Ημέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία, ενώ το blame game εντείνεται

Μεσίστιες σημαίες, συγκεντρώσεις μνήμης στους δρόμους, λουλούδια στον συναυλιακό χώρο Κρόκους και κυβερνητικά κτίρια και ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας σήμερα, ημέρα εθνικού πένθους για τη σφαγή της Παρασκευής.

Το τρομοκρατικό χτύπημα έχει ανοίξει μια βαθιά πληγή στη Ρωσία, με τον απολογισμό των θυμάτων να μεγαλώνει. Ο αριθμός των νεκρών ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί, καθώς η επιτροπή που ερευνά το χτύπημα κάνει λόγο για 133, ενώ υπάρχει και η αναφορά του Russia Today για 143. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανανεωμένη λίστα θυμάτων ανεβάζοντας τον αριθμό στα 154.

Από τους περισσότερους από 100 τραυματίες, 32 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ενώ τουλάχιστον έξι φέρονται να είναι σε σοβαρή κατάσταση. 

Την ίδια στιγμή στη Μόσχα και σε άλλα σημεία δημιουργούνται αυτοσχέδια μνημεία για τους νεκρούς με κόσμο να πηγαίνει και να αφήνει λουλούδια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μεταβαίνουν για να δώσουν αίμα για τους τραυματίες. 

Στο συναυλιακό κέντρο Κρόκους, το θέατρο του μεγάλου μακελειού, οι έρευνες στο εσωτερικό έχουν ολοκληρωθεί, όμως συνεργεία παραμένουν στο σημείο απομακρύνοντας συντρίμμια από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην ρωσική πρωτεύουσα και ημέρα εθνικού πένθους σε όλη τη χώρα.

| (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Ρητορική σε υψηλούς τόνους

Στη σκιά της μεγάλης τραγωδίας βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο blame game που έχει, όπως αναμενόταν, τις ρίζες του στο ουκρανικό ζήτημα και την πολεμική αναμέτρηση που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Παρά την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος, η Μόσχα και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξαν προς την Ουκρανία για εμπλοκή στην επίθεση, με το Κίεβο να απαντά σε υψηλούς τόνους και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να χαρακτηρίζει «αναμενόμενη» την κίνηση αυτή του Κρεμλίνου.

Στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης μπήκαν και οι ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να υποστηρίζει ότι είχε προειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές για επικείμενο χτύπημα, αλλά και να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να έχει εμπλοκή.

Μια ολόκληρη χώρα σε σοκ


| (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Σήμερα ήρθε η σειρά του Ντμίτρι Μεντβέντεφ να εκτοξεύσει πυρά και να τονίσει πως «όσοι εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση, ανεξαρτήτου χώρας και θέσης, είναι νόμιμος στόχος για τη Ρωσία».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Ζαχάροβα, διεμήνυσε ότι όποια αμερικανική ενέργεια ή κίνηση για να δικαιολογήσει το Κίεβο πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες για το περιστατικό θα θεωρηθεί ως απόδειξη ενοχής. 

«Λάδι στη φωτιά» έριξε και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, δηλώνοντας ότι το Κρεμλίνο έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προπαγάνδας προκειμένου να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: efsyn.gr