Συμφωνία στην ΕΕ για τον ευρωπαϊκό νόμο που φέρνει καθεστώς προστασίας για τους δημοσιογράφους – «Ιστορική μέρα για τα ΜΜΕ», λέει ο Στ. Κούλογλου

Σε συμφωνία για την «Πράξη για την Ελευθερία των ευρωπαϊκών ΜΜΕ» κατέληξαν σήμερα Παρασκευή (15/12), μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία την Παρασκευή σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το νέο σύνολο κανόνων του μπλοκ που αποσκοπεί στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των εφημερίδων και την προώθηση του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης.

 

Ο εν λόγω νόμος αποσκοπεί στην διασφάλιση της ελευθερίας, του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο μόλις οριστικοποιηθεί το κείμενο σε τεχνικό επίπεδο. Στη συνέχεια, θα εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα την άνοιξη του 2024.

Ο νόμος για τα μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στην αποτροπή της παρακολούθησης δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους και την προστασία της ταυτότητας των πηγών τους, μεταξύ άλλων με την χρήση παράνομων λογισμικών. Οι μόνες εξαιρέσεις που διατηρούνται στη συμφωνία σχετίζονται με τις έρευνες των αρχών για έναν προκαθορισμένο κατάλογο σοβαρών εγκλημάτων όπως η τρομοκρατία και ο φόνος και η προηγούμενη έγκριση από δικαστή ή ανεξάρτητη αρχή. Οι δημοσιογράφοι που επηρεάζονται θα ενημερώνονται εκ των υστέρων και θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την παρακολούθηση στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό συμβούλιο η προσωρινή συμφωνία:

– διευκρινίζει την ευθύνη των κρατών μελών να εγγυώνται την πολυφωνία, την ανεξαρτησία και την ορθή λειτουργία των παρόχων δημοσίων μέσων ενημέρωσης που λειτουργούν εντός των συνόρων τους.

– καθορίζει την υποχρέωση των κρατών μελών να εγγυώνται την αποτελεσματική προστασία των δημοσιογράφων και των παρόχων μέσων ενημέρωσης κατά την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

– απαγορεύει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν καταναγκαστικά μέτρα για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με δημοσιογραφικές πηγές ή εμπιστευτικές επικοινωνίες εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις.

– διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των απαιτήσεων σχετικά με τη διαφάνεια, τόσο για τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας που προτείνεται να ισχύει για όλους τους παρόχους υπηρεσιών πολυμέσων όσο και για τη διαφάνεια της κρατικής διαφήμισης όπου υπάρχει δυνατότητα εθνικής μειώνονται σημαντικά οι εξαιρέσεις για μικρές οντότητες.

– παρέχει σαφέστερους κανόνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ πολύ μεγάλων παρόχων διαδικτυακών πλατφορμών (VLOP) και παρόχων υπηρεσιών πολυμέσων που συμμορφώνονται με ρυθμιστικούς ή αυτορρυθμιστικούς καθεστώτα συντακτικού ελέγχου και δημοσιογραφικών προτύπων στα κράτη μέλη, με στόχο να διασφαλιστεί ότι το περιεχόμενο που παρέχεται από παρόχους υπηρεσιών πολυμέσων αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή.

– επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών πολυμέσων να ανταποκριθούν εντός 24 ωρών ή νωρίτερα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, εάν ένα VLOP αποφασίσει να καταργήσει το περιεχόμενό λόγω ασυμβατότητας με τους όρους και τις προϋποθέσεις του.

Κούλογλου: Ιστορική μέρα για την ελευθερία των ΜΜΕ

Την πολιτική ομάδα της Αριστεράς (LEFT) στο Ευρωκοινοβούλιο εκπροσώπησε ως σκιώδης εισηγητής ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας στη διοργανική διαπραγμάτευση, δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την ελευθερία των ΜΜΕ, τη δημοσιογραφία και τη Δημοκρατία στην Ευρώπη καθώς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιτύχαμε μια εξαιρετική συμφωνία με την Κομισιόν και το Συμβούλιο για την εφαρμογή του Κανονισμού για την Ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη.

Μετά από δύσκολη και μακρά διαπραγμάτευση, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε επιτύχει να διαμορφώσουμε ικανό καθεστώς προστασίας για τους δημοσιογράφους, τον πλουραλισμό και τη διαφάνεια στην ψηφιακή εποχή. Παρά τις προσπάθειες αρκετών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, να υπονομεύσουν το νέο Κανονισμό.

Η τελευταία μάχη που δόθηκε την Παρασκευή, εξασφαλίζει την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών, παρέχει τις αναγκαίες εξασφαλίσεις για την αποτροπή χρήσης κατασκοπευτικών λογισμικών σε βάρος δημοσιογράφων. Κυβερνήσεις και κακόβουλες εξουσίες δεν μπορούν πλέον να επικαλούνται την “εθνική ασφάλειας” η οποία πλήγωσε τη δημοκρατία και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα.

Το Εuropean Media Freedom Act δημιουργεί ένα καθεστώς ελευθερίας, διαφάνειας και πλουραλισμού για τα ΜΜΕ ενώ, μεταξύ άλλων, καταργεί την ασυδοσία των μεγάλων πλατφορμών και τη δυνατότητά τους να λογοκρίνουν το δημοσιογραφικό περιεχόμενο κατά το δοκούν. Παρά τις αντιστάσεις τους, πετύχαμε πάρα πολύ σημαντικές νίκες.

Ως σκιώδης εισηγητής της LEFT θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μας που δούλεψε εξαντλητικά σε τεχνικό επίπεδο καθώς επίσης και τους συναδέλφους που χειριστήκαμε τη διαπραγματευτική θέση του Κοινοβουλίου, αλλά επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ισπανική Προεδρία για την πολύ δημιουργική και εποικοδομητική συνεργασία που μας κάνει όλους περήφανους. Φυσικά, κάποιοι θα δυσαρεστηθούν αλλά μπήκαμε σε αυτή τη μάχη για να ικανοποιήσουμε τις θεμελιώδεις αξίες μας και τους πολίτες».

Η ακριβής και τελική μορφή της Πράξης θα γίνει γνωστή με όλες τις λεπτομέρειες μετά την τεχνική επεξεργασία και αφού το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) χαιρέτησε την προσωρινή συμφωνία – που όπως επισημαίνει – δεν επιτρέπει τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων με την πρόφαση της «εθνικής ασφάλειας».

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε ότι μια ομάδα χωρών επιχειρεί να περάσει μια σειρά από εξαιρέσεις στο νέο νόμο σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσουν τις παρακολουθήσεις , με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι μεταξύ εκείνων που πρωτοστατούν να ανοίξει η «βεντάλια» των εξαιρέσεων πολύ πέρα από την «εθνική ασφάλεια».

«Άκουσα από πολλές πλευρές ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινός νόμος για τα μέσα ενημέρωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επειδή δεν υπάρχει ενιαία αγορά μέσων ενημέρωσης. Έχουμε 27 ξεχωριστές αγορές. Αλλά η αλήθεια είναι ότι εάν τα ΜΜΕ αποτύχουν ως προστάτες της δημοκρατίας σε μία, δύο, τρεις χώρες, θα έχουμε φρικτά προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα στη συνέντευξη Τύπου μετά την πολιτική συμφωνία, σύμφωνα με το Euractiv.

Πηγή: thepressproject.gr