Δεύτερος πληροφοριοδότης της Boeing πέθανε μετά από σύντομη νοσηλεία

Ο Τζόσουα Ντιν, πληροφοριοδότης της Boeing, ο οποίος προειδοποίησε για κατασκευαστικά ελαττώματα στο 737 Max της αεροπορικής εταιρείας, έφυγε χθες από τη ζωή μετά από σύντομη ασθένεια. Σύμφωνα με τους Seattle Times, νοσηλεύτηκε μετά από αναπνευστικά προβλήματα, διασωληνώθηκε αλλά ανέπτυξε πνευμονία και σοβαρή λοίμωξη δύο εβδομάδες πριν πεθάνει. "Η απουσία του θα είναι βαθιά αισθητή. Θα σε αγαπάμε πάντα, Τζος", δήλωσε η θεία του.

Ο 45χρονος ήταν ελεγκτής ποιότητας στον προμηθευτή της Boeing, την Spirit AeroSystems μέχρι να υποβάλει καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) κάνοντας λόγο για σοβαρή και κατάφωρη παραβατική συμπεριφορά από ανώτερη διοίκηση, αρμόδια για την ποιότητα της γραμμής παραγωγής του 737" στην Spirit.

Ο ίδιος υποστήριξε πέρυσι ότι απολύθηκε από την Spirit ως αντίποινα για το γεγονός ότι είχε εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια.
Το 2018 και το 2019, δύο αεροσκάφη 737 Max ενεπλάκησαν σε θανατηφόρα δυστυχήματα, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 346 άνθρωποι.

Πρόκειται για τον δεύτερο πληροφοριοδότης της Boeing, που πεθαίνει φέτος. Ο Ντιν εκπροσωπήθηκε από το ίδιο δικηγορικό γραφείο που εκπροσώπησε τον πληροφοριοδότη Τζον Μπαρνέτ. Είχε βρεθεί νεκρός τον Μάρτιο από τραύμα που φαίνεται να προκάλεσε ο ίδιος με πυροβόλο όπλο.

Ο Μπάρνετ πέρασε σχεδόν τρεις δεκαετίες στην Boeing και δήλωσε στους New York Times το 2019 ότι είχε βρει συστάδες να κρέμονται πάνω από τα καλώδια των χειριστηρίων πτήσης, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφικές ζημιές αν είχαν διαπεράσει τα καλώδια. Κατήγγειλε πως η διοίκηση είχε αγνοήσει τα παράπονά του και τον είχε μετακινήσει σε άλλο τμήμα του εργοστασίου.

Τον περασμένο μήνα, ένας άλλος πληροφοριοδότης της Boeing, ο Σαμ Σάλεπου, κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι δεν υπήρχε καμία κουλτούρα ασφάλειας στην Boeing και ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι, που σήμαιναν συναγερμό αγνοούνταν, περιθωριοποιούνταν, απειλούνταν, παραγκωνίζονταν και χειρότερα. Είπε ότι φοβήθηκε για σωματική βία, αφού δημοσιοποίησε τις ανησυχίες του.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές διεξάγουν τώρα έρευνα για την Boeing μετά την έκρηξη του πάνελ της πόρτας στον αέρα τον Ιανουάριο σε ένα Boeing 737 Max 9. Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει τώρα αν η Boeing παραβίασε μια συμφωνία που την προστάτευε από ποινικές διώξεις για τα θανατηφόρα δυστυχήματα του 2018 και του 2019.