Καταδίκη της πολύνεκρης επίθεσης από Ρωσία και Νατο - Video από την έκρηξη

Η βορειοατλαντική συμμαχία καταδίκασε την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση από γυναίκα καμικάζι στο σταθμό Βόλγκογκραντ της νοτιοδυτικής Ρωσίας, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 15 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ένα παιδί. Αλλοι 50 τραυματίστηκαν

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν είπε πως η ατλαντική συμμαχία θα συνεχίσει να καταπολεμά την «τρομοκρατία στο πλευρό των ρωσικών αρχών, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει καμιά δικαιολογία για τέτοιες βάρβαρες επιθέσεις».

«Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία βρίσκονται δίπλα-δίπλα στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, κυρίως συνεργαζόμενες σε τεχνολογίες που έχουν στόχο να αποφεύγονται οι επιθέσεις εναντίον των δημόσιων μεταφορών», συνέχισε ο κ. Ράσμουσεν.

 

Η σημερινή επίθεση είναι πιθανό να αυξήσει τις ανησυχίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να περιφρουρήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 που θα διεξαχθούν στο Σότσι, ένα θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα. Η ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, οι οποίοι αρχίζουν σε 40 ημέρες, είναι ζήτημα κύρους για τον Πούτιν, ο οποίος θέλει να δείξει πόσο πολύ έχει προχωρήσει η Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Γυναίκες καμικάζι, γνωστές ως «μαύρες χήρες» -επειδή μερικές είναι συγγενείς ανταρτών που έχουν σκοτωθεί- έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες έχουν αναλάβει ισλαμιστές μαχητές.

 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία γενικότερη αποσταθεροποίηση στις επαρχίες του νότου εξαιτίας επιθέσεων ισλαμιστών ανταρτών.

Στην ίδια πόλη είχε σημειωθεί στις 21 Οκτωβρίου επίθεση αυτοκτονίας από γυναίκα καμικάζι σε λεωφορείο στοιχίζοντας τη ζωή σε επτά ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τριάντα.

Στην περιοχή κηρύχθηκε τριήμερο πένθος από την 1η έως την 3η Ιανουαρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν διέταξε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενισχύσουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στους δημόσιους χώρους και την Ανακριτική Επιτροπή της χώρας να επιταχύνει τις προσπάθειες διαλεύκανσης της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Κολέσνικοφ ανακοίνωσε ότι έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι υπηρεσίες ασφαλείας στους συγκοινωνιακούς κόμβους και ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε δημόσιους χώρους, όπου αναμένεται συνωστισμός την περίοδο των εορτών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η καμικάζι βομβιστής προκάλεσε τις υποψίες των αστυνομικών αμέσως μετά την είσοδό της στο κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού και φέρεται ότι πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε μαζί της, όταν κινήθηκε προς το μέρος της ένας αστυνομικός από τη φρουρά που πραγματοποιούσε τον έλεγχο στους ανιχνευτές μετάλλων της κεντρικής εισόδου.

Το Βόλγκογκραντ -πρόκειται για το ιστορικό Στάλινγκραντ- βρίσκεται λίγο πάνω από την ταραγμένη ρωσική περιφέρεια του Βορείου Καυκάσου, μια σειρά από κυρίως μουσουλμανικές επαρχίες που περιλαμβάνουν την Τσετσενία, όπου η Ρωσία διεξήγαγε τις δύο τελευταίες δεκαετίες δύο πολέμους εναντίον των αυτονομιστών. Είναι μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων και μείζων κόμβος για τις μεταφορές στη νότια Ρωσία. Βρίσκεται σε απόσταση 690 χλμ. βορειοανατολικά του Σότσι, όπου θα αρχίσουν στις 7 Φεβρουαρίου οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29/12/2013 - 21:38

Πολυμέσα