Ιράν / Ο σκηνοθέτης Μοχάμεντ Ρασούλοφ διέφυγε στο εξωτερικό για να αποφύγει τη φυλακή

Ο Ιρανός σκηνοθέτης Μοχάμεντ Ρασούλοφ εγκατέλειψε κρυφά το Ιράν μετά την καταδίκη του από ισλαμικό δικαστήριο λόγω «πρόθεσης διάπραξης εγκλήματος κατά της ασφάλειας της χώρας».

Αυτή την εβδομάδα, η τελευταία του ταινία “The Seed of the Sacred Fig” πρόκειται να παρουσιαστεί στο φεστιβάλ των Καννών και ο Ζαν Κριστόφ Σιμόν, διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών διανομής της ταινίας Films Boutique και Parallel45, επιβεβαίωσε ότι ο Ρασούλοφ είχε εγκαταλείψει το Ιράν για την Ευρώπη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα μπορέσει να παρευρεθεί στην πρεμιέρα του φεστιβάλ.

Ο 52χρονος Μοχάμεντ Ρασούλοφ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του Ιράν, έχει κερδίσει μια σειρά από διεθνή βραβεία σε φεστιβάλ, παρόλο που οι ταινίες του έχουν απαγορευτεί στο Ιράν.

Από τότε που ανακοινώθηκε η συμμετοχή της νέας του ταινίας στον διαγωνισμό των Καννών, ο σκηνοθέτης και το φεστιβάλ δέχθηκαν πιέσεις από τις ιρανικές αρχές να αποσύρουν την ταινία. Αποκορύφωμα ήταν την περασμένη εβδομάδα όπου ο Ρασούλοφ καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση, μαστίγωμα, πρόστιμο και δήμευση περιουσίας εξαιτίας δημόσιων τοποθετήσεων του που επέκριναν τις αρχές για την αυταρχική συμπεριφορά τους, αλλά και για τη συμμετοχή του στη δημιουργία ταινιών και ντοκιμαντέρ, στα οποία το δικαστήριο απέδωσε «πρόθεση διάπραξης εγκλήματος κατά της ασφάλειας της χώρας».

Χωρίς να είναι σαφές πώς εγκατέλειψε τη χώρα, σε δημόσια δήλωσή του ο Ρασούλοφ ανέφερε ότι έφτασε στην Ευρώπη μετά από ένα μακρύ και περίπλοκο ταξίδι.

«Δεν είχα πολύ χρόνο να πάρω μια απόφαση. Έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στη φυλακή και να φύγω από το Ιράν. Με βαριά καρδιά επέλεξα την εξορία. Η Ισλαμική Δημοκρατία κατέσχεσε το διαβατήριό μου τον Σεπτέμβριο του 2017 και ως εκ τούτου, έπρεπε να φύγω από το Ιράν κρυφά» είπε ο σκηνοθέτης, που στη συνέχεια επέκρινε για άλλη μια φορά τις μεθόδους βάναυσης καταστολής του ιρανικού καθεστώτος.

«Οι θανατικές ποινές εκτελούνται καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία έχει βάλει στο στόχαστρο τις ζωές διαδηλωτών και ακτιβιστών για τα πολιτικά δικαιώματα. Η εγκληματική μηχανή της Ισλαμικής Δημοκρατίας παραβιάζει συνεχώς και συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα» συμπλήρωσε ο Ρασούλοφ, ο οποίος εξήγησε ότι γυρίζοντας την ταινία “The Seed of the Sacred Fig”, προσπαθεί να πετύχει μια κινηματογραφική αφήγηση που απέχει πολύ από την λογοκριμένη αφήγηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας και είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Ο σκηνοθέτης είχε τιμωρηθεί και στο παρελθόν, όμως η 8ετής φυλάκιση ήταν η σκληρότερη ποινή που του έχει επιβληθεί. Το 2010 είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών, η οποία αργότερα μειώθηκε σε ένα έτος, μετά από κατηγορίες ότι γύριζε ταινίες χωρίς τη σωστή άδεια.

Το 2017, του απαγορεύτηκε ουσιαστικά η έξοδος από τη χώρα μετά την κατάσχεση του διαβατηρίου του όταν επέστρεψε στο Ιράν από το εξωτερικό.

Δύο χρόνια αργότερα, το ισλαμικό επαναστατικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, διετή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και απαγόρευση συμμετοχής σε κοινωνική ή πολιτική δραστηριότητα, εξαιτίας της ταινίας “A Man of Integrity”, που καυτηρίαζε την ενδημική διαφθορά στο Ιράν.

Το 2020 καταδικάστηκε σε έναν ακόμη χρόνο φυλάκιση και διετή απαγόρευση δημιουργίας ταινιών μετά από κατηγορίες για «προπαγάνδα κατά του συστήματος». Κατά συνέπεια, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στο φεστιβάλ του Βερολίνου του 2020, όπου η δημιουργία του “There Is No Evil” – μια ταινία για τη θανατική ποινή στο Ιράν – κέρδισε το κορυφαίο βραβείο του φεστιβάλ, τη Χρυσή Άρκτο.

Πηγή: The Guardian