Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Ένας μήνας φρίκης – Νέοι ανελέητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα, επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Σε νέους ανελέητους βομβαρδισμούς στη Γάζα προχώρησε το Ισραήλ τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, την ώρα που συνέχισε τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη.

Πάνω από 10.000 είναι οι νεκροί στον ένα μήνα φρίκης μετά την επίθεση της Χαμάς και την κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε για άλλη μια φορά να φτάσει σε απόφαση για ανθρωπιστική εκεχειρία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η Γάζα γίνεται «νεκροταφείο για τα παιδιά» αφού έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 4.104.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν δέχεται τις εκκλήσεις για ανθρωπιστική εκεχειρία

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις και έχει αποκόψει την πόλη της Γάζας από το νότιο τμήμα της Λωρίδας.

Οι IDF συνεχίζουν να χτυπούν σε νοσοκομεία και σε σχολεία τα οποία θεωρούν «νόμιμους στόχους», καθώς κατηγορούν τη Χαμάς ότι βρίσκει κάλυψη εκεί.

Δείτε live

Live όλες οι εξελίξεις στο in

09:05 Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, η «δύναμη κρούσης» της Χαμάς

Ως στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς οι Ταξιαρχίες του Αλ Κασάμ διαδραμάτισαν κύριο ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Κατά πόσο στηρίζονται από το Ιράν;

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μαχητές των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ της Χαμάς.

08:57 Διαδηλωτές μπλόκαραν αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο που φαίνεται να μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ

Οι διαδηλώσεις στην Τακόμα της Ουάσινγκτον ήρθαν μετά από παρόμοιες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στην Καλιφόρνια.

«Θέλουμε κατάπαυση του πυρός τώρα. Θέλουμε να σταματήσουν να δολοφονούνται άνθρωποι τώρα. Θέλουμε μια πραγματική έρευνα και δράση σχετικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τη χρηματοδότηση του Ισραήλ από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ουασίμ Χάγκε, ένας από τους διαδηλωτές στη συγκέντρωση στην Τακόμα, από το Arab Resource and Organizing Center (AROC), την ομάδα υπεράσπισης δικαιωμάτων που οργάνωσε τις διαμαρτυρίες.

Ο ίδιος είπε ότι μια έμπιστη πηγή ενημέρωσε το AROC ότι το πλοίο θα φορτωνόταν με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό και θα πήγαινε στο Ισραήλ, καθώς αυτό συνεχίζει την επίθεση στη Γάζα.

Το Al Jazeera δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αμέσως τον ισχυρισμό αυτό.

Ο Τζεφ Γιούργκεσεν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σχολίασε με e-mail με αφορμή το άρθρο ότι το πλοίο χρησιμοποιήθηκε πράγματι για την υποστήριξη της «μετακίνησης αμερικανικού στρατιωτικού φορτίου».

Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες. «Λόγω της επιχειρησιακής ασφάλειας, [το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ] δεν παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταφορά, τη μετακίνηση ή πληροφορίες σχετικά με το φορτίο που φορτώθηκε σε αυτά τα πλοία», έγραψε ο ίδιος.

Πηγή φωτογραφίας: Courtesy of the Arab Resources and Organizing Center

08:47 Κατεστραμμένες υποδομές στην Τουλκαρέμ μετά από την ισραηλινή επιδρομή

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέα επιδρομή στην Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη.

Κατεστραμμένος δρόμος στην Τουλκαρέμ μετά από την ισραηλινή επιδρομή που προηγήθηκε.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη λόγω των συνεχών ισραηλινών επιδρομών.

08:41 Κονβόι με ασθενοφόρα που μεταφέρουν ασθενείς πέρασε στην Αίγυπτο από τη Ράφα

Τέσσερα ασθενοφόρα που μετέφεραν ασθενείς από το νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας πέρασαν από τη Ράφα προς την Αίγυπτο, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

 

08:37 Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Όχθη

Μάχες διεξάγονται στην Τζενίν, σύμφωνα με το Al Jazeera, έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό.

Βίντεο δείχνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισβάλει στον προσφυγικό καταυλισμό.

 

Περισσότεροι από 160 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

08:28 Νέο ισραηλινό χτύπημα στην Καν Γιουνίς στη νότια Γάζα

 

Σύμφωνα με αναφορές, υπάρχουν θύματα από την επίθεση.

Δείτε βίντεο:

 

08:19 Στην Ιαπωνία ο Μπλίνκεν για τη συνεδρίαση της G7 που θα επικεντρωθεί στη Γάζα

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Ιαπωνία για τη συνεδρίαση της G7, χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.

 

08:13 «Αυτό προσβάλει την ανθρωπότητα»

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρεται στους πάνω από 10.000 θανάτους σε ένα μήνα στη Γάζα και γράφει χαρακτηριστικά ότι «αυτό προσβάλει την ανθρωπότητα».

Η ανάρτηση του Μάρτιν Γκρίφιθς:

 

08:10 Ηγετικό στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ συνελήφθη στη Ραμάλα

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν το ηγετικό στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ, Τζούμα Αμπντουλάχ αλ-Τάγια, μετά από έφοδο στο σπίτι του στην παλαιστινιακή πόλη αλ-Μπίρα κοντά στη Ραμάλα.

Ο ίδιος είχε απελευθερωθεί από τη φυλακή όπου κρατείτο.

Το ισραηλινό ynet γράφει για τον αλ-Τάγια ότι βρισκόταν σε ισραηλινή φυλακή «για τη δημιουργία τρομοκρατικού πυρήνα στην περιοχή της Ραμάλα και για τη διεξαγωγή δεκάδων επιθέσεων με πυροβολισμούς εναντίον Ισραηλινών».

08:04 Παλαιστινιακές υπηρεσίες διάσωσης: 20 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες διάσωσης ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν 20 άτομα από ισραηλινή επίθεση στη Ράφα στη νότια Γάζα.

Την ίδια ώρα, ο δημοσιογράφος Τζακ Χούρι της Haaretz μεταφέρει ότι αεροπορικές επιθέσεις και ρίψεις βλημάτων πυροβολικού είναι σε εξέλιξη στην πόλη της Γάζας – και στην περιοχή του νοσοκομείου Σίφα.

Νωρίτερα, η Ερυθρά Ημισέληνος είχε καταγγείλει ότι το Ισραήλ επιτέθηκε για άλλη μια φορά κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς, στο οποίο τα καύσιμα τελειώνουν.

 

07:58 Συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και Παλαιστίνιους στην Τουλκαρέμ

Μαύρος καπνός φαίνεται πάνω από τον προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη, ενώ, σύμφωνα με το Al Jazeera, ακούγονται πυροβολισμοί.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Τουλκαρέμ από τη Δευτέρα και έχουν καταγραφεί τουλάχιστον εννέα θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των δύο Παλαιστινίων που πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό ισραηλινή κράτηση, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του αραβικού Μέσου στη Ραμάλα, Ζέιν Μπασράβι.

 

07:53 Τα αραβικά media συνεχίζουν να προβάλλουν την κινητοποίηση στο Άγαλμα της Ελευθερίας

Η κινητοποίηση στο Άγαλμα της Ελευθερίας που καλούσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα προβάλλεται από τα αραβικά media.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:45 Αντιπολεμική διαδήλωση στο Μιζούρι

Πάνω από 75 ακτιβιστές στο Μιζούρι εμπόδισαν κάθε σημείο εισόδου στο κτίριο της Boeing όπου παράγονται βόμβες και πυρομαχικά που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα.

Το εργοστάσιο κατασκευής έχει προμηθεύσει το Ισραήλ με σχεδόν 1.000 βόμβες από τις 7 Οκτωβρίου.

 

07:40 Τα ΗΑΕ θέλουν να οικοδομήσουν νοσοκομείο εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας

Οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα πως σκοπεύουν να κατασκευάσουν νοσοκομείο εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατ’ εντολή του προέδρου των ΗΑΕ, του Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, απογειώθηκαν πέντε αεροσκάφη από το Αμπού Ντάμπι με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την κατασκευή του νοσοκομείου, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το WAM.

Το υλικό που μετέφεραν επρόκειτο να εκφορτωθεί στην αιγυπτιακή πόλη Ας Αρίς και κατόπιν να μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Το νοσοκομείο αυτό 150 κλινών θα έχει διάφορες κλινικές και ειδικότητες, μεταξύ άλλων μονάδες εντατικής θεραπείας και παιδιατρική κλινική, διευκρίνισε το WAM. Κατά το πρακτορείο, η πρωτοβουλία αποτελεί έκφραση της ιστορικής υποστήριξης και αλληλεγγύης των ΗΑΕ προς τον παλαιστινιακό λαό.

Οργανώσεις αρωγής χαρακτηρίζουν καταστροφική την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, πολλά νοσοκομεία μετά βίας λειτουργούν.

07:35 Ο βαθύτερος στόχος του Νετανιάχου για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε σε συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, πως η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:30 Η Ινδονησία εκφράζει την υποστήριξή της στο νοσοκομείο της Γάζας μετά τις ισραηλινές κατηγορίες

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας δήλωσε ότι το νοσοκομείο της Ινδονησίας στη Γάζα χτίστηκε «για να εξυπηρετήσει τις ιατρικές ανάγκες των Παλαιστινίων» μετά τις κατηγορίες του ισραηλινού στρατού ότι το νοσοκομείο έχει χρησιμοποιηθεί από τη Χαμάς για την εξαπόλυση επιθέσεων, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Το νοσοκομείο της Ινδονησίας στη Γάζα είναι μια εγκατάσταση που κατασκευάστηκε από Ινδονήσιους αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς σκοπούς και για την εξυπηρέτηση των ιατρικών αναγκών των Παλαιστινίων στη Γάζα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

Το νοσοκομείο «νοσηλεύει επί του παρόντος ασθενείς σε αριθμό που υπερβαίνει κατά πολύ τη δυναμικότητά του», πρόσθεσε το ινδονησιακό ΥΠΕΞ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ινδονησιακό Νοσοκομείο βυθίστηκε στο σκοτάδι μετά από τα τελευταία ισραηλινά χτυπήματα.

 

07:22 Το 70% των κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι

Οι συνεχιζόμενοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ήδη οδηγήσει στον εκτοπισμό το 70% του πληθυσμού του πολιορκημένου θύλακα μέσα σε μόλις ένα μήνα, ανέφερε το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας.

Τουλάχιστον 1,61 εκατομμύρια από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών και επιθέσεων πυροβολικού, οι οποίοι έχουν ήδη σκοτώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πάνω από 4.100 παιδιά.

Στην ανακοίνωση του γραφείου αναφέρεται επίσης ότι το 2% του συνολικού πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας έγινε άμεσα θύμα της ισραηλινής επίθεσης αφού είτε σκοτώθηκε είτε τραυματίστηκε.

07:14 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε μετά από συγκρούσεις με τις IDF στη Δυτική Όχθη

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με τις IDF στο χωριό Σα’ίρ κοντά στη Χεβρώνα στη νότια Δυτική Όχθη, αναφέρουν παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονταν στην πόλη προκειμένου να χαρτογραφήσουν το σπίτι της οικογένειας του 16χρονου Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε χθες μετά από την επίθεση που πραγματοποίησε με μαχαίρι κοντά στην είσοδο της Πύλης του Ηρώδη στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας μια αξιωματικό της Συνοριακής Αστυνομίας.

Η χαρτογράφηση είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία που ακολουθούν οι ισραηλινές αρχές για να πραγματοποιήσουν στη συνέχεια την κατεδάφιση κάποιου σπιτιού.

Οι Ισραηλινοί επιμένουν ότι η πολιτική αυτή συμβάλει στην αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων, αλλά οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι ΗΠΑ καταδικάζουν την πολιτική αυτή ως συλλογική τιμωρία, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Φωτογραφία των Times of Israel από το σημείο της επίθεσης.

07:05 IDF: Σκοτώσαμε κι άλλο διοικητή της Χαμάς

Οι IDF υποστηρίζουν ότι σκότωσαν κι άλλο διοικητής της Χαμάς, αυτή τη φορά τον Ουαέλ Ασέφα.

Ο Ασέφα, διοικητής της Χαμάς στην Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, «βοήθησε στην αποστολή χιλιάδων τρομοκρατών να επιτεθούν, να απαγάγουν και να δολοφονήσουν Ισραηλινούς πολίτες στις 7 Οκτωβρίου».

 

06:55 Κίνα και ΗΑΕ ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέδωσαν κοινή δήλωση στα Ηνωμένα Έθνη με την οποία ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Ζητάμε μια επείγουσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο πρέσβης της Κίνας Ζανγκ Τζουν.

«Οι άμαχοι στη Γάζα δεν μπορούν να βρουν ασφάλεια ούτε στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, στα νοσοκομεία και στους καταυλισμούς προσφύγων», πρόσθεσε η Λάνα Ζάκι Νουσέιμπεχ, πρέσβειρα των ΗΑΕ στον ΟΗΕ.

«Οι πόλεμοι έχουν νόμους», είπε. «Και πρέπει να τηρούνται».


Η κοινή δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα να καταλήξει σε ψήφισμα για τον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν «ανθρωπιστική παύση» για να σταματήσουν οι μάχες, αλλά άλλα μέλη του ΣΑ θέλουν «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

06:50 Μετά από οκτάωρη ανάπαυλα, σειρήνες ηχούν ξανά στο νότιο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, μετά από οκτάωρη ανάπαυλα, σειρήνες για ρουκέτες ηχούν ξανά στο νότιο Ισραήλ.

06:45 Έρευνα για τον θάνατο Εβραίου μετά από συμπλοκή με φιλοπαλαιστίνιο διαδηλωτή στο Λος Αντζελες

Έρευνα ξεκίνησε στο Λος Αντζελες μετά τον θάνατο 69χρονου ως αποτέλεσμα τραυματισμών που υπέστη κατά τη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ φιλοϊσραηλινών και φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών, ανακοίνωσε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Βεντούρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

06:40 Η ανάρτηση των IDF για τον ένα μήνα από την επίθεση της Χαμάς

Σε ανάρτηση για τον ένα μήνα από την επίθεση της Χαμάς προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, αναφέροντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «Ενώ ο κόσμος μπορεί να έχει προχωρήσει μετά από αυτό, εμείς δεν έχουμε αυτό το προνόμιο».

Η σχετική ανάρτηση:

 

06:34 Αναφορές για 8 νεκρούς στη νότια Γάζα

Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, 8 άνθρωποι είναι νεκροί μετά από ισραηλινό χτύπημα στη νότια Γάζα.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές που επικαλείται το αραβικό Μέσο, το Ισραήλ χτύπησε σπίτι στην Μά’αν, περιοχή στην Καν Γιουνίς.

Στην κεντρική Γάζα, πολλοί ήταν εκείνοι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Al-Aqsa Marty’s μετά από επίθεση κοντά στο Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ.

 

06:25 Συμπληρώθηκε ένας μήνας φρίκης

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις από τη Γάζα, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη ακριβώς, με ένα μήνα φρίκης να συμπληρώνεται σήμερα μετά την επίθεση της Χαμάς και την κήρυξη του πολέμου που ακολούθησε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και την κυβέρνησή του.

Δείτε ό,τι προηγήθηκε εδώ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07/11/2023 - 09:16