Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 4-12-13
 
Σύνταξη: Αριστείδης Ε. Μιαούλης 
 
ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Ν. ΡΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ 
 
Πολλά προβλήματα σε δρόμους της Νότιας Ρόδου δημιούργησε η ισχυρή νεροποντή που έπληξε όλη τη νύχτα χτες το νησί μας. Στα σημεία που επλήγησαν βρίσκεται απο τη νύχτα ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Χατζηδιάκος που συντονίζει τις προτεραιότητες ενεργειών που απαιτούνται για την αποκατάσταση της βατότητας κυρίως του οδικού δικτύου. 
 
 
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΔΕΥΑΡ ΚΑΙ ΡΟΔΑ ΑΛΛΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ.
 
Δεν κλείνουν ΔΕΥΑΡ και ΡΟΔΑ διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι Υπουργοί του βουλευτές της Δωδεκανήσου. Ο βουλευτή  Βασίλης Υψηλάντης δήλωσε πως μετά απο επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη τον διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. Τα νησιά θα είναι αποδέκτες και όχι τροφοδότες της διαδημοτικής κινητικότητας. Όλα τα ζητήματα που προέκυψαν τόσο για τις Δ.Ε.Υ.Α όσο και για  το Ρ.Ο.Δ.Α. θα συζητηθούν σε σύσκεψη σήμερα η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την παρουσία των βουλευτών του νομού Δωδεκανήσου, του Δημάρχου Ροδίων αλλά και εκπροσώπων των εργαζομένων.
 
          «Δεν τίθεται θέμα να κλείσουν οι δημοτικές επιχειρήσεις ΡΟΔΑ και ΔΕΥΑΡ» απάντησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί και στον βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστηνό. ΄Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που έστειλε ο κ. Κρεμαστηνός, μετα από επικοινωνία που είχε με τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, κατηγορηματικά τον διαβεβαίωσαν ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. 
Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον κ. Κρεμαστηνό πως το θέμα δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας και κατά συνέπεια δεν τον έχει απασχολήσει καν. Ο δε κ. Μιχελάκης που έχει την αρμοδιότητα διαβεβαίωσε τον κ. Κρεμαστηνό πως το θέμα των επιχειρήσεων ΡΟΔΑ και ΔΕΥΑΡ δεν υπάρχει γι αυτόν.
Μάλιστα ο Δωδεκανήσιος βουλευτής δηλώνει πως ο κ. Μιχελάκης του τόνισε πως το μόνο θέμα που υπάρχει συμφωνά με τον νόμο για τον Καλλικράτη και ισχύει για όλους τους Δήμους της χώρας είναι το θέμα των οικονομικά προβληματικών δημοτικών επιχειρήσεων , θέμα που ο ίδιος εκτιμά , ότι δεν υφίσταται για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ΡΟΔΑ και ΔΕΥΑΡ. 
 
"Τα δημοσιεύματα για το λουκέτο σε ΔΕΥΑΡ και ΡΟΔΑ δεν είναι τυχαία. Ανέλαβα μια πρωτοβουλία να μεταφερθεί η αντίδραση της κοινωνίας απο όλους τους βουλευτές της Δωδεκανήσου.Να πιέσουμε τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής μεταρρύθμισης. Αύριο θα συναντηθούμε με τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο γιατί απουσιάζει ο κ. Μιχελάκης. Όσο για τον κ. Μητσοτάκη, αρχικά μας μετέφερε οτι δεν είναι αρμόδιος. Μετά κλείστηκε ραντεβού μαζί του. Κάποια στιγμή μας είπαν οτι δεν μπορεί να δει 9 άτομα. Εστ αύριο θα δούμε τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου" ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Γάκης.
 
Οι καθησυχαστικές δηλώσεις  των Υπουργών στους βουλευτές φαίνεται πως δεν ικανοποιούν την δημοτική αρχή με τον δήμαρχο Ρόδου να εκτιμά, στην εισήγησή του στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Ρόδου  πως "  υπάρχουν διαψεύσεις αλλά καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει..."Δεν μπορώ να διανοηθώ τον δήμο Ρόδου χωρίς τις δύο επιχειρήσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να παραιτηθούν αν υλοποιηθεί μια τέτοια νοσηρή σκέψη" σημείωσε ο δήμαρχος Ρόδου. ΄Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας VERENA  στη συνεδρίαση του σώματος ειπώθηκε πως " είμαστε όλοι κατά του λουκέτου σε ΔΕΥΑΡ και ΡΟΔΑ. Δεν έχει καμία έννοια να λειτουργεί το δ.σ χωρίς τις δύο δημοτικές επιχειρήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κλείσουν. Αν προχωρήσουν στο λουκέτο, η πλειοψηφία του δ.σ θα παραιτηθεί". 
Των παραιτήσεων  υπερθεμάτισε ο Ηλίας Μπούκλας, εμμέσως ο Νίκος Τσουκαλάς και άλλοι και  κατά η παράταξη του Γιώργου  Χατζημάρκου και του Τάκη Πότσου. Ο τελευταίος επεσήμανε οτι αυτοί που συμφωνούσαν με τις πολιτικές της Ε.Ε τώρα δεν μπορούν να εμφανίζονται ως αντιδρώντες στα λουκέτα. Διερωτήθηκε ποιος από τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές θα πει όχι αν επιμείνει η κυβέρνηση.
 
 
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΑΡ 
 
Το θέμα προέκυψε μετα τα  δημοσιεύματα σε φύλλα της Κυριακής όπου εμφανίζουν την Δημοτική Επιχειρήση ΡΟΔΑ αλλά και την ΔΕΥΑΡ μεταξύ άλλων 29 δημοτικών επιχειρήσεων να κλείνουν.Οι εργαζόμενοι στο ΡΟΔΑ πραγματοποιησαν  έκτακτη γενική συνέλευση και  αποφάσισαν την κατάληψη των εγκαταστάσεων ενώ από χθές ξεκίνησαν  απεργιακές κινητοποιήσεις. Μάλιστα 10 λεωφορεία έχουν παραταχθεί από χθες  σε ένδειξη διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο στο κέντρο της πόλης. 
 
 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν έξω από τα γραφεία της επιχείρησης οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΡ αναρτώντας και σχετικά πανό. Μάλιστα μιλώντας στο σταθμό μας ο πρόεδρος των Εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ Λευτέρης Καρανικόλας, είπε πως σήμερα αντιπροσωπεία των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΡ και ΡΟΔΑ θα μεταβούν στην Αθήνα όπου θα συναντηθούν με τους βουλευτές Δωδεκανήσου και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Υπουργό εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.
 
 
Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο κλεισίματος της ΔΕΥΑΡ και της ΡΟΔΑ, που ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή δημοσιεύματα Αθηναϊκών εφημερίδων. Το κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων δεν υπακούει σε καμία έννοια αξιολόγησης, απλώς εξυπηρετεί τον τυφλό στόχο της κυβέρνησης και της τρόϊκας για συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού απολύσεων που έχει συμφωνηθεί.
 
Η δημοτική επιχείρηση ΡΟΔΑ είναι μια ιστορική επιχείρηση που επί χρόνια εξυπηρετεί συγκοινωνιακά τους κατοίκους του νησιού, αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και συνεχίζει: 
 
Με το Ν. Καλλικράτη έχει μετεξελιχθεί στην μοναδική κοινωφελή επιχείρηση που προβλέπει ο Νόμος αυτός για τον ενοποιημένο Δήμο Ρόδου. Επιπλέον δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, εξυπηρετεί και επιτελεί κοινωφελές έργο και δεν πρέπει να οδηγηθεί στον αφανισμό. Εκτός από τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των ντόπιων και των επισκεπτών, η Δημοτική επιχείρηση είναι παρούσα σε κάθε έκτακτο συμβάν όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και  συνδράμει  και υποστηρίζει τον Δήμο και τις δομές του σε κάθε δραστηριότητά του, χωρίς κανένα όφελος.
 
 
Η ΔΕΥΑΡ είναι η μοναδική επιχείρηση στο νησί, που διαχειρίζεται το νερό και την αποχέτευση (βιολογικές εγκαταστάσεις) και η οποία ετοιμάζεται να αναλάβει το τεράστιο έργο της διαχείρισης και της  λειτουργίας του φράγματος του Γαδουρά (δίκτυο διανομής και ταχυδιυλιστήριο ). Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει μία τέτοια επιχείρηση στα χέρια ιδιωτών, κάτι το οποίο θα σημάνει την αύξηση της τιμής του νερού, το οποίο αποτελεί κοινωνικό αγαθό.
 
Δηλώνουμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του νησιού και εδώ και πολλά χρόνια έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην κοινωνία του τόπου μας. Για το λόγο αυτό είμαστε αντίθετοι στο κλείσιμό τους, το οποίο θα σημάνει την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών του νερού και της συγκοινωνίας.
Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ στηρίζει και θα στηρίξει όλες τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων των Σωματείων των εργαζομένων στις παραπάνω επιχειρήσεις και θα σταθεί πλάι τους με κάθε μέσο σε κάθε μορφή αγώνα που θα αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει οποιαδήποτε σκέψη για κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων.
Καλούμε τους Βουλευτές, τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και όλους τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής να συστρατευθούν στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι, για να αποτραπεί το κλείσιμο των παραπάνω επιχειρήσεων. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι σε βάρος τόσο των εργαζομένων όσο και όλων των κατοίκων της περιοχής μας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. 
 
 
 
Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ καλεί  την κυβέρνηση να σταματήσει οποιοδήποτε τέτοιο σχεδιασμό.  Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και της ΔΕΥΑΡ.   Ζητούμε από τους τοπικούς φορείς και τα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.  Η σιωπή είναι συνενοχή! Θα συνεχίσουμε να σιωπούμε όταν όλα γύρω μας καταρρέουν;       Δεν θα φύγουν αν δεν τους διώξουμε! Όλοι μαζί για την ανατροπή , αναφέρει η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ.
Η γραμματεία του ΠΑΜΕ Ρόδου  σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: Η παραχώρηση των Αστικών Συγκοινωνιών σε επιχειρηματικά συμφέροντα –κοινοπραξίες δεν είναι ούτε ‘’ξαφνικός θάνατος’’,  ούτε σημερινή επιταγή της Τρόϊκας και των Μνημονίων, αλλά  είναι δρομολογημένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σε προ μνημονίου εποχή. Όσοι  λοιπόν τόσα χρόνια,  αθώωναν και εξακολουθούν προκλητικά και μεθοδευμένα να εξωραΐζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ίδια ώρα που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις συνέπειές της στους εργαζόμενους, είναι ένοχοι . Είναι ξεκάθαρη η στάση τους, όπως το έδειξαν μέχρι τώρα με τις ιδιωτικοποιήσεις , με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με τις απολύσεις. Είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη η στάση τους όταν προτείνουν ως μόνη διέξοδο, τον μονόδρομο-αδιέξοδο για τους εργαζόμενους της ΕΕ και των μονοπωλίων. Κάνουν καθημερινά τη ζωή μας κόλαση, για να παραμείνουν και να γίνουν ακόμα πιο ισχυροί, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που στηρίζουν.
 
Ως εδώ με τη σωτηρία τους, ως εδώ οι θυσίες για τα κέρδη των μονοπωλίων.
 
Ή εμείς ή αυτοί. Το δίλλημα μπαίνει κάθε μέρα και πιο επιτακτικά για κάθε εργαζόμενο, για κάθε άνθρωπο του μόχθου. Ή με τα μονοπώλια, ή με το λαό.
 
Αυτοί είναι οι  δύο δρόμοι ανάπτυξης και η επιλογή στα χέρια των εργαζομένων.
 
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί όχι μόνο τους εργαζόμενους στα Αστικά           Λεωφορεία αλλά το σύνολο των εργαζόμενων στο νησί να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα για δωρεάν μετακίνηση όλη την ημέρα των ανέργων, των συνταξιούχων, των    απόρων, των πολυτέκνων, των αναπήρων, των φοιτητών και των μαθητών, των φαντάρων και άλλων ευπαθών ομάδων. Με δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων κατά τις ώρες που πάνε και γυρίζουν από τη δουλειά τους. Με εργαζόμενους επαρκείς σε αριθμό , με σταθερή και μόνιμη δουλειά  με πλήρη δικαιώματα.
 
Να συγκρουστούμε αποφασιστικά και ανυποχώρητα με τα μονοπώλια, με τη βάρβαρη πολιτική που τα υπηρετεί και με την ενωμένη ταξική μας πάλη να την ανατρέψουμε και να ανοίξουμε το δρόμο για μια πολιτική αποκλειστικά σε όφελος του λαού, όπου οι αστικές συγκοινωνίες, οι μεταφορές συνολικά και άλλοι στρατηγικοί τομείς (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, κ.λπ.) θα γίνουν λαϊκή περιουσία και θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες" αναφέρει το ΠΑΜΕ Ρόδου.
 
 
Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπάλληλων Ρόδου, συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του ΡΟΔΑ και της ΔΕΥΑΡ. Δηλώνουμε, αναφέρουν οι ξενοδοχουπάλληλοι της περιοχής μας,  ότι θα είμαστε στο πλευρό τους διότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι απαραίτητες ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του νησιού μας όπως τις προσέφεραν τόσα χρόνια.
  Καλούμε όλους τους Βουλευτές τις Δωδεκανήσου να πάρουν θέση άμεσα και να συστρατευθούν με όλους εμάς για να αποτραπεί το κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων. Άλλη εξέλιξη θα μας βρει απέναντι τους». 
 
 
Την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κλεισίματος των δύο δημοτικών Επιχειρήσεων του Δήμου Ρόδου, ΔΕΥΑΡ και ΔΕΣ ΡΟΔΑ, με «ξαφνικό θάνατο», εκφράζει το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου στέκεται αλληλέγγυο στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες από πλευράς Κυβέρνησης και Τρόϊκας, που μοναδικό στόχο έχουν τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού απολύσεων που αποφασίσθηκε.
Οι δύο επιχειρήσεις επιβάλλεται να συνεχίσουν το έργο τους, όπως το προσέφεραν τόσα χρόνια στο κοινωνικό σύνολο. Η μεν ΡΟΔΑ, μια κοινωφελής επιχείρηση με προσφορά στη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των ντόπιων και των επισκεπτών του νησιού μας, που δεν επιβαρύνει σε καμία περίπτωση τον κρατικό προϋπολογισμό, θα αφήσει ακάλυπτο το συγκοινωνιακό τομέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η δε ΔΕΥΑΡ ως η μοναδική επιχείρηση που διαχειρίζεται το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό και την αποχέτευση θα «διαγραφεί» σε μία ημέρα, χωρίς να έχουν υπολογισθεί οι συνέπειες αναφέρει το Επιμελητήριο.  
 
Το ενδεχόμενο κλείσιμο της ΔΕΥΑΡ και της ΡΟΔΑ απασχόλησε και την τελευταία έκτακτη συνεδρίαση της  διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Δωδεκανήσου .Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σ. Χατζησάββας, ο πρόεδρος του ΡΟΔΑ κ. Δ. Καρατζιάς, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ  κ. Γ. Υψηλάντης, ο διευθυντής του ΡΟΔΑ, κ. Φ. Καραμανώλης, οι πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων Ελ. Καρανικόλας (ΔΕΥΑΡ) και Μ. Κοντουδάκης (ΡΟΔΑ), μέλη των διοικήσεων των δύο σωματείων και στελέχη των δύο δημοτικών επιχειρήσεων.
Ομόθυμα εκφράστηκε η κάθετη αντίθεση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το κλείσιμο των επιχειρήσεων που προωθείται καθ’ υπαγόρευση της τρόικας, για την επίτευξη του στόχου των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, παραβλέποντας ότι δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό όφελος διότι η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αντιθέτως οι επιχειρήσεις αυτές επιτελούν σημαντικό κοινωφελές-κοινωνικό έργο και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού. Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι η ύδρευση, η αποχέτευση, οι συγκοινωνίες αποτελούν κοινωνικά αγαθά τα οποία θα πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο.
Οι επιλογές αυτές έχουν ως απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών όχι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αλλά στοχεύουν στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
Το ΤΕΕ καλεί  τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους βουλευτές Δωδεκανήσου και όλους τους φορείς να συντονίσουν την δράση τους, να προχωρήσουν σε δυναμικές αντιδράσεις έτσι ώστε να ανατραπούν αυτές οι επιλογές.
Είναι σημαντικό για όλη τη ροδιακή κοινωνία και τους πολίτες να αντιληφθούν ότι οι σχεδιασμοί αυτοί είναι σε βάρος τους.
Το ΤΕΕ Δωδ/σου θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση" αναφέρει το ΤΕΕ Δωδεκανήσου. 
 
 
ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 4 ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ 
 
Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου Ρόδου με θέμα το πιθανό λουκέτο σε ΔΕΥΑΡ και ΡΟΔΑ. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία με πρόταση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργου Χατζημάρκου, τηρήθηκε η ενός λεπτού σιγή για τους 4 νεκρούς. 
 
Όπως είχε προαναγγείλει, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ  Μάνος Κόνσολας, κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής πληρωμών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες στη Ρόδο.
Ο κ. Κόνσολας ζητά να υπάρξει αναστολή πληρωμών σε ό, τι αφορά στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις πολιτών και επιχειρήσεων για ένα χρονικό διάστημα οκτώ και πλέον μηνών αλλά και να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση για τις υποχρεώσεις τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετά από πρωτοβουλία και συνεννόηση του Υπουργείου Οικονομικών με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Σε δήλωσή του ο Βουλευτής επισημαίνει:
«Έθεσα το ζήτημα από την πρώτη στιγμή και έπρεπε ήδη να έχει αντιμετωπιστεί.
Δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός για 200 φορολογούμενους που υπέστησαν καταστροφές τα σπίτια και οι επιχειρήσεις τους ούτε να οδηγηθεί σε κατάρρευση το ασφαλιστικό και το τραπεζικό σύστημα.
Θα συνεχίσω να πιέζω με κάθε μέσο και δυνατότητα που διαθέτω,
Είναι το αυτονόητο, που πρέπει να πράξει η Πολιτεία. Η Ρόδος διεκδικεί να ισχύσει για τους πλημμυροπαθείς ότι ίσχυσε και για τους πλημμυροπαθείς του Έβρου.
Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο» αναφέρει ο κ. Κόνσολας.
 
 
 
 
 
Την ίδια ώρα ερώτηση με θέμα: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την επανόρθωση των καταστροφικών ζημιών από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τα νησιά της Ρόδου, Καλύμνου και Ψερίμου», κατέθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.
 
" Στις δημοτικές ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων (Παστίδα, Κρεμαστή και Παραδείσι), Αφάντου και στο Φαληράκι, όπως και στην Κάλυμνο και στην Ψέριμο, με δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις να έχουν πλημμυρήσει και πολίτες να είναι άστεγοι. Αρκετές περιοχές είχαν μείνει και χωρίς καν πόσιμο νερό.
Ο παραλιακός δρόμος, Κρεμαστή προς αεροδρόμιο «Διαγόρας»,  είναι επικίνδυνος μετά τη ‘θεομηνία’, ενώ  μεγάλες ζημιές υπέστησαν τουριστικές υποδομές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, λιμενικές εγκαταστάσεις, αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Η κατάσταση στο μικρό ακριτικό νησί της Ψερίμου είναι στα όρια της πλήρους καταστροφής των υποδομών του νησιού.
Οι πολίτες της Δ/νήσου είναι αγανακτισμένοι για τη διαχρονική αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού που τόσα χρόνια επικεντρώθηκε στη δημιουργία της τουριστικής ‘βιτρίνας’ και υποβάθμισε ακόμα και τα βασικά έργα υποδομών. Αυτό που προέχει σήμερα, είναι το θέμα της άμεσης στήριξης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτόγνωρης καταστροφής στην Ρόδο, στην Κάλυμνο και στην Ψέριμο που βρίσκονται σε απόγνωση" υπογραμμίζει στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης. 
 
Εξ άλλου στον λόφο του Φιλερήμου μετέβη χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Φώτης Χατζηδιάκος όπου και εγκαταστάθηκε η εργολαβία από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αποκατάσταση των κατολισθητικών φαινομένων και τη διάνοιξη του δρόμου από Προφήτη Ηλία στην κορυφή Φιλερήμου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης διαπίστωσε ότι από τον περιοχή του Προφήτη Ηλία και πάνω, υπάρχουν επικίνδυνα κατολισθητικά φαινόμενα και προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές, για την ασφάλεια οδηγών και πεζών επιβάλλεται η διακοπή της κυκλοφορίας.
Ακολούθως ο Αντιπεριφερειάρχης επέβλεψε τις εργασίες 20 μηχανημάτων (προωθητήρων, φορτωτών, γκρέιντερ) που μίσθωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω της κήρυξης της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη: α) στον ποταμό Μάκκαρη, στην Μαλώνα β) στον ποταμό της Χα, στην περιοχή Χαράκι και γ) στον ποταμό Μεριδιάτη στην Λάρδο, όπου εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα και είχε συνεργασία με τους κατά τόπους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για την αντιμετώπιση νέων έντονων καιρικών φαινομένων.
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τον Διοικητή του Τάγματος Μηχανικού κ. Σκούρα και τον Στρατηγό της 95 ΑΔΤΕ κ. Δημήτριο Ρέσκο για την συνεργασία τους με την παροχή μηχανημάτων του στρατού που επιχειρούν στους ποταμούς Μάκκαρη και Καμειρί.
Ανακοινώνεται ότι, στην περιοχή Φιλέρημος της Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού και συγκεκριμένα στο οδικό τμήμα από τη συμβολή των οδών Αρχιμήδη και Φιλερήμου έως την Ακρόπολη Φιλερήμου δεν επιτρέπεται η στάθμευση και η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω ζημιών που έχει υποστεί το οδόστρωμα εξαιτίας κατολισθήσεων.
Οι συγκεκριμένες κυκλοφορικές ρυθμίσεις θα ισχύσουν μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών.
Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, την ασφαλή μετακίνηση, την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων και πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των ρυθμιστών της κυκλοφορίας.
 
"Οι πλημμυροπαθείς της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου βιώνουν τη σκληρή καθημερινότητα και τις συνέπειες που άφησε πίσω της η πρόσφατη καταστροφική κακοκαιρία. Οι τέσσερις (4) συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους και οι καταστροφές σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι δυσβάσταχτος και γκρίζος απολογισμός", δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος.  Η οργανωμένη πολιτεία έχει εκτεθεί, υπάρχουν ευθύνες που θα αποδοθούν αλλά υπάρχει  και το  πρόβλημα της άμεσης επούλωσης των πληγών που παραμένουν ανοιχτές, υπογραμμίζει ο κ. Κόκκινος και τονίζει: 
Την ίδια ώρα η βαριά καθημερινότητα και ο χειμώνας επιδεινώνουν τα προβλήματα.
Το βοήθημα των 580€ που αρχίζει και χορηγείται στους πλημμυροπαθείς είναι μια προσωρινή λύση.  Κανείς δεν πρέπει να επαναπαυτεί και αυτονόητο είναι ότι δεν πρέπει και να πανηγυρίσει επειδή η πολιτεία αποδίδει αυτή την μικρή παροχή στους πλημμυροπαθείς. Ο Περιφερειακός Συνδυασμός «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» επισημαίνει ότι «με ασπιρίνες δε γιατρεύονται βαριές ασθένειες». Η ενίσχυση και η  στήριξη των κατοίκων των πλημμυροπαθών περιοχών πρέπει να είναι συνεχής και ουσιαστική. Οι ζημιές είναι μεγάλες και τα ανακοινωθέντα χρηματικά ποσά   δεν επαρκούν να τις καλύψουν. Απαιτείται:
-  άμεση αύξηση των αποζημιώσεων,
- μέτρα ελάφρυνσης των πληγέντων,
- άρση των χρονοβόρων  γραφειοκρατικών διαδικασιών
και
- συνεχή στήριξη (οικονομική, ηθική, ψυχολογική, κλπ) των ανθρώπων που είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται και σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.  
Συνεπώς, είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής, να διαπνέεται από σεμνότητα και σεβασμό στο συνάνθρωπο και να έχει άμεσα αποτελέσματα. Ελπίζουμε ότι η οργανωμένη πολιτεία θα κατανοήσει και θα αναλάβει τις ευθύνες της γιατί
η καταστροφική κακοκαιρία πέρασε τα προβλήματα μένουν και πιέζουν.
 
 
Στὸ πλαίσιο των αυθόρμητων κινήσεων βοήθειας και συμπαράστασης προς τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 23ης Νοεμβρίου, η Λέσχη Lions Ρόδου και η Λέσχη Lions «Ηλιούσα» προχωρούν στην προμήθεια και στη συνέχεια στη δωρεά ειδών πρώτης ανάγκης αξίας 10.000 δολαρίων (κλινοσκεπάσματα, ιατροφαρμακευτικό υλικό κ.λπ.).
Ο πρόεδρος της Λέσχης Λάιονς Ρόδου κ. Παναγιώτης Σακελλαρίου ενημέρωσε τον δήμαρχο Ρόδου Στ. Κουσουρνά για την κίνηση αυτή, καθώς και για τις επαφές που είχαν οι εκπρόσωποι των δύο Λεσχών της Ρόδου με τον χωρικό αντιδήμαρχο Ιαλυσού Μιχ. Κινδυλίδη, για τον καλύτερο σχεδιασμό της βοήθειας, που γίνεται υπό την εποπτεία του Θέματος 117Α (Θέμα Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας και Νήσων).
Ο δήμαρχος Ρόδου με τη σειρά του εκφράζει τις ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και των πολιτών της Ρόδου για τη νέα αυτή σημαντική προσφορά των Λάιονς στη Ρόδο.
 
 
 
 
 
 
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ 
 
Σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες στις 6 και 5 το απόγευμα  στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Καρπάθου.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός ήταν εντάσεως 4,1 βαθμών και το εστιακό του βάθος εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα δυτικά της Καρπάθου. 
 
 
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΥ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΤΗΣ ΛΙΤΣΑΣ ΦΤΑΚΛΑΚΗ 
 
Με τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Du Quien, συναντήθηκε χθες στην κινεζική πρεσβεία η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Ελευθερία Φτακλάκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Πρέσβη προς την Αντιπεριφερειάρχη και διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η προσέλκυση Κινέζων επισκεπτών στα νησιά του Αιγαίου, καθώς, σύμφωνα με τον Πρέσβη, οι Κινέζοι αγαπούν την Ελλάδα και εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για τα νησιά μας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Du, η κινεζική τουριστική αγορά έχει τις προϋποθέσεις να ξεπεράσει την ρωσική αγορά μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς ο αριθμός των Κινέζων που αναζητά μακρινούς προορισμούς για αναψυχή βαίνει αυξανόμενος. Το 2013, περισσότεροι από 1,3 εκ. Κινέζοι ταξίδεψαν ανά τον κόσμο, ενώ πάνω από 100.000 επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Πολλοί Κινέζοι τουρίστες γνωρίζουν καλά και έχουν εκδηλώσει την προτίμησή τους για τα νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου, καθώς τα έχουν συνδυάσει με χαρακτηριστική φυσική ομορφιά και πλούτο λαϊκής και ιστορικής παράδοσης.
 
Όπως δήλωσε ο Πρέσβης, η ολοκληρωμένη και στοχευμένη προβολή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου μέσω του τρίπτυχου στρατηγικής προώθησης Ιστορία-Παράδοση-Πολιτισμός, θα φέρει άμεσα αποτελέσματα διότι η κινεζική αγορά θα ανταποκριθεί στα συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά ταυτότητας προορισμού. Επίσης, σκιαγράφησε το προφίλ του Κινέζου επισκέπτη, ο οποίος επιζητά την επαφή με τον τοπικό πολιτισμό τόσο μέσα από την γνώση, όσο και μέσα από την πράξη και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, ενώ η οικονομική του κατάσταση επιτρέπει την κατανάλωση που προϋποθέτει την διασύνδεση των τοπικών τομέων παραγωγής. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Οι Κινέζοι, όταν ταξιδεύουν, επιστρέφουν και φέρνουν δώρα για όλη την οικογένεια και για τους φίλους»
 
Η Αντιπεριφερειάρχης τον ενημέρωσε για τις δράσεις της Περιφέρειας που αφορούν στην επέκταση του τουριστικού προϊόντος στην κινεζική τουριστική αγορά, καθώς την θεωρεί νέα και πολλά υποσχόμενη, ενώ πιστεύει πως η πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορά τους όσον αφορά στην αναψυχή, υπερβαίνει το μοντέλο «Ήλιος και Θάλασσα» δίνοντας έμφαση στην γνωριμία με την τοπική παράδοση και τον πολιτισμό, η οποία με την σειρά της μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
 
Σύμφωνα με την κα Φτακλάκη, τα νησιά του Αιγαίου ενδείκνυνται για τις διακοπές των Κινέζων, καθώς οι μικρές αποστάσεις και η προσβασιμότητα επιτρέπουν το island hopping και την επαφή με περισσότερα νησιά σε ένα τουριστικό κοινό που αρέσκεται να επισκέπτεται αρκετούς προορισμούς σε κάθε εξόρμηση. Η κα Φτακλάκη ενημέρωσε τον Πρέσβη και για το τουριστικό portal της Περιφέρειας, για τις δυνατότητες και για τις πολλαπλών επιπέδων υπηρεσίες που θα παρέχει στους χρήστες, οι οποίοι θα μπορούν εντός της ψηφιακής πλατφόρμας να προγραμματίσουν τις διακοπές τους, όπως και για το «2014 – Έτος Πολιτισμού για την ΠΝΑ» και τις δράσεις που σχεδιάζει η Περιφέρεια στο πλαίσιο της προώθησης της πολιτισμικής και πολιτιστικής της ταυτότητας.
 
Ο Πρέσβης της Κίνας εξέφρασε το ενδιαφέρον του και δεσμεύτηκε να συμβάλλει στην προώθηση των νησιών μας στην κινεζική αγορά. Συνέστησε στην Περιφερειάρχη να επικεντρώσει τις ενέργειές της στην νέα γενιά, η οποία θα εκτιμήσει ιδιαιτέρως το Αιγαίο καθώς ταξιδεύει περισσότερο και αναζητά την ταξιδιωτική περιπέτεια. Τέλος, συζητήθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στις δύο μεγάλες τουριστικές εκθέσεις της Κίνας, καθώς και η διοργάνωση δημοσιογραφικών ταξιδιών και fam trips για το 2014. Η Αντιπεριφερειάρχης προσκάλεσε τον κ. Πρέσβη να επισκεφθεί εκ νέου την Περιφέρεια, αφού έχει επισκεφθεί ήδη πολλά από τα νησιά μας και έχει δηλώσει λάτρης του Ν. Αιγαίου 
 
 
"ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ" ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΡΟΔΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ι.Σ.Ρ.
 
 
"Βαδίσουμε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Σε λίγο όλο το σύστημα υγείας θα περάσει στα χέρια ιδιωτών. Το Νοσοκομείο της Ρόδου σύντομα δεν θα λέγεται "Ανδρέα Παπανδρέου" αλλά κάπως αλλιώς" τόνισε χθες στην ΕΡΑ Ρόδου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Χρήστος Μαντάς που ήταν καλεσμένος των δημοσιογράφων Ρένας Βενιανάκη και Διαμαντή Διαμαντή.Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στην απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ όπως και στις παραιτήσεις 4 μελών του δ.σ του Ι.Σ.Ρ. Όπως είπε πήρε άδεια τις πρώτες μέρες της απεργίας αλλά αυτή ήταν προγραμματισμένη πριν απο ένα μήνα και κατηγόρησε τους παραιτηθέντες για απραξία όλα αυτά τα 2,5 χρόνια που είναι στο συμβούλιο του Συλλόγου. Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Ρ μίλησε για την ανεργία που πλήττει τους γιατρούς και αποκάλυψε οτι απο τον Ι.Σ.Ρ έχουν μεταναστεύσει 84 γιατροί. Εξέφρασε τον φόβο του οτι η κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΕΟΠΥΥ ενώ ερωτηθείς για τι μπορούν να περιμένουν γιατροί και ασφαλισμένοι απο τον Αδωνι είπε οτι "όλα μπορείς να τα περιμένεις...". 
 
 
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΣΠΕΙΡΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
 
 
Εξιχνιάστηκαν είκοσι έξι (26) περιπτώσεις κλοπών κοσμημάτων και ρουχισμού
από οικίες και εμπορικά καταστήματα στη Ρόδο
 
Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει συνολικά δεκατρία (13) άτομα ηλικίας από 15 έως 46 ετών, κατηγορούμενα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές, διάθεση-αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, παράνομη οπλοκατοχή και παραμέληση εποπτείας ανηλίκων
 
Παράλληλα διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε δυο ενεχυροδανειστήρια που δεν τηρούσαν τη νόμιμη διαδικασία ενεχυρίασης, τα απαραίτητα βιβλία και τιμολόγια
 
Υπολογίζεται ότι οι δράστες των κλοπών αφαίρεσαν κοσμήματα εκτιμώμενης αξίας πάνω από 100.000 ευρώ τα οποία διέθεσαν ως ενέχυρα αποκομίζοντας όφελος περίπου 12.000 ευρώ
 
 
Επίσης, εξιχνιάστηκαν χθες (02-12-2013) ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου είκοσι έξι  περιπτώσεις κλοπών και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά τριών ατόμων ηλικίας από 15 έως 46 ετών.
 
Συγκεκριμένα η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει:
 
o    Τρεις ημεδαπούς (2 άνδρες και μια γυναίκα) ηλικίας 19, 31 και 17 ετών καθώς και δυο άνδρες υπηκόους Αλβανίας ηλικίας 18 και 20 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση - συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διάπραξη διακεκριμένων κλοπών
o    Μια ανήλικη ημεδαπή ηλικίας 15 ετών, η οποία κατηγορείται για υφαίρεση
o    Πέντε ημεδαποί άνδρες ηλικίας 46, 37, 30, 27 και 27 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και κατά περίπτωση για παράνομη οπλοκατοχή
o    Μια 38χρονη ημεδαπή και μια 45χρονη υπήκοος Αλβανίας, οι οποίες κατηγορούνται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.
 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών που ανέφεραν ότι άτομα νεαρής ηλικίας προσέγγιζαν, μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ανήλικα κορίτσια και τα έπειθαν να αφαιρούν κοσμήματα από συγγενικά τους  πρόσωπα, διαπιστώθηκε ότι πριν από ένα έτος ο 19χρονος Αλβανός με τον 18χρονο ημεδαπό συνέστησαν εγκληματική οργάνωση στην οποία εντάχθηκαν σταδιακά και τα άλλα τρία άτομα ηλικίας 31, 20 και 17 ετών έχοντας σκοπό κυρίως αφαίρεση κοσμημάτων από οικίες.
 
Για να πετύχουν το σκοπό τους, οι παραπάνω κατηγορούμενοι, σχεδίαζαν τις ενέργειες τους, είχαν διακριτούς ρόλους και είτε επέλεγαν οικίες γνωστών τους προσώπων, είτε προέτρεπαν γνωστά τους άτομα να αφαιρούν από οικείους τους κοσμήματα τα οποία στην συνέχεια διέθεταν ως ενέχυρα, αποκομίζοντας διάφορα χρηματικά ποσά.
 
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προσήχθησαν όλοι οι κατηγορούμενοι και από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας εξιχνιάστηκαν οι ακόλουθες περιπτώσεις κλοπών στην πόλη της Ρόδου:
 
o    Αφαίρεση κοσμημάτων από οικία ημεδαπών το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2012, με τη μέθοδο της γνωριμίας προσώπου οικείου των παθόντων
o    Αφαίρεση κοσμημάτων από οικία ημεδαπών το μήνα Μάιο του 2013, με τη μέθοδο της γνωριμίας προσώπου οικείου των παθόντων
o    Κλοπή κινητού τηλεφώνου από πολίτη το μήνα Μάιο του 2013
o    Κλοπή κοσμημάτων από οικία ηλικιωμένου, όπου ένα μέλος της σπείρας εργαζόταν ως οικιακή βοηθός τον μήνα Αύγουστο του 2013
o    Αφαίρεση κοσμημάτων από οικία ημεδαπών στις 19-10-2013, με τη μέθοδο της γνωριμίας προσώπου οικείου των παθόντων
o    Κλοπή κοσμημάτων από οικία ημεδαπών το μήνα Οκτώβριο 2013 με τη μέθοδο της γνωριμίας προσώπου οικείου των παθόντων
 
Επιπλέον από την εξέταση των νεαρών κατηγορούμενων προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα της παράνομης δραστηριότητας τους διέπραξαν είκοσι (20) κλοπές ρούχων από εμπορικά πολυκαταστήματα στην πόλη της Ρόδου.
 
Για τη διάθεση των κλεμμένων κοσμημάτων οι δράστες απευθύνονταν σε δυο ενεχυροδανειστήρια και έναν ιδιώτη οι οποίοι τα αγόραζαν γνωρίζοντας ότι πρόκειται για προϊόντα κλοπών.
 
Στα εν λόγω ενεχυροδανειστήρια πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι και σχηματίσθηκαν παράλληλες δικογραφίες για παραβάσεις σχετικές με τη διαδικασία ενεχυρίασης, την τήρηση βιβλίων και τιμολογίων, καθώς και μια δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παράνομη οπλοκατοχή μηχανισμού ηλεκτρικής εκκένωσης (Τazer) και πτυσσόμενου μαχαιριού από δυο υπαλλήλους του ενός καταστήματος.
 
Σημειώνεται ότι οι περιπτώσεις κλοπών που εξιχνιάστηκαν δεν είχαν καταγγελθεί, ενώ το όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης υπολογίζεται περίπου στα 12.000 ευρώ και προέρχεται από την ενεχυρίαση κοσμημάτων εκτιμώμενης αξίας πάνω από 100.000 ευρώ.
 
Τις αστυνομικές έρευνες πραγματοποίησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου. 
 
7 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΟ 
 
 
Κάθειρξη 6 ετών για την τέλεση του αδικήματος της σωματεμπορίας και κάθειρξη 7 ετών για την τέλεση των αδικημάτων της σωματεμπορίας και της μαστροπείας, επιβλήθηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, σε δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας και Βουλγαρίας, ηλικίας 52 και 39 ετών.
Οι κατηγορούμενοι δικαζόμενοι ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου, είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών ο καθένας και καταβολή χρηματικής εγγυοδοσίας ύψους 23.000 ευρώ.
Οι καταδικασθέντες, έχουν τελέσει κατά περίπτωση, τα αδικήματα της μαστροπείας και της σωματεμπορίας, τουλάχιστον σε βάρος δύο γυναικών, κατά τα όσα προέκυψαν ύστερα και από την καταγγελία που είχε υποβάλει 31χρονη αλλοδαπή υπήκοος Βουλγαρίας, στις 16 Φεβρουαρίου έτους 2012. 
 
 
ΕΠΤΑ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΠΑΓΓΕΛΟΥΝ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
 
 
Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, στο πλαίσιο του εορτασμού του Έτους Κ.Π.Καβάφη, διοργανώνει  ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο «Επτά γλώσσες συνταξιδεύουν, συνεργάζονται, συνομιλούν, συναπαγγέλλουν Κ. Π. Καβάφη στη Ρόδο» που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την 1η πανελλήνια συνάντηση των διακεκριμένων μεταφραστών του έργου του Αλεξανδρινού ποιητή.
Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 6 και μισή το απόγευμα στη Νέα Πτέρυγα Νεστοριδείου Μελάθρου
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ 
 
Σύνταξη: Πίτσα Βερβέρογλου 
 
..ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ....Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ
 
Χιλιάδες οικογένειες εξαναγκάζονται να καταφεύγουν σε αυτοσχέδια μέσα για να ζεσταθούν πληρώνοντας το , ακόμη και με τη ζωή τους καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα για πετρέλαιο θέρμανσης παραμένοντας και βυθισμένοι στο σκοτάδι χωρίς ρεύμα...αναφέρει η Κομματική Οργάνωση Κω του Κ.Κ.Ε, με αφορμή το τραγικό θάνατο του 13χρονου κοριτσιού στη Θεσ/νίκη απο τις αναθυμιάσεις του μαγγαλιού αλλά και το πνιγμό της γυναίκας σε υπόγειο στο Αργος και το χαμό επτά Ιταλών εργατών από πυρκαγιά σε κινέζικο υφαντουργείο..'' Δεν είναι η κακιά στιγμή, το ανθρώπινο λάθος, η μαύρη μας μοίρα, που επιστρατεύονται για να συγκαλυφθεί η αλήθεια. Είναι ότι στα τέλη του 2013 η ανθρωπότητα- για την ακρίβεια οι παραγωγοί αυτού του τεράστιου πλούτου και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας- είναι αποξενωμένοι από όλα τα επιτεύγματα που οι ίδιοι με τον ιδρώτα και το αίμα τους παράγουν με αποτέλεσμα να ζούν σε συνθήκες ,ομοιες με αυτές προηγούμενων δεκαετιών..Είναι οτι στο καπιταλισμό τα πάντα μετατρέπονται σε κέρδος με όσο πιό πολύ να αυξάνεται το ποσοστό, τόσο επιθετικό, αιμοσταγή και αποκτηνωμένο να κάνει τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής..''.'υπογραμμίζει η Οργάνωση του Κ.Κ.Ε στη Κω.
 
ΣΕ ΑΓΟΡΑ ΠΛΟΙΟΥ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΚΩΣ ΝΙΣΥΡΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
 
Το θέμα των συγκοινωνιών και των υποδομών τους απασχόλησε τη συνάντηση των τριών δημάρχων, της Κω της Αστυπάλαιας και της Νισύρου.Οι κ. ,Καίσερλης Κονταράτος και Καρακωνσταντίνος αντίστοιχα, συμφώνησαν να καταθέσουν ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση προς τις περιφερειακές κρατικές και Ευρωπαικές αρχές τέλος Μαρτίου ενω αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αγορά πλοίου ,η χρηματοδότηση του οποίου θα εξασφαλιστεί από το νέο ΕΣΠΑ.
 
ΑΡΝΕΙΤΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Κ.ΥΓΕΙΑΣ
 
Η δημοτική αρχή δε θα είχε αντίρρηση να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο για αυτό το σοβαρώτατο θέμα.Θα την επιδιώξει ΄'ομως σε περίπτωση θετικής ικανοποίησης των αιτημάτων που έχουν ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο ,τα οποία και έχουν προωθηθεί στο Υπ. Υγείας..αναφέρει στην απάντηση του προς τους συμβούλους των τεσσάρων παρατάξεων που ζήτησαν τη σύγκληση του σώματος για το Κ.Υγείας Αντιμάχειας.ο δήμαρχος Κώστας Καίσερλης. Οκ. Καίσερλης δε παραλείπει να επικρίνει τις παρατάξεις για απουσία συμφωνίας σε κοινή πρόταση αξιοποίησης του δημοτικού ακινήτου ενω υπενθυμίζει πως το θέμα συζητήθηκε στο συμβούλιο περισσότερες από τρείς φορές. με αποφάσεις ειλημμένες κατά πλειοψηφία χωρίς τη συναίνεση των παρατάξεων της μειοψηφίας.
 
ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ Κ.ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ
 
Μνημείο πολιτικού αυταρχισμού αλαζονείας και αμοραλισμού χαρακτηρίζει την επιστολή του δημάρχου προς τους 13 δημοτικούς συμβούλους των τεσσάρων παρατάξεων της μειοψηφίας .ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Κυρίτσης. ''Ζητήσαμε τη σύγκληση του σώματος όλες οι παρατάξεις ,με την επίκληση του άρθρου 67 , όπως είχαμε το δικαίωμα αντί να μας απαντήσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου απαντά ο δήμαρχος αρνούμενος τη συγκληση και παραβιάζοντας το νόμο και κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας, καταλογίζοντας στις παρατάξεις ότι δεν έχουν κοινή πρόταση .Στη Δημοκρατία και στην αυτοδιοίκηση ''προσθέτει ο κ. Κυρίτσης '' οι κοινές θέσεις διαμορφώνονται μέσα από το διάλογο , από τη διαβούλευση με τη τοπική κοινωνία ,αυτή που ο απερχόμενος δήμαρχος ήθελε και θέλει να αποφύγει.Τώρα, έχουν βάλει στο στόχαστρο το Κ. Υγείας Αντιμάχειας, να μετατρέψουν μια δομή δημόσιας υγείας σε επιχείρηση παίρνοντας κτίριο και εξοπλισμό. όταν ανακοινώθηκαν 1.987 προσλήψεις για κάλυψη αναγκών στις εντατικές και τα Κ. Υγείας στις παραμεθόριες περιοχές όπως το Κ.Υ Αντιμάχειας , για το οποίο ποτέ δε πίεσε ο δήμαρχος να αποκτήσει οργανισμό..'' καταλήγει ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής.
 
ΣΤΟΝ Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Κ.ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
 
Η πρόταση του δήμου- όπως ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο- για τη παραχώρηση του Κ.Υγείας Αντιμάχειας εξετάζεται ήδη από τον Υπουργό προκειμένου να εκδόσει σχετική απόφαση..Επιχείρηση κοινωνικής οικονομίας θα αναλάβει ,μέσω προγραμματικής σύμβασης, τη λειτουργία της με τα έσοδα να προέρχονται από ασφαλιστικές εταιρείες για τους τουρίστες ενω για τους έλληνες άγνωστο παραμένει τι θα ισχύει.
 
ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΛΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ
 
Την αντίθεση τους σε οποιαδήποτε αύξηση τελών στους πολίτες της Νισύρου δηλώνουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Πατριωτικής Ενωτικής Κίνησης Νισύρου.Αφορμή η πρόταση του δημάρχου Νίκου Καρακωνσταντίνου ,στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου , για αύξηση των τελών καθαριότητας κατά 50% , επικαλούμενος έλλειψη χρημάτων. Στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι της Νισύρου όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Πάχος ενώ κάθετα αντίθετοι στο νέο αυτό χαράτσι δήλωσαν και σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Τελικά αποφασίστηκε να μείνει ως έχει το τέλος της καθαριότητας.Το ερώτημα που θέτει η Πατριωτική Ενωτική Κίνηση Νισύρου και που δεν απαντήθηκε , είναι '' που πάνε τόσα έσοδα από το Λατομείο του Γυαλιού".
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54