Ναυάγησε η επέκταση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου

Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την επέκταση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την Τρίτη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ενώ η ΕΕ έχει δεσμευθεί να υιοθετήσει μέχρι το τέλος του 2013 νέους κανόνες που θα διευρύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο δήλωσαν ότι θα συμφωνήσουν μόνο εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώσει πρόοδο στη διαπραγμάτευση αντίστοιχων συμφωνιών με την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, την Ανδόρα και το Σαν Μαρίνο - χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ και έχουν επίσης αυστηρές νομοθεσίες για το τραπεζικό απόρρητο.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να σπάσουν το αδιέξοδο αυτό στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στο τέλος της επόμενης εβδομάδας καθώς για τη λήψη αποφάσεων σε φορολογικά θέματα χρειάζεται ομοφωνία των 28 χωρών της ΕΕ.

Σε συζήτηση που έγινε στις Βρυξέλλες, ο νέος υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένα είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να μη συμφωνεί, έως ότου επιτευχθούν οι συμφωνίες αυτές. «Αν και έχουν υπάρξει κάποιες ενθαρρυντικές εξελίξεις, δεν έχουμε ακόμη φθάσει το φως στο τέλος του τούνελ», δήλωσε ο υπουργός.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη φορολογία Αλγκιρντας Σεμέτα δήλωσε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με τρίτες χώρες. Παραδέχθηκε, όμως, ότι «έχουμε κάποιον δρόμο να διανύσουμε πριν να έχουμε συμφωνία».

Οι αναθεωρημένοι κανόνες θα υποχρέωναν τις χώρες - μέλη να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις πληρωμές τόκων που γίνονται από ένα ευρύτερο σύνολο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, περιλαμβανομένων των θεματοφυλάκων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54