Έκαναν "καφέ" το Δημαρχείο - πρωτότυπη διαμαρτυρία πολιτών

Πηγή: εφημερίδα Χανιώτικα Νέα
Του: Μανώλη Μαρκαντωνάκη
 
 
Ενα νέο καφέ άνοιξε!  Xθες το μεσημέρι με "ιδιοκτήτες" τους "ΠοδηΛάτρεις" αλλά και άλλους πολίτες των Χανίων. Το κατάστημα ονομάστηκε "Δημαρχείο" αφού βρίσκεται στο πεζοδρόμιο έξω από το Δημαρχείο Χανίων. Δεκάδες κόσμου πέρασαν από τα "εγκαίνια!", ενώ ο καφές και το νερό προσφέρονταν δωρεάν. 
Να ξεκαθαρίσουμε βέβαια ότι το συγκεκριμένο καφέ, στήθηκε για μια και μόνο μέρα, ενώ ήταν μια πολύ έξυπνη και με καυστικό χιούμορ ιδέα από τους ΠοδηΛάτρεις, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξουν το πρόβλημα που υπάρχει στην πόλη μας και το οποίο εντοπίζεται στους δημόσιους χώρους οι οποίοι έχουν λιγοστέψει "επικίνδυνα". «Οι δημόσιοι χώροι στα Χανιά έχουν εξαφανιστεί, αφού σε πάρκα και πλατείες, μικρά ή μεγάλες, υπάρχουν τραπέζια καρέκλες από διάφορα καταστήματα. Ετσι αποφασίσαμε και εμείς να στήσουμε τη δική μας επιχείρηση έξω από το Δημαρχείο, μήπως και καταφέρουμε να αφυπνίσουμε αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, και να καταλάβουν ότι οι δημόσιοι χώροι είναι για όλους και όλοι έχουν  πρόσβαση σε αυτούς». Αυτό επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Γιώργος από τους ΠοδηΛάτρεις. 
Η ανακοίνωση η οποία μοιραζόταν σε περαστικούς αλλά και σε καθήμενους(!) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τραπεζοκαθίσματα και όχι μόνο καταλαμβάνουν τα πάντα. Όχι μόνο παράνομα, αλλά συχνά με την άδεια της δημοτικής αρχής. Παγκάκια εξαφανίζονται, δρομάκια κλείνουν, πεζοδρόμια καταλαμβάνονται, οι πεζοί κατεβαίνουν στην άσφαλτο, οι ανάπηροι δεν χωράνε, τα καροτσάκια με παιδιά αλλάζουν δρόμο. Για να διασχίσεις πεζός την πόλη πρέπει να ακροβατείς ή να περπατάς στο δρόμο», ενώ σε κάποιο άλλο σημείο η ανακοίνωση τονίζει «το περπάτημα στους πεζοδρόμους έγινε πολύ δύσκολο. Ομπρέλες, νάυλον, ηχορρύπανση, στοιβαγμένοι άνθρωποι και τραπεζοκαθίσματα. Οι πλατείες εξαφανίζονται. Δεν μπορείς να κάτσεις κάπου χωρίς να πρέπει να πληρώσεις. Το να ζεις άνετα στην πόλη σου είναι δικαίωμα». Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, οι  ΠοδηΛάτρεις ζητούν από τη Δημοτική αρχή: να εξασφαλίσει δημόσιο χώρο για τους πολίτες και να σταματήσει το ξεπούλημα κάθε δημόσιας σπιθαμής γης. Να γίνονται έλεγχοι για να μένουν τα τραπεζοκαθίσματα στον προβλεπόμενο χώρο τους. Ξεκάθαρη τοποθέτηση για το θέμα των αδειών (τι είναι παράνομο και τι όχι). Επανεξέταση των αδειών με ποσόστωση (σε πλατείες - πεζόδρομους που έχουν γεμίσει). Αυστηρά πρόστιμα σε όσους καταπατούν - παρεμβαίνουν στον δημόσιο χώρο αυθαίρετα. Νυχτερινές περιπολίες για την τήρηση των ορίων. Επίσης καλούν τους κατοίκους, της πόλης να μποϋκοτάρουν και να αποφεύγουν καταστήματα που υποβιβάζουν το αστικό τοπίο, παραβιάζουν τους νόμους και προσβάλουν την αισθητική της πόλης μας.
(Σημ.): Μη βάζετε τέτοιες ιδέες, γιατί πραγματικά ο χώρος έξω από Δημαρχείο προσφέρεται για καφέ! Πρώτον γιατί προστατεύεται από τον ήλιο όλη μέρα (υπάρχει καλή σκιά), επίσης έχει και πολλή κίνηση (κεντρικός δρόμος άλλωστε) για να δουλέψει ικανοποιητικά...
Ασχημα θα ήταν;;  
 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54