Σκάκι: Ομάδα προσφύγων θα συμμετάσχει στην 45η Σκακιστική Ολυμπιάδα στη Βουδαπέστη

Η Παγκόμια Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) με στόχο την προώθηση της ένταξης και της υποστήριξης για τα εκτοπισμένα άτομα, αποφάσισε μια ομάδα που θα εκπροσωπεί τους πρόσφυγες να λάβει μέρος στην 45η Σκακιστική Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας το 2024. Η κίνηση έρχεται μετά από αίτημα της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προς το Συμβούλιο της FIDE, το οποίο έχει πλέον εγκριθεί επίσημα.

Η ομάδα των προσφύγων θα επιλεγεί προσεκτικά μέσω μιας εποπτευόμενης διαδικασίας και θα εγκριθεί από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες για να διαγωνιστεί τόσο στο Open τμήμα όσο και στο τμήμα γυναικών του πιο αναγνωρισμένου ομαδικού τουρνουά σκακιού.

Ο Πρόεδρος της FIDE Arkady Dvorkovich σημείωσε τη σημασία αυτής της απόφασης, δηλώνοντας: «Στο πολύπλοκο παγκόσμιο τοπίο μας όπου πολλοί άνθρωποι μένουν εκτοπισμένοι και χωρίς σπίτια, η συμπερίληψη μιας ομάδας προσφύγων στη Σκακιστική Ολυμπιάδα αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας να υποστηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη. Το σκάκι έχει τη δύναμη να προσφέρει παρηγοριά και ενδυνάμωση σε άτομα που αντιμετωπίζουν αντιξοότητες, και αυτή η πρωτοβουλία δείχνει την αφοσίωσή μας στη χρήση του σκακιού ως εργαλείου για θετική αλλαγή».

Η Ομοσπονδία σημειώνει επίσης: «Η ένταξη μιας ομάδας προσφύγων στη Σκακιστική Ολυμπιάδα σηματοδοτεί ένα ορόσημο για την προώθηση της ένταξης και την αξιοποίηση του σκακιού ως εργαλείου ενδυνάμωσης και υποστήριξης. Η FIDE παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση τέτοιων πρωτοβουλιών που αξιοποιούν τις δυνατότητες του σκακιού για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις ζωές των εκτοπισμένων παγκοσμίως».

H Ολυμπιάδα θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2024.