Βραζιλία: Στις 180.000 οι εκτοπισμένοι μετά από τραγικές πλημμύρες

Ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες έπληξαν τη νότια πολιτεία της Βραζιλίας Rio Grande do Sul και ανάγκασαν σε εκκένωση ολόκληρες πόλεις.

Μετά τις καταρρακτώδεις βροχές του Απριλίου που έπληξαν ολόκληρες πόλεις στη Βραζιλία εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων έχουν μείνει να στεγάζονται σε πρόχειρα καταλύματα.

Τεράστιες ζημιές έχουν σημειωθεί στην περιοχή με δρόμους να έχουν καταστραφεί, γέφυρες να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας ενώ το κύριο αεροδρόμιο, στην περιοχή Porto Alegre, είναι επ’ αόριστόν κλειστό.

«Αυτή η πλημμύρα δεν έμοιαζε με τίποτα από όσα είχαμε δει»
«Δεν είχαμε ιδέα πόσο μεγάλη θα ήταν αυτή η τραγωδία», δήλωσε η Ana Célia Alves, κάτοικος που διασώθηκε από έναν γείτονα με μια βάρκα, και η οποία τώρα ζει σε σχολείο που μετατράπηκε σε καταφύγιο.

«Ξαφνικά, όλα ήταν σκοτεινά. Τα φώτα είχαν σβήσει και τότε αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι αυτή η πλημμύρα δεν έμοιαζε με τίποτα από όσα είχαμε δει στο παρελθόν. Αρχίσαμε να λαμβάνουμε μηνύματα στο τηλέφωνο, που μας προειδοποιούσαν ότι έπρεπε να φύγουμε γιατί όλα θα πλημμύριζαν» είπε η κάτοικος που μοιράστηκε την εξωπραγματική εμπειρία της.

Μεγαλύτερες οι ανάγκες για τις ευάλωτες ομάδες
«Προσπαθούμε να φτάσουμε στους ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι και σε μέρη όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμοι επαγγελματίες υγείας», δήλωσε η Alessandra Luz, συντονίστρια επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα είναι σημαντικό να βοηθηθούν οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, επειδή πολλοί αναγκάστηκαν να διακόψουν τη θεραπεία τους ή έχασαν τα φάρμακά τους κατά την πλημμύρα.

«Ο πληθυσμός στα καταφύγια είναι πολύ διαφορετικός, αλλά ένα πράγμα που ξεχωρίζει είναι ο μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων που λαμβάνουν ελεγχόμενη φαρμακευτική αγωγή», δήλωσε η Mônica Carvalho, γιατρός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζεται στο καταφύγιο.

«Ο γιος μου, μου είπε: ‘Μητέρα, σοβαρέψου, χάσαμε τα πάντα’. Αλλά εγώ είμαι πολύ δυνατή. Προσπαθώ να είμαι ήρεμη και να κάνω αστεία μαζί του. Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να ξανασταθούμε στα πόδια μας», ήταν η συγκινητική δήλωση μία 78χρονη που βρήκε καταφύγιο στην περιοχή.