Τους "παίζουν" στη Ρόδο με το εργοστάσιο της ΔΕΗ


 ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ - Ζήσε Μαύρε μου…

Της Μαρίας Κυπριώτη


Από ημερομηνία σε ημερομηνία μεταφέρεται η έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο και καλώς εχόντων των πραγμάτων η υλοποίηση του σημαντικού έργου υποδομής για το νησί αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Απρίλιο.


 


Από τον περασμένο Οκτώβριο που ήρθε στη Ρόδο το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, μέχρι και σήμερα έχει μετατεθεί δύο φορές η ημερομηνία έναρξης κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.


Αρχικά με βάση το χρονοδιάγραμμα που εδόθη τότε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, η κατασκευή του νέου εργοστασίου στη Νότια Ρόδο θα ξεκινούσε τον περασμένο Νοέμβριο. Στη συνέχεια μετατέθηκε για τον Φεβρουάριο και χθες για τον προσεχή Απρίλιο, αν βέβαια δεν υπάρξουν άλλου είδους εμπλοκές πέρα από τη γάγγραινα της γραφειοκρατίας που αποτελεί τροχοπέδη για την εκτέλεση του έργου.
Όπως ειπώθηκε κατά την επίσκεψη των κυβερνητικών στελεχών στη Ρόδο τον περασμένο Οκτώβριο, από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών απαιτούνται 16 μήνες για την ολοκλήρωση του έργου και επομένως το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ, αν ξεκινήσει η κατασκευή του τον Απρίλιο, θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο του 2015 ή το αργότερο στις αρχές του 2016!


Αυτή τη φορά η όλη διαδικασία έχει σκοντάψει στην έκδοση της νέας οικοδομικής άδειας από τη διεύθυνση Πολεοδομίας που είναι απαραίτητη για τη θωράκιση του έργου από πιθανές προσφυγές που μπορεί να κατατεθούν από... καλοθελητές, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο διευθυντής παραγωγής της ΔΕΗ Γιάννης Κοπανάκης.


Αν και αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα γινόταν επικαιροποίηση της οικοδομικής άδειας που εκδόθηκε πριν από δύο χρόνια, στην πορεία κρίθηκε ότι είναι προτιμότερο για τη διασφάλιση της κατασκευής του έργου η έκδοση νέας, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάθεσης προσφυγής.
Η χθεσινή ξαφνική επίσκεψη του κ. Κοπανάκη στη Ρόδο δείχνει τη θέληση, αλλά και το ενδιαφέρον της διοίκησης της ΔΕΗ να ξεκινήσει επιτέλους η κατασκευή του νέου εργοστασίου στη Νότια Ρόδο το συντομότερο δυνατόν.
Προφανώς, η σπουδή που υπάρχει από πλευράς της διοίκησης οφείλεται στο πρόσφατο αρνητικό παράδειγμα της Σαντορίνης, που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί στο άμεσο μέλλον να συμβεί το ίδιο και στη Ρόδο και να βυθιστεί στο σκοτάδι στο ζενίθ της τουριστικής κίνησης το νησί.


Μονόδρομος η έκδοση νέας οικοδομικής άδειας


Την επίσπευση των διαδικασιών για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδου ζήτησε ο κ. Κοπανάκης από τον δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά, με τον οποίο συναντήθηκε χθες αργά το μεσημέρι και από υπηρεσιακούς παράγοντες που είχε επαφές μαζί τους. Ο κ. Κοπανάκης συνοδευόταν από τον διευθυντή της διεύθυνσης μελετών και υποδομών της ΔΕΗ Φώτη Καραγιάννη και τον υπεύθυνο κατασκευής του νέου εργοστασίου στη Νότια Ρόδο Σπύρο Πλατή.
Μάλιστα προχθές το βράδυ ο κ. Κοπανάκης συναντήθηκε και με τον διοικητή της 95 ΑΔΤΕ προκειμένου να προσδιοριστεί ο χώρος όπου θα γίνεται η εναπόθεση των μπάζων, μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες του έργου στη Νότια Ρόδο.
Ο σχεδιασμός για το 2014
O κ. Κοπανάκης δήλωσε ότι και το 2014 η ΔΕΗ θα υλοποιήσει τον ίδιο σχεδιασμό που εφάρμοσε και το 2013 για την εξασφάλιση της επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί. Στο πλαίσιο αυτό ήδη ξεκίνησαν οι συντηρήσεις των μηχανημάτων στον ΑΗΣ Σορωνής, τον οποίο ο κ. Κοπανάκης επιθεώρησε χθες και θα τοποθετηθούν επιπλέον ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στους υποσταθμούς της ΔΕΗ σε Αφάντου και Ιαλυσό ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρξουν στη ζήτηση του ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Γ. Κοπανάκης: Το έργο που εξαρτάται από τη γραφειοκρατία


«Στη Ρόδο πραγματοποίησα κρίσιμες συναντήσεις με τον δήμαρχο Ρόδου και υπηρεσιακούς παράγοντες για να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες που απαιτούνται για να ξεκινήσει το έργο. Οι συναντήσεις εξελίχθησαν θετικά και μετά την έκδοση των νέων περιβαλλοντικών όρων, απευθυνθήκαμε στη διεύθυνση Πολεοδομίας για να δούμε τη διαδικασία και ζήτησε την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας επειδή είναι πιο ασφαλής διαδικασία και αυτό κάνουμε. Παράλληλα, θα καταθέσουμε οσονούπω όλους τους φακέλους που απαιτούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες» τόνισε ο κ. Κοπανάκης προσθέτοντας τα εξής:
«Νομίζω ότι πάμε καλά και θέλει υπομονή για να ξεκινήσει το έργο που εξαρτάται από τη γραφειοκρατία. Υπάρχει μια παρέκκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε διότι τον Οκτώβριο δεν εκτιμήσαμε ότι θα χρειαζόταν νέα οικοδομική άδεια. Όμως, η διεύθυνση Πολεοδομίας και η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου έκριναν ότι για την προστασία του έργου και για να είναι η διαδικασία ασφαλής πρέπει εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια. Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι τυπική».


Στ. Κουσουρνάς: «Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά»


Από τη δική του πλευρά ο κ. Κουσουρνάς επεσήμανε ότι η έκδοση της νέας οικοδομικής άδειας ήταν μονόδρομος για να μην προσβληθεί η όλη διαδικασία. «Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.
Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στην έκδοση της οικοδομικής άδειας, με την έννοια ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Πολεοδομίας της νομικής υπηρεσίας και της ΔΕΗ ότι είναι καλό να βγει νέα, η οποία θα είναι πιο ισχυρή για να μην προσβληθεί .Η διοίκηση της ΔΕΗ προετοιμάζεται για την έναρξη των εργασιών του νέου εργοστασίου της στη Νότια Ρόδο».
 
Πηγή - αναδημοσίευση: εφημερίδα Πρόοδος Δωδεκανήσου




 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54