Δείτε live τις εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Η πείνα απλώνεται ενώ το Ραμαζάνι ξεκινά εν μέσω βομβαρδισμών

Ματωμένο Ραμαζάνι για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα που αντιμετωπίζουν βομβαρδισμούς, λιμό και εξάπλωση των ασθενειών.

Στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο τέμενος αλ-Άκσα την παραμονή της μεγαλύτερης γιορτής για τους μουσουλμάνους.

Ο Ισμαήλ Χανίγια επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, κατηγόρησε το Ισραήλ για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός πριν από το Ραμαζάνι, λέγοντας: «Δεν θέλουμε μια συμφωνία που δεν θα τερματίζει τον πόλεμο στη Γάζα».

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

12:14 Δύο ακόμα παιδιά πεθαίνουν από ασιτία στη βόρεια Γάζα

Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι δύο ακόμη παιδιά πέθαναν λόγω σοβαρού υποσιτισμού και αφυδάτωσης στο νοσοκομείο Kamal Adwan στο Beit Lahia, στη βόρεια Γάζα.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των παιδιών κυρίως που πέθαναν από την πείνα σε 27.

Ειδικότερα η βόρεια Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει τη ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια. Τουλάχιστον ένα στα έξι παιδιά στο βορρά υποσιτίζεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

12:10 Χαμάς: Αν οι ΗΠΑ εννοούν ότι θέλουν λύση στην ανθρωπιστική καταστροφή ας μη θέτουν βέτο στον ΟΗΕ για εκεχειρία

Το Reuters μεταδίδει δηλώσεις από τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ, ως απάντηση στις προσπάθειες να παραδοθεί βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω μιας θαλάσσιας γέφυρας.

Ενώ αναφέρει ότι χαρακτήρισε την κίνηση ως «θετική», είπε:

«Η εξασφάλιση της ικανοποίησης όλων των αναγκών του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας δεν αποτελεί χάρη από κανέναν- είναι ένα εγγυημένο δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ακόμη και σε περιόδους πολέμου.

Αν η αμερικανική κυβέρνηση εννοεί σοβαρά την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο ευκολότερος και συντομότερος δρόμος είναι να σταματήσει να χρησιμοποιεί το δικαίωμα βέτο για να επιτρέψει την επίτευξη εκεχειρίας και να υποχρεώσει το Ισραήλ να ανοίξει όλα τα χερσαία περάσματα και να επιτρέψει την είσοδο όλης της απαιτούμενης βοήθειας.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το Reuters αναφέρει ότι ένας ιστότοπος που συνδέεται με τη Χαμάς προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους να μην ενεργούν σε συνεννόηση με τις ισραηλινές προσπάθειες άσκησης ελέγχου στο εσωτερικό της Γάζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιστοσελίδα ανέφερε:

«Η προσπάθεια της κατοχής να επικοινωνήσει με τους ηγέτες και τις φατρίες ορισμένων οικογενειών για να λειτουργήσουν εντός της Λωρίδας της Γάζας θεωρείται άμεση συνεργασία με την κατοχή και αποτελεί προδοσία του έθνους που δεν θα ανεχθούμε. Οι προσπάθειες της κατοχής να δημιουργήσει όργανα για τη διαχείριση της Γάζας είναι μια «αποτυχημένη συνωμοσία» που δεν θα υλοποιηθεί».

12:04 Επίθεση της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική τοποθεσία στο βόρειο Ισραήλ

Λαμβάνουμε ενημέρωση για τις διασυνοριακές εντάσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης ομάδας Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι στόχευσε ένα στρατιωτικό φυλάκιο στο Τζαλ αλ-Αλάμ, κοντά στα δυτικά των συνόρων, «με κατάλληλα όπλα και κατάφερε άμεσο πλήγμα».

Είπε ότι πραγματοποίησε το πλήγμα στις 10:25 π.μ.

Η δήλωση της Χεζμπολάχ ήρθε λίγο μετά τον ήχο των εναέριων προειδοποιητικών σειρήνων στο βόρειο Ισραήλ.

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβάρδισαν μια τοποθεσία στα περίχωρα της πόλης αλ-Τζαμπάιν στο νότιο Λίβανο.

11:50 Ιράν: «Γελοία» προσπάθεια να καλυφθεί το «πολεμοκάπηλο πρόσωπο» των ΗΠΑ η ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Κανανί, χαρακτήρισε τη ρίψη από αέρος βοήθειας των ΗΠΑ στη Γάζα «γελοία» και έναν τρόπο για να αποσπάσουν την κοινή γνώμη από την ακλόνητη υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

Ο Kanaani δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τον συνεχιζόμενο πόλεμο, αλλά αντ’ αυτού επέλεξαν να παραμείνουν στο πλευρό «του σιωνιστικού καθεστώτος» στέλνοντας όπλα και ασκώντας βέτο στα ψηφίσματα κατάπαυσης του πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι ΗΠΑ θέλουν απλώς να καλύψουν το πολεμοκάπηλο πρόσωπό τους ενώπιον της κοινής γνώμης», πρόσθεσε.

11:37 IDF: Καταστρέψαμε τούνελ και σκοτώσαμε μαχητές

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε νέες συγκρούσεις στη συνοικία Χαμάντ στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς στη Γάζα.

Τα στρατεύματα περικύκλωσαν τη γειτονιά, σκότωσαν μαχητές και εντόπισαν φρεάτια υπόγειων σηράγγων, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χ.

«Ένα από τα φρεάτια… οδηγούσε σε μια διαδρομή μάχης, όπου βρέθηκαν τρόφιμα και όπλα», αναφέρεται.

Ο στρατός ανέφερε ότι ένα άλλο φρεάτιο οδηγούσε σε όπλα και σε ένα εργοστάσιο σκυροδέματος που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή εξαρτημάτων για την κατασκευή σηράγγων.

Και τα δύο καταστράφηκαν από αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τα στρατεύματα φέρονται επίσης να έκαναν επιδρομές σε διάφορες τοποθεσίες και να πραγματοποίησαν συλλήψεις στη γειτονιά, κατάσχοντας όπλα ελεύθερων σκοπευτών, βαρέλια με εκρηκτικά, χειροβομβίδες,  κράνη και υλικό πληροφοριών.

«Μέχρι στιγμής, δεκάδες τρομοκράτες έχουν συλληφθεί και εκατοντάδες ύποπτοι έχουν μεταφερθεί για περαιτέρω έρευνα», ανέφερε ο στρατός.

11:27 Κάθε οικογένεια στη Γάζα θρηνεί τουλάχιστον ένα νεκρό

Κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα, οι οικογένειες κανονικά θα έσπαγαν την καθημερινή νηστεία με γιορτές, αλλά εν μέσω του πολέμου, ακόμη και όπου υπάρχουν τρόφιμα, υπάρχουν ελάχιστα πέρα από κονσέρβες και οι τιμές είναι πολύ υψηλές για πολλούς.

«Δεν βλέπεις κανέναν με χαρά στα μάτια», δήλωσε ο Sabah al-Hendi στο AP στην πιο νότια πόλη Ράφα.

«Κάθε οικογένεια είναι λυπημένη. Κάθε οικογένεια έχει έναν μάρτυρα».

11:11 Ισραηλινές δυνάμεις ανοίγουν πυρ κατά δημοσιογράφου που τους βιντεοσκοπούσε

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον του δημοσιογράφου Muhammad Nazzal ενώ κάλυπτε την επιδρομή τους στην Qalqilia στη Δυτική Όχθη.

 

10:57 Το όνομα του Ααρών Μπουσνέλ δίνεται σε δρόμο πόλης στη Δυτική Όχθη

Μια κατεχόμενη πόλη στη Δυτική Όχθη έδωσε σε δρόμο το όνομα του Ααρών Μπουσνέλ, του Αμερικανού στρατιωτικού που αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία της Ουάσιγκτον φωνάζοντας «λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Ο δήμαρχος της Areeha, Abdul Karim Sidr, κατά τη διάρκεια της αποκάλυψης της πινακίδας στις 10 Μαρτίου, δήλωσε ότι ο Aaron «θυσίασε τα πάντα» για τους Παλαιστίνιους.

«Δεν τον γνωρίζαμε και δεν μας γνώριζε. Δεν υπήρχαν κοινωνικοί, οικονομικοί ή πολιτικοί δεσμοί μεταξύ μας. Αυτό που μοιραζόμαστε είναι η αγάπη για την ελευθερία και η επιθυμία να σταθούμε ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις στη Γάζα», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Areeha είχε προηγουμένως ονομάσει μια πλατεία αφιερωμένη στη Νότια Αφρική, αφού η τελευταία κατέθεσε αγωγή κατά του «Ισραήλ» στο Διεθνές Δικαστήριο για τη γενοκτονία του στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ααρών Μπουσνέλ

10:50 Η φρεγάτα «Ύδρα» αναπτύχθηκε στην περιοχή επιχειρήσεων

Η φρεγάτα «Ύδρα» του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, απέπλευσε από το λιμάνι του Τζιμπουτί, που βρισκόταν για ανεφοδιασμό και βρίσκεται στην περιοχή των επιχειρήσεων προκειμένου να εκτελέσει αποστολές συνοδείας και προστασίας.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

10:42 Παλαιστίνιος αξιωματούχος καταγγέλλει τα σχέδια του Νετανιάχου για τη δημιουργία περισσότερων κέντρων κράτησης

Ο Qaddoura Fares, επικεφαλής της Επιτροπής Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων, καταδίκασε την απόφαση του Νετανιάχου να δημιουργήσει περισσότερα κέντρα κράτησης.

«Το μυαλό του Νετανιάχου είναι γεμάτο με μισητά, επιθετικά σχέδια και η απόφαση που έλαβε να εξοπλίσει και να προετοιμάσει νέους χώρους κράτησης επιβεβαιώνει κατηγορηματικά την απόφασή του να συνεχίσει τον πόλεμο κατά του παλαιστινιακού λαού για όσο το δυνατόν περισσότερο», ανέφερε ο Fares σε δήλωσή του.

Την Κυριακή, ο Νετανιάχου συναντήθηκε με αρκετούς από τους υπουργούς του, μεταξύ των οποίων ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ, και τους έδωσε εντολή να εκτελέσουν την απόφασή του.

«Αυτό σημαίνει ότι η σειρά των συλλήψεων θα συνεχιστεί εναντίον του ανυπεράσπιστου λαού μας», δήλωσε ο Fares.

10:33 Συνάντηση Χέρτζοκ με τον ακροδεξιό Wilders στην Ολλανδία

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, βρίσκεται στην Ολλανδία, όπου παρέστη στα εγκαίνια του πρώτου μουσείου Ολοκαυτώματος στη χώρα το Σαββατοκύριακο. Σήμερα το πρωί συναντήθηκε με τον Geert Wilders, τον ηγέτη του ισλαμοφοβικού κόμματος Ελευθερίας (PVV), το οποίο κέρδισε ένα σοκαριστικό ποσοστό 26% των ψήφων στις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Wilders, ο οποίος έχει κάνει εκστρατεία για την απαγόρευση του Κορανίου και των τζαμιών στην Ολλανδία, έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μόλις είχα μια υπέροχη συνάντηση στο Άμστερνταμ με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ. Του είπα ότι είμαι περήφανος που επισκέπτεται την Ολλανδία και ότι το Ισραήλ έχει και θα έχει πάντα την πλήρη υποστήριξή μου στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας».

10:22 «Αντί για γιορτινά φώτα έχουμε τις λάμψεις από τους βομβαρδισμούς»

«Όταν όλα τα παιδιά υποδέχονται το Ραμαζάνι με στολίδια και φώτα εμείς στη Γάζα έχουμε μόνο τις λάμψεις από τους βομβαρδισμούς», λέει ένα νεαρό αγόρι που μιλά στην κάμερα από ένα βομβαρδισμένο τοπίο.

 

Την ίδια στιγμή σε καταυλισμούς στη Ράφα εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν γιορτινό κλίμα με πενιχρά μέσα για τα παιδιά.

 

10:14 Πάνω από 31.100 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 31.112 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 72.760 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής υπό την ηγεσία της Χαμάς, ανακοίνωσε τη Δευτέρα.

10:06 Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι σκότωσε 15 μαχητές στην κεντρική Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι συνεχίζει να εμπλέκεται σε συγκρούσεις με Παλαιστίνιους μαχητές στην κεντρική Γάζα με πυρά ελεύθερων σκοπευτών, μάχες πρόσωπο με πρόσωπο και αεροπορικές επιδρομές.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Χ, ο στρατός ανέφερε ότι 15 μαχητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Μεταξύ άλλων ενημερώσεων, ο στρατός ανέφερε:

Πραγματοποίησε νέες επιδρομές και συλλήψεις στο συγκρότημα κατοικιών Χαμάντ στη Χαν Γιουνίς και κατέσχεσε όπλα.

Στο προάστιο al-Qarara στη Χαν Γιουνίς, σκότωσε αρκετούς μαχητές με πυρά ελεύθερων σκοπευτών και με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς αρμάτων μάχης.

Στη βόρεια Γάζα, κατεύθυνε ένα ελικόπτερο να επιτεθεί σε όχημα που χρησιμοποιούσαν μαχητές.

10:01 Ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Γκλέιζερ καταδικάζει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα στην ομιλία του στα Όσκαρ

Ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Γκλέιζερ αναφέρθηκε στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας στην ευχαριστήρια ομιλία του στα βραβεία Όσκαρ 2024. Η ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη για το Ολοκαύτωμα, Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος, βραβεύτηκε ως καλύτερη διεθνής ταινία μεγάλου μήκους στην τελετή στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας την Κυριακή.

«Αυτή τη στιγμή, στεκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που αρνούνται την εβραϊκότητά τους και το Ολοκαύτωμα που καπελώνεται από μια κατοχή που έχει οδηγήσει σε σύγκρουση τόσους πολλούς αθώους ανθρώπους», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Είτε πρόκειται για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ είτε για τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Γάζα. Όλα τα θύματα αυτής της απανθρωποποίησης. Πώς αντιστεκόμαστε;», πρόσθεσε ενώ το ακροατήριο ζητωκραύγαζε.

09:47 Αιγυπτιακές πηγές: Οι ΗΠΑ προωθούν μικρή παύση μαχών για να συνεχίσουν οι συνομιλίες

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να προωθήσουν μια σύντομη παύση δύο έως τεσσάρων ημερών στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, στην αρχή του Ραμαζανιού, για να ανανεώσουν τις συνομιλίες για μια συμφωνία, δήλωσε αιγυπτιακή πηγή στην εφημερίδα του Κατάρ Al-Arabi Al-Jadid.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κίνηση αυτή προωθείται από τον επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα.

09:42 Πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του διοικητή που διέταξε να ανατινάξει το κτίριο του πανεπιστημίου στη Γάζα

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Herzl Halevi διέταξε πειθαρχικό διαδικασία για έναν ανώτατο διοικητή, τον ταξίαρχο Barak Hiram, διοικητή της μεραρχίας 99, μετά τη διαταγή του να ανατινάξει ένα πανεπιστημιακό κτίριο στη νότια πόλη της Γάζας χωρίς την έγκριση του προϊσταμένου του.

Πριν από περίπου δύο μήνες, ο Hiram διέταξε τα στρατεύματα να ανατινάξουν ένα κτίριο του Πανεπιστημίου Al-Asraa χωρίς να λάβουν πρώτα έγκριση από τον επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης, υποστράτηγο Yaron Finkelman, μετέδωσε το ραδιόφωνο των IDF. Ο Hiram είπε ότι οι στρατιώτες αισθάνθηκαν ότι κινδύνευαν λόγω πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών για ένα σύστημα σήραγγας που περνούσε κάτω από το πανεπιστήμιο.

«Η κατεδάφιση του κτιρίου και η διαδικασία έγκρισης της ανατίναξής του θα διερευνηθούν διεξοδικά από τον διοικητή της Νότιας Διοίκησης και θα παρουσιαστούν στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε το κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο του για στρατιωτική δραστηριότητα εναντίον των δυνάμεών μας, αλλά η διαδικασία κατεδάφισης του κτιρίου έγινε χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις.

Μετά τα συμπεράσματα της έρευνας, ο διοικητής της Νότιας Διοίκησης ενημέρωσε τον διοικητή της μεραρχίας. Το περιστατικό παραπέμφθηκε στον μηχανισμό έρευνας του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, ένα ανεξάρτητο όργανο για τη διερεύνηση ασυνήθιστων γεγονότων στον πόλεμο».

Η ελεγχόμενη κατεδάφιση του κτιρίου του πανεπιστημίου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς πολλοί κατηγόρησαν το Ισραήλ για έγκλημα πολέμου.

09:35 CNN: Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ισραήλ δεν θα επιχειρήσει σύντομα στη Ράφα

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναμένουν ότι το Ισραήλ θα επιχειρήσει στη Ράφα σύντομα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

09:27 Ασθενείς χρειάζονται επειγόντως μετάγγιση αίματος στη Γάζα

Στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν 1.100 ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που χρειάζονται τρεις θεραπείες την εβδομάδα.

Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο εξαρτώνται από τη σωτήρια για τη ζωή τους θεραπεία αιμοκάθαρσης και αυτή απειλείται λόγω της πολιορκίας της Γάζας από το Ισραήλ.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν αφήσει εκτός λειτουργίας την πλειονότητα των νοσοκομείων. Τα λίγα που παραμένουν εν μέρει λειτουργικά αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, προμήθειες και ιατρικό προσωπικό.

«Τρία μέλη της οικογένειάς μου πρέπει να κάνουν αιμοκάθαρση», δήλωσε ένας Παλαιστίνιος στο Al Jazeera. «Το ταξίδι στο νοσοκομείο είναι μια πρόκληση. Η έλλειψη τροφής και διατροφής και η έλλειψη καθαρού νερού επιτείνουν τον πόνο μας. Χάνουμε βάρος και χτυπιόμαστε από κόπωση και εξάντληση. Πολλοί ασθενείς έχουν πλέον απόλυτη ανάγκη για μετάγγιση αίματος, η οποία δεν είναι διαθέσιμη».

Αγώνας δρόμου για τους ασθενείς στη Γάζα/ Πηγή: AJ

09:16 Τουλάχιστον 16 νεκροί μετά από βομβιστική επίθεση του ισραηλινού στρατού σε σπίτι στην πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ένα σπίτι στη συνοικία Σάμπρα της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

09:01 Συνάντηση της επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού με τον ηγέτη της Χαμάς στο Κατάρ

Η επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), Mirjana Spoljaric, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ismael Haniyeh, στο Κατάρ την Κυριακή, ανέφερε η ανθρωπιστική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η ICRC πρόσθεσε ότι η Spoljaric συναντήθηκε ξεχωριστά με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Κατάρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, λέγοντας ότι ενώ δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, είναι έτοιμη να «διευκολύνει την εφαρμογή των ανθρωπιστικών πτυχών οποιασδήποτε συμφωνίας».

«Η επίσκεψη της Προέδρου Spoljaric αποτελεί μέρος των άμεσων συζητήσεων της ICRC με όλες τις πλευρές της σύγκρουσης και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή και πέραν αυτής για τη βελτίωση του σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την ανακούφιση του ανθρωπιστικού πόνου των ανθρώπων στη Γάζα και το Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

08:45 Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στον προσφυγικό καταυλισμό του Τουλκαρέμ και του Νουρ Σαμς

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην κατεχόμενη πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης καθώς και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, καταστρέφοντας υποδομές εν μέσω συγκρούσεων με τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, η επιδρομή στην Τουλκαρέμ πραγματοποιήθηκε με περισσότερα από 25 οχήματα και τέσσερις μπουλντόζες να έχουν αναπτυχθεί σε διάφορους δρόμους του.

Το Wafa ανέφερε ότι τα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα συνέχισαν την πορεία τους προς τον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams, ανατολικά της Τουλκαρέμ, όπου, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, μπουλντόζες κατέστρεψαν υποδομές στην περιοχή του κυκλικού κόμβου Saif Abu Lebda στη δυτική είσοδο του καταυλισμού.

08:32 Βομβαρδισμοί στη Γάζα την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Η μεγαλύτερη γιορτή για τους μουσουλμάνους ξεκινά αλλά κανένα σημάδι υποχώρησης δεν φαίνεται στην επίθεση του Ισραήλ που εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά σφοδρούς βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα. Από τις επιθέσεις έχουν αναφερθεί θύματα.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Πηγή: in.gr