στη Γάζα έχουν πρόσωπο και όνομα

Περισσότερα από 2.000 παιδιά είναι μεταξύ των 5.087 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του πολιορκημένου θύλακα.

Μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, 436 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, μεταξύ των οποίων 182 παιδιά, ανέφερε το υπουργείο.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ο Μουτζαχίντ. Όπως γράφει η ανάρτηση ήταν επτά ετών και λάμβανε χημειοθεραπείες. Στη φωτογραφία απεικονίζεται η τελευταία του ζωγραφιά αφιερωμένη στους γιατρούς του για τη θεραπεία του. Χθες μία βόμβα έπεσε στο σπίτι του σκοτώνοντας τον ίδιο και όλη του την οικογένεια.

 

08:57 Στους 140 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα, που βρίσκεται στην εξουσία στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος, ανέφερε επίσης πως υπάρχουν «εκατοντάδες τραυματίες» και «δεκάδες κατεστρεμμένες κατοικίες».

08:52 Με συγγενείς των ομήρων συναντήθηκε ο Μακρόν στο Ισραήλ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται το Τελ Αβίβ όπου θα έχει συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο ίδιος συναντήθηκε με Γαλλοισραηλινούς πολίτες, συγγενείς θυμάτων της Χαμάς και συγγενείς αιχμαλώτων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Συνάντηση με Γαλλο – ισραηλινούς συγγενείς θυμάτων

08:45 Σχεδόν 1.4 εκατ. οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

Περίπου 1,4 εκατομμύρια από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας είναι πλέον εκτοπισμένοι, ανέφερε η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA. Όπως αναφέρει η οργάνωση η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού καθώς και ο υπερπληθυσμός έχουν γίνει «μείζον πρόβλημα».

Σε πολλά καταφύγια που έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν 1.500-2.000 άτομα υπάρχουν τώρα 4.400 και ότι ο υπερπληθυσμός και οι ελλείψεις έχουν προκαλέσει εντάσεις, καθώς και βία με βάση το φύλο.

Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι εκατοντάδες και πιθανόν χιλιάδες άνθρωποι επιστρέφουν στο βορρά, παρά τις ισραηλινές απαιτήσεις να μετακινηθούν προς το νότο, «λόγω των συνεχών βομβαρδισμών στο νότο και της αδυναμίας εύρεσης επαρκούς καταφυγίου».

08:30 Έκκληση στην Αίγυπτο να απομακρύνει τους τραυματίες από τη Γάζα

Οι υγειονομικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν έκκληση στην Αίγυπτο να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα ώστε να επιτραπεί να βγουν τραυματίες από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Απευθύνουμε έκκληση στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα και να εγγυηθεί την εισαγωγή ιατρικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και την αποχώρηση τραυματιών και ασθενών», ανέφερε το υπουργείο Υγείας στον θύλακα όπου κυβερνά η Χαμάς.

Ακόμη, το υπουργείο Υγείας κάλεσε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και τις επιτροπές του σε κράτη της περιοχής να διεξαγάγουν εκστρατείες αιμοδοσίας και στα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν την προσπάθεια για να φθάσουν καύσιμα στα νοσοκομεία της παραθαλάσσιας παλαιστινιακής περιοχής.

08:16 «Βρισκόμαστε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» λέει υπουργός του Ισραήλ

«Βρισκόμαστε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ» αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, σε συνέντευξή του στη γερμανική ταμπλόιντ Bild. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πίσω από τις ισλαμιστικές ομάδες σε Μέση Ανατολή αλλά και Ευρώπη βρίσκεται το Ιράν.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της χερσαίας εισβολής στη Γάζα λέει ότι το Ισραήλ δεν θα την καθυστερήσει λόγω ανησυχιών για τους περισσότερους από 200 ομήρους που κρατούνται εκεί από τη Χαμάς.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

08:08 «Είναι υπέροχο να βλέπω τη μαμά μου» – Τι δηλώνει κόρη μιας από τις αιχμαλώτους που απελευθέρωσε η Χαμάς

Ο Fergal Keane του BBC μίλησε με τη Sharone Lifshitz, την κόρη της απελευθερωμένης ομήρου Yocheved Lifshitz, σε μια πτήση προς το Τελ Αβίβ.

«Λυπάμαι πολύ. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Μόλις είδα φωτογραφίες της μητέρας μου. Ανησυχώ πολύ για τον πατέρα μου. Είναι ένα πολύ ανάμεικτο συναίσθημα… Ανυπομονώ να μάθω για άλλα μέλη του κιμπούτς με τα οποία μπορεί να ήταν μαζί η μαμά μου.

Έχουμε ακόμα πάνω από 200 άτομα που κρατούνται όμηροι και δεν μπορούμε να σταματήσουμε μέχρι να τους φέρουμε όλους πίσω. Είναι υπέροχο να βλέπω τη μαμά μου. Είμαι τόσο περήφανη γι’ αυτήν. Αυτό είναι σε άλλη κλίμακα. Τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για μια σφαγή με εκατοντάδες νεκρούς»

07:59 Έξι εργαζόμενοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν σε ένα 24ωρο στη Γάζα

Άλλοι έξι εργαζόμενοι του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε χρονικό διάστημα εικοσιτεσσάρων ωρών, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Η εξέλιξη αύξησε στους 35 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες που έχουν χάσει τη ζωή τους από την 7η Οκτωβρίου.

«Δεν έχουμε λόγια», σχολίασε η UNRWA μέσω X.

«Αποτίνουμε φόρο τιμής στους 35 συναδέλφους μας που σκοτώθηκαν στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου. Θρηνούμε και θυμόμαστε. Δεν πρόκειται απλά για αριθμούς. Πρόκειται για φίλους και συναδέλφους μας. Πολλοί ήταν εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας. Η UNRWA θρηνεί την τεράστια απώλεια».

07:56 Έφτασε στο Τελ Αβίβ ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσγειώθηκε στο Ισραήλ και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον προεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ και τις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

07:48 IDF: Χτυπήσαμε πάνω από 400 τρομοκρατικούς στόχους

Για μια ευρεία επιχείρηση το βράδυ της Δευτέρας με πάνω από 400 «τρομοκρατικούς στόχους» κάνει λόγο ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται ακόμα οι τοποθεσίες – ως σημεία επιθέσεων- προσφυγικών καταυλισμών που οι Παλαιστίνιοι λένε ότι υπήρξαν δεκάδες νεκροί.

Στην ίδια ανακοίνωση οι IDF αναφέρουν ότι χτυπήθηκαν τζαμιά που χρησιμοποιούνταν ως επιχειρησιακά κέντρα από τη Χαμάς, ενώ χτυπήθηκαν και δεκάδες ένοπλοι της οργάνωσης που «σκόπευαν να εξαπολύσουν επίθεση στο Ισραήλ».

Αναφέρει ακόμα ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σκοτώθηκαν τρεις αναπληρωτές διοικητές της Χαμάς.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται:  «Σε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών δυνατοτήτων της Χαμάς, οι IDF χτύπησαν δεκάδες ενόπλους της Χαμάς που ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας, μαχητικά αεροσκάφη των IDF έπληξαν δεκάδες τρομοκρατικές υποδομές και ορμητήρια της Χαμάς στις γειτονιές Shuja’iyya, Shati, Jabalia, Daraj Tuffah και Zaytun».

07:32 Ώρα μηδέν για τα νοσοκομεία στη Γάζα – Ξεμένουν από καύσιμα

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, το Indonesian Hospital, βυθίστηκε για κάποια ώρα στο σκοτάδι καθώς τα καύσιμα που τροφοδοτούν με ρεύμα το κτίριο τελειώνουν. Όπως μεταδίδει το Al Jazeera κατά τη διάρκεια της νύχτας το νοσοκομείο βυθίστηκε στο σκοτάδι ενώ δεκάδες νέοι τραυματίες έφταναν για νοσηλεία.

Νωρίτερα φαίνεται πως η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε με τον Παλαιστίνιο υπουργό Υγείας ωστόσο να τονίζει ότι τις επόμενες 48 ώρες το υγειονομικό σύστημα της Γάζας κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ έχει σταματήσει την τροφοδότηση με ρεύμα του παλαιστινιακού θύλακα, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις να λειτουργούν με γεννήτριες. Ωστόσο τα καύσιμα στερεύουν και υπάρχει άμεσος κίνδυνος για η λειτουργία των ιατρικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των θερμοκοιτίδων για τα βρέφη.

07:19 Η Κίνα «λυπάται βαθύτατα» για τους θανάτους αμάχων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi δήλωσε στον Ισραηλινό Eli Cohen ότι το Πεκίνο είναι «βαθιά θλιμμένο» από τον μεγάλο αριθμό θανάτων αμάχων στον κλιμακούμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Wang αναγνώρισε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά «θα πρέπει να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύει την ασφάλεια των αμάχων», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας την Τρίτη.

Ο Wang πρόκειται να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα αυτή την εβδομάδα.

 07:13 Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός

Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσαν κορυφαίοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν για να κυνηγήσουν την ηγεσία της Χαμάς».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ πρόσθεσε σε ξεχωριστή ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Αυτό που θα συνεχίσουμε να κάνουμε, σε σχέση με αυτό το ζήτημα, είναι να επικεντρωθούμε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

07:09 Τουλάχιστον 110 σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές το βράδυ της Δευτέρας και τα ξημερώματα της Τρίτης

Τουλάχιστον 110 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, ως αποτέλεσμα πολλών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας αργά τη Δευτέρα και πριν από τα ξημερώματα της Τρίτης, δήλωσε ιατρική πηγή στο Al Jazeera.

Τις τελευταίες ώρες, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αναφέρθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Σάτι στη βόρεια Γάζα και στην αλ-Μπαντάλ στην Τζαμπάλια, στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Μπουρέιτζ στο κέντρο της Γάζας καθώς και σε δύο περιοχές στο νότο, τη Ράφα και το Χαν Γιουνίς

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA επιβεβαίωσε επίσης την είδηση, λέγοντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων ήταν στη Ράφα με περισσότερους από 30 νεκρούς.

Ιατρικές πηγές ανέφεραν επίσης στο WAFA ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και περισσότεροι από 80 άλλοι τραυματίστηκαν στο Χαν Γιουνίς. Πολλά από τα θύματα στο Χαν Γιουνίς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο al-Nasser.

Δεκάδες αναφέρθηκαν επίσης ότι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά πλήγματα στους προσφυγικούς καταυλισμούς αλ-Σάτι και αλ-Μπουρέιτζ.

 

07:00 «Η απελευθέρωση δύο ακόμα αιχμαλώτων δείχνει τη διάθεση της Χαμάς να διαπραγματευτεί»

Η απόφαση της Χαμάς να απελευθερώσει δύο ακόμη ισραηλινούς αιχμαλώτους δείχνει την προθυμία της παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας να διαπραγματευτεί, δήλωσε αναλυτής της Μέσης Ανατολής, αν και το κλίμα για συνομιλίες είναι δύσκολο.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Stephen Zunes, καθηγητής πολιτικής της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, χαιρέτισε την απελευθέρωση ως «κάτι καλό».

«Η αίσθησή μου είναι ότι η Χαμάς το χρησιμοποιεί αυτό ως χειρονομία καλής θέλησης για να αφήσει τους Ισραηλινούς να γνωρίζουν ότι είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν. Το Ισραήλ βέβαια κρατά χιλιάδες Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς είναι μη βίαιοι», δήλωσε.

«Είναι πιθανό να υπάρξει κάποιο σημάδι ανταλλαγής κρατουμένων. Και σαφώς η Χαμάς προσπαθεί να αποφύγει, αν είναι δυνατόν, μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στο έδαφος».

Αλλά είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις ίσως να είναι δύσκολες με δεδομένους τους σημερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι, όπως είπε, «δεν διαμορφώνουν καθόλου καλό κλίμα για διαπραγματεύσεις».

Οι δύο γυναίκες που απελευθέρωσε η Χαμάς για ανθρωπιστικούς λόγους

06:53 Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς συλλαμβάνεται από ισραηλινές δυνάμεις στη Δ. Όχθη

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς συνελήφθη στην πόλη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά από νυχτερινή ισραηλινή επιδρομή στο σπίτι του, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, δείχνει τον Adnan Hamarsheh να κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι και να τον σέρνουν σε ένα τεθωρακισμένο όχημα πολλά βαριά οπλισμένα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων.

 

06:42 Δεκάδες νεκροί στα νότια

Δεκάδες είναι οι νεκροί από ισραηλινές επιδρομές που πριν την αυγή επικεντρώθηκαν στη Ράφα και το Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα.

06:33 Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Γάζα

Καλημέρα σας. Εκατοντάδες νέοι νεκροί προστίθενται στη μακάβρια λίστα των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας με τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ να γίνονται σφοδρότεροι μέρα με τη μέρα. Συνολικά πάνω από 5.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτώβρη ανάμεσά τους πάνω από 2.000 παιδιά. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.

Δείτε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24/10/2023 - 11:09