Δικάζονται ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες στην Ιταλία μετά το ακροδεξιό «έκτρωμα»

Στην Πάντοβα Ιταλίας δικάζονται 33 ζευγάρια λεσβιών και τα 37 παιδιά τους. Σήμερα, μαμάδες και παιδιά, αντί να βρεθούν σε σχολεία και παιδικές χαρές, θα πάνε σε μία δικαστική αίθουσα υπό τον φόβο να «μην αναγνωριστεί» η οικογένεια τους. 

Κατηγορούνται επειδή έβγαλαν πιστοποιητικά γέννησης στα ανήλικα, στα οποία καταγράφονται και οι δύο μητέρες. Η εγκύκλιος Piantedosi της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μελόνι θέτει εμπόδια σε οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ+ και γυρνάει πίσω την Ιταλία, καταπατώντας δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων. 

Τώρα, είναι ορατός ο κίνδυνος τα παιδιά να μείνουν ορφανά, με «γονείς φαντάσματα». Τα παιδιά αναγνωρίστηκαν κατά τη γέννηση από το 2017 έως σήμερα, από τον δήμαρχο Sergio Giordani.

Τον περασμένο Ιούνιο, μετά από εγκύκλιο του υπουργού Matteo Piantedosi, η εισαγγελία αμφισβήτησε όλα τα πιστοποιητικά των παιδιών που γεννήθηκαν από ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες.

Η κυβέρνηση διέταξε τα δημοτικά συμβούλια να σταματήσουν την εγγραφή νέων πιστοποιητικών γέννησης παιδιών ομόφυλων γονέων τον Μάρτιο. Το Μιλάνο σταμάτησε να εγγράφει μη βιολογικούς γονείς ομόφυλων ζευγαριών στα πιστοποιητικά γέννησης.

Τον Απρίλιο, το πιστοποιητικό γέννησης ενός παιδιού που γεννήθηκε από δύο μητέρες ακυρώθηκε στο Μπέργκαμο. Αλλά η Πάντοβα φαίνεται να είναι η πρώτη πόλη που αφαιρεί αναδρομικά το όνομα ενός γονέα.

«Η εισαγγελία δεν περιορίστηκε, όπως στο Μιλάνο, στην αμφισβήτηση των τελευταίων εγγραφών, αλλά γύρισε τον χρόνο πίσω, μέχρι το 2017, αποφασίζοντας να ακυρώσει τα πιστοποιητικά ακόμη και παιδιών που είναι τώρα 7 ετών», εξηγεί ο δικηγόρος Michele Giarratano, εκπροσωπώντας 15 από τα 33 ζευγάρια.

«Η Δικαιοσύνη καλείται να αποφασίσει αν από αύριο πρέπει να ακυρωθεί με διάταγμα από αυτά τα παιδιά η μία από τις δύο μητέρες, αυτή που δεν τις γέννησε. Η δικαιοσύνη, ωστόσο, είναι υπέρτατο συμφέρον του ανηλίκου που πρέπει να φροντίζεται και αναρωτιέμαι αν η αφαίρεση μιας μητέρας από ένα παιδί, χωρίς να διατηρεί δεσμούς ή στοργές, καθιστώντας τον έτσι ουσιαστικά ορφανό του ενός από τους δύο γονείς, είναι πραγματικά μια ενέργεια προς το συμφέρον της. Θα είναι μια μακρά μάχη».

Οι μη βιολογικές μητέρες κινδυνεύουν να χάσουν κάθε δικαίωμα και κάθε υποχρέωση έναντι των παιδιών τους. Απλώς θα γίνουν «γονείς-φαντάσματα».

Οι γονείς οργανώνουν συγκεντρώσεις κάθε Τρίτη έως την παραμονή των Χριστουγέννων, για να υπερασπιστούν τα παιδιά τους. Με σημαίες ουράνιου τόξου και την αλληλεγγύη μιας ολόκληρης πόλης. Τριάντα τρία ζευγάρια μητέρων και 37 παιδιά, ηλικίας από 8 ετών έως 40 ημερών, για τα οποία το δικαστήριο της Πάντοβα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα μεγαλώσουν με τις δύο μαμάδες τους ή αν θα μείνουν....ορφανά. 

Ακροδεξιά πολιτική καταπατήσεων ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Matteo Piantedosi, υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, εξέδωσε απόφαση και διέταξε όλους τους Ιταλούς δημάρχους να σταματήσουν να καταγράφουν αυτόματα τις γεννήσεις παιδιών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το πιστοποιητικό γέννησης ενός παιδιού ενός ζευγαριού ομοφυλόφιλων που χρησιμοποίησε παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό δεν πρέπει να αναγνωρίζεται και να καταγράφεται αυτόματα στην Ιταλία.

Τον Ιούνιο, η εισαγγελέας της Πάντοβας Valeria Sanzari ακολούθησε αυτή τη δικαστική απόφαση και την οδηγία που εισήγαγε η υπουργός Οικογένειας Eugenia Roccella πως μόνο ο βιολογικός γονέας ενός παιδιού μπορούσε να αναφέρεται στο πιστοποιητικό γέννησης.

Η ομοφοβική αυτή πολιτική είναι μια από τις πρώτες υποσχέσεις της εκστρατείας της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι.

Σύμφωνα με αυτή την οπισθοδρομική πολιτική, υποχρεώνεται ο μη βιολογικός  γονέας να λάβει γραπτή άδεια από τον βιολογικό γονέα για να πάρει το παιδί από το σχολείο. Εάν ο βιολογικός γονέας πεθάνει, ο δεύτερος γονέας θα πρέπει να υποβληθεί σε μια μακρά και δαπανηρή διαδικασία υιοθεσίας για να πάρει πίσω την κηδεμονία του παιδιού. 

Η Ιταλία είναι μια από τις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αναγνωρίζει νομικά τους γάμους ομοφύλων. Το 2016, η χώρα πέρασε τα πολιτικά συνδικάτα. Οι γονείς του ίδιου φύλου δεν μπορούν νόμιμα να υιοθετήσουν παιδιά. Ωστόσο, υπήρχε ένα κενό στον νόμο και τα Ιταλικά ζευγάρια του ίδιου φύλου μπορούσαν να πάνε στο εξωτερικό για υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας.

Η κυβέρνηση του Μελόνι ήθελε να κλείσει αυτό το κενό για να περιορίσει τα δικαιώματα του μη βιολογικού δεύτερου γονέα των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών και ενέκρινε νομοθεσία που επεκτείνει την εθνική απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας διεθνώς. Όσοι παραβιάσουν το νόμο θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον δύο χρόνια φυλάκιση και πρόστιμα που κυμαίνονται από 651.000 δολάρια έως και πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.

Το ακροδεξιό νομοσχέδιο επηρεάζει επίσης τα ετερόφυλα ζευγάρια που αναζητούν υπηρεσίες αναπαραγωγής στην Ιταλία και στο εξωτερικό.